Ekonomi

Ticaret Bakanlığı'ndan zeytinyağı açıklaması: Fiyatlar geri çekilecek

Ekonomi - Zeytinyağı ihracatının kısıtlanmasına bağlı izah özne Ticaret Bakanlığı, Bakanlığı'nca, "İç tüketimde vatandaşımızın erdemli fiyatla kıygın edilmesine delik yummayız. Karar iç piyasada tutarları geriye çekecektir" açıklaması yapıldı.

Ticaret Bakanlığı'ndan zeytinyağı açıklaması: Fiyatlar geri çekilecek
05-08-2023 13:58
Google News

Ticaret Bakanlığı'nca, "Bolluk çağında zeytinyağı ihracatımızın ekleme kalburüstü ve efdal pahalı olmasından sevinme duyarız. Ancak iç tüketimde vatandaşımızın efdal fiyatla kıygın edilmesine de cezaevi yummayız. Nitekim varili ve aktarılan zeytinyağının ihracatını bunama kararımız, çelimsiz müddette iç piyasadaki yükselmiş tutarları geriye çekecektir" açıklaması yapıldı.

Ticaret Bakanlığı, 'Bakanlık, envestisman istihsal dış satım istihdam seferberliğini ve akan açığı metres hedefini önemsemektedir' başlığı ile bağlanmış izah yaptı. İhracatta orak ayı ayında, bazısı kesim ve ürünlerde sarsıntı yaralarının sarılması sürecinde ithalatın artışı ve bunun sebeplerinin gündemde ehemmiyetli arazi edinmiş olduğu belirtildi. İç ticaretteki dengelerin de yakından izlem edilmiş olduğu belirtilerek, "Vatandaşlarımızın gerekseme duyduğu rastgele ürüne rahat ulaşabilmesi ve akla yatkın fiyattan alabilmesi düşüncesince gerektiğinde dış satım yahut ithalatta verim bazlı değişikliklere gidebilmektedir. Bu kapsamda sonuç yıllarda global istinas ve bunun sonucunda Akdeniz havzasındaki dominant kuraklıktan çevre İspanya ve İtalya özellikle iktisap etmek kıl payı nice ülkede zeytin ve zeytinyağı üretimi şişman hasar almış ve global ölçekte zeytinyağı tutarları çatı yapmıştır. Bu halde bizim zeytinyağı ihracatçılarımız da bu pazardan henüz baş döndürücü hisse alabilmek düşüncesince ihracata mücahede vermeye başlamışlardı. İhracatımızın artışı bizi mutlu etmiştir. 2022/23 sezonu evvel 9 ayında bütün zeytinyağı ihracatımız ortak eski sezonun ayrımsız zamanına göre; hacim bazında yüzdelik 240 artarak 136,5 bin titrem namına (632 milyon dolar) gerçekleşmiştir. Kutulu zeytinyağı ihracatımız hacim bazında yüzdelik 3 artarken, aktarılan zeytinyağı ihracatımız 5,5 kat, varilli ihracatımız 4 kıvrım artmıştır. İspanya’ya ihracatımız 21 kat, İtalya’ya ihracatımız ise 44 kıvrım artmıştır" denildi.

'KUTULU AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA KISITLAMA YOK'

Hem ihracattaki artış, bununla beraber iç istihlak piyasasında istifçilik kanalıyla ve bildirme tedariki endişesi sebebi öne sürülerek zeytinyağı fiyatlarının çabucak artmaya başlaması ardından, halkın zeytinyağını baş döndürücü efdal fiyatlardan tüketmemesi amacıyla 19 Temmuz'da litrede 20 cent görüntü kesintisi uygulaması getirilmek mecburiyetinde kalındığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

"İhracatçı yetiştirici ve mahveden kesimlerle yaptığımız istişareler, Tarım ve Orman Bakanlığımız ile derneşik yürüttüğümüz eş güdüm çerçevesinde, 31 Temmuz 2023 tarihinde, andıran gelecekte acemi hasat devri başlayıncaya kadar, aktarılan ve varilli zeytinyağı ihracatına yük ödeme işlemi durdurulmuştur. Kutulu ambalajlanmış ekleme kıymeti efdal zeytinyağı ihracatımızda bunama yoktur. Bolluk çağında zeytinyağı ihracatımızın ekleme kalburüstü ve efdal pahalı olmasından sevinme duyarız. Ancak iç tüketimde vatandaşımızın efdal fiyatla kıygın edilmesine de cezaevi yummayız. Nitekim varili ve aktarılan zeytinyağının ihracatını bunama kararımız, çelimsiz müddette iç piyasadaki yükselmiş tutarları geriye çekecektir. Önümüzdeki sezonun tablosunu değerlendirmek zorundayız. Yeni sezonda Akdeniz’deki susuzluk bitmeme ederse ve zeytin üretimi düşüt gelirse, bu halde zeytinyağı henüz da alıngan ortak verim olacak ve devletimizin ve ait hepsi bakanlıkların bu ürünün üretimi ve vatandaşa kavuşması düşüncesince henüz ayrımlı tedbirler alması gerekebilecektir."

'YENİ HASAT DÖNEMİNE KADAR UYGULANACAK'

Tarım sektöründe, besin ürünlerinde dengenin büyük genellikle hava ve meteorolojik şartlardan etkilendiğine özen çekilerek, "Geçen kışın sakin ve yağışsız geçmesi başta buğday iktisap etmek kıl payı hububat ürünlerinde değişmeyen alıcıları endişeye gönderme etti. Fakat bahar aylarında aldığımız velut yağışlar ve hükümetimizin istihsal ve eder destekleri sonucunda tarımda nice üründe matlup kurda istihsal artışı gerçekleşti ve üreticimizin yüzü güldü. En ehemmiyetli ürünlerimizden tahıllarda, buğday ve un tutarları düşüncesince ortak menfilik oluşmadı. Ticaret Bakanlığı olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile danışma ve eş güdüm içinde, istihsal tüketim, dış satım ve dış alım sayıları bazında, bildirme istem ve stoktaki sayıları cankulağı izlem ederek, iç eder kuru ve dış satım artışı ortada stabil ortak yöntem sürdürüyoruz. Zeytinyağında iç tüketimde fiyatın düşürülerek vatandaşımızı korumayı ve ihracatçımızı kutulu ambalajlanmış namına ekleme kıymeti efdal pahalı zeytinyağı ihracatına yöneltmeyi amaçlayan bu karar, defaatle acemi hasat zamanına derece ve hemen aktarılan ve varilli zeytinyağı ihracatına yük vermeme uygulamasıdır. Kutulu ambalajlanmış ihracatta bunama yoktur. Önceliğimiz, halkımızın menfaatleridir ve bu manada atık adımların tesirleri ve neticeleri anlık izlem edilerek proses yürütülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Ankara’da ve İstanbul’da taşıt stokçuluğu yapıldığına müteallik bazısı ihbarların da izlem edildiği, bu mevzuda kanunların verdiği bitirme çerçevesinde en fevk limitte cezaların uygulanmış olduğu kaydedildi.

TÜRİSTİK BÖLGELERDE FAHİŞ FİYATLAR DENETLENİYOR

Turistik alanlarda fahiş eder uygulanmış olduğu anlamında ihbarlar da geldiği belirtilerek, "Yaz mevsiminde gezim yoğunluğunun artışından çevre gezinsel alanlarda fahiş eder uygulayıcı bazısı işletmeler, henüz da önemlisi alıcılar ortada ayrımcılık işleyen bazısı işletmelerin varlığı da şu devirde hala aldığımız huzursuzluklar arasındadır. Özellikle şahıslara resim kıyafet, dirim biçimi, budunsal orijin veya inanışları üstünden 'şu kalem insanoğlu buraya giremez' biçiminde adamlık dışı infaz yapanlar kendisince en ciddi müeyyidelerin uygulanması düşüncesince de lüzumlu teftiş ve icraat bitmeme etmektedir. Vatandaşlarımızdan isteğimiz bu cins çağdışı icraat engelleme iktisap etmek kıl payı rastgele çeşitli endaze dışı uygulamayı acilen yerli yönetimlerimize ve Ticaret Bakanlığımıza bildirmeleridir. Gerekenin yapılacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır" denildi.

Kaynak: HABER7.COM


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ