Ekonomi

Ticaret Bakanlığı'ndan cari açık açıklaması

Ekonomi - Ticaret Bakanlığı "Türkiye’nin büyümesi ve gelişim göstermesi düşüncesince envestisman istihsal dış satım istihdam seferberliğini ve cari açığı yama hedefini önemsemektedir" açıklamasında bulundu.

Ticaret Bakanlığı'ndan cari açık açıklaması
05-08-2023 12:38
Google News

Ticaret Bakanlığı'ndan meydana getirilen izah şöyle:

İhracatımızın Temmuz ayında, Temmuz verisi namına tarihin en faziletli rakamı namına gelmesi, bizleri sevinmiş olduğu gibi, bazısı kol ve ürünlerde sarsıntı yaralarının sarılması sürecinde ithalatın artışı ve bunun sebepleri de gündemimizde ehemmiyetli toprak edinmektedir. İhracatımızın Temmuz ayında, Temmuz verisi namına tarihin en faziletli rakamı namına gelmesi, bizleri sevinmiş olduğu gibi, bazısı kol ve ürünlerde sarsıntı yaralarının sarılması sürecinde ithalatın artışı ve bunun sebepleri de gündemimizde ehemmiyetli toprak edinmektedir. Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığımız iç ticaretteki dengeleri de yakından strateji etmektedir.

Vatandaşlarımızın gerekseme duyduğu herhangi müşterek ürüne rahat ulaşabilmesi ve makul fiyattan alabilmesi düşüncesince gerektiğinde dış satım yahut ithalatta mahsul bazlı değişikliklere gidebilmektedir. Bu kapsamda sonuç yıllarda global istinas ve bunun sonucunda Akdeniz havzasındaki dominant kuraklıktan çevre İspanya ve İtalya ilkin iktisap etmek az daha nice ülkede zeytin ve zeytinyağı üretimi iri hasar almış ve global ölçekte zeytinyağı tutarları çatı yapmıştır. Bu vaziyette bizim zeytinyağı ihracatçılarımız da bu pazardan hâlâ aşırı hisse alabilmek düşüncesince ihracata gayret vermeye başlamışlardı. 

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatımızın artışı bizi kıvançlı etmiştir. 2022/23 sezonu önce dokuz ayında (Kasım-Temmuz dönemi) Toplam zeytinyağı ihracatımız müşterek eski sezonun ayrımsız zamanına göre; hacim bazında %240 artarak 136,5 bin titrem namına (632 milyon Dolar) gerçekleşmiştir. Kutulu zeytinyağı ihracatımız hacim bazında %3 artarken, aktarılan zeytinyağı ihracatımız 5,5 kıvrım (%536), varilli ihracatımız 4 kıvrım (%394) artmıştır. İspanya’ya ihracatımız 21 kıvrım (!19), İtalya’ya ihracatımız ise 44 kıvrım (%6273) artmıştır.

Ancak sonuç haftalara akıllıcasına hem ihracattaki iri artış, bununla beraber iç istihlak piyasasında istifçilik kanalıyla ve bildirme tedariki endişesi nedeni öne sürülerek zeytinyağı fiyatlarının çabucak artmaya başladığını gözlemleyen Ticaret Bakanlığımız, müşterek Akdenizülkesi bulunan Türkiyemizde halkımızın zeytinyağını kâffesi hayattaki kadar aşırı faziletli fiyatlardan tüketmemesi amacıyla 19 Temmuz 2023 tarihinde litrede 20 cent görüntü kesintisi uygulaması gelmek durumunda kalmıştı.

İhracatçı müstahsil ve mahveden kesimlerle yaptığımız istişareler, Tarım ve Orman Bakanlığımız ile derneşik yürüttüğümüz eş güdüm çerçevesinde, 31 Temmuz 2023 tarihinde, yaklaşan gelecekte toy hasat devri başlayıncaya kadar, aktarılan ve varilli zeytinyağı ihracatına pırtı ödeme işlemi durdurulmuştur. Kutulu ambalajlanmış ekleme kıymeti faziletli zeytinyağı ihracatımızda bunama yoktur. Bolluk devrinde zeytinyağı ihracatımızın ekleme altın ve faziletli pahalı olmasından sevinme duyarız. Ancak iç tüketimde vatandaşımızın faziletli fiyatla kıygın edilmesine de menfez yummayız. Nitekim varili ve aktarılan zeytinyağının ihracatını bunama kararımız, çelimsiz müddette iç piyasadaki yükselmiş tutarları geriye çekecektir. Önümüzdeki sezonun tablosunu gitmek zorundayız. Yeni sezonda Akdeniz’deki yağışsızlık bitmeme ederse ve zeytin üretimi bağan gelirse, bu vaziyette Zeytinyağı hâlâ da alıngan müşterek mahsul olacak ve Devletimizin ve ait kâffesi bakanlıkların bu ürünün üretimi ve vatandaşa kavuşması düşüncesince hâlâ ayrımlı tedbirler alması gerekebilecektir.

Tarım sektöründe, besin ürünlerinde balans iri genellikle İklim ve meteorolojik şartlardan etkilenmektedir. Nitekim geçtiğimiz kışın sakin ve yağışsız geçmesi ilkin buğday iktisap etmek az daha hububat ürünlerinde değişmeyen alıcıları endişeye irsal etmişti. Fakat bahar aylarında aldığımız velut yağışlar ve hükümetimizin istihsal ve değer destekleri sonucunda tarımda nice üründe matlup kurda istihsal artışı gerçekleşti ve üreticimizin yüzü güldü. En ehemmiyetli ürünlerimizden tahıllarda, buğday ve un tutarları düşüncesince müşterek menfilik oluşmadı.

Ticaret Bakanlığı olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile danışma ve eş güdüm içinde, istihsal tüketim, dış satım ve dış alım sayıları bazında, bildirme istem ve stoktaki sayıları cankulağı strateji ederek, iç değer kuru ve dış satım artışı ortada istikrarlı müşterek siyaset sürdürüyoruz.

Zeytinyağında iç tüketimde fiyatın düşürülerek vatandaşımızı korumayı, ve ihracatçımızı kutulu ambalajlanmış namına ekleme kıymeti faziletli pahalı zeytinyağı ihracatına yöneltmeyi amaçlayan bu karar, defalarca toy hasat zamanına kadar, ve çabucak aktarılan ve varilli zeytinyağı ihracatına pırtı vermeme uygulamasıdır. Kutulu ambalajlanmış ihracatta bunama yoktur. Önceliğimiz, halkımızın menfaatleridir, ve bu anlamda atılmış adımların tesirleri ve neticeleri anlık strateji edilerek proses yürütülmektedir. Bundan başka, Ankara’da ve İstanbul’da taşıt stokçuluğu yapıldığına değgin bazısı ihbarlar ve medyaya yansımamış bambaşka ihbarlar, Ticaret Bakanlığımızca strateji edilmektedir. Bu mevzuda kanunların Ticaret Bakanlığımıza verdiği mezuniyet çerçevesinde en yukarı limitte cezalar uygulanmaktadır. 

Öte yandan, Yaz mevsiminde gezim yoğunluğunun artışından çevre gezinsel alanlarda fahiş değer uygulayıcı bazısı işletmeler, hâlâ da önemlisi alıcılar ortada ayrımcılık özne bazısı işletmelerin varlığı da şu dönemde hala aldığımız huzursuzluklar arasındadır. Özellikle İnsanlara gösterici kıyafet, dirim biçimi, budunsal asıl ve ya inanışları üstünden şu janr insanoğlu buraya giremez halinde adamlık dışı infaz yapanlar karşı en ciddi müeyyidelerin uygulanması düşüncesince de mukteza denetleme ve icraat bitmeme etmektedir. Vatandaşlarımızdan isteğimiz bu çeşit çağdışı icraat müdahale iktisap etmek az daha herhangi müşterek çeşitli endaze dışı uygulamayı alelacele domestik yönetimlerimize ve Ticaret Bakanlığımıza bildirmeleridir. Gerekenin yapılacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Kaynak: HABER7.COM


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ