Dünya

Trablus'ta evi çöken kızın ölümü Lübnanlıları yasa boğdu

Haber 7 - Ölen 5 yaşındaki kızın ‘yoksulluk ve ihmal’ kurbanı olduğu vurgulandı.

Trablus'ta evi çöken kızın ölümü Lübnanlıları yasa boğdu
28-06-2022 18:04
Google News

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus’ta yeni bir felaket meydana geldi. Beş yaşında Cumane Halid Diko, yaşadığı evin çökmesi ile enkazın altında kalarak can verdi. Bundan bir hafta önce de ülkenin kuzeyindeki el-Mahmara el-Akariye kasabasından küçük kız çocuğu Yasemin el-Masri’nin hastane kapısında yaşamını yitirmesi ülkeyi yasa boğmuştu.

Geçtiğimiz pazar günü Trablus’un Dahr el-Mağar bölgesindeki üç katlı bir bina çöktü.  Meydana gelen olayda Cumane Halid Diko yaşamını yitirirken çok sayıda kişi de yaralandı. Lübnan Ordusu üyeleri ve sivil savunma ekiplerinin çabaları sonucunda Cumane’nin annesi kurtarılabildi. Vücudunda kırıklar meydana gelen kadının, bölgedeki bir hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Küçük kızın ölümün açıklanmasının ardından Dahr el-Mağar'da öfke hakim oldu. Bölgede yoğun silah sesleri duyuldu.

Sosyal medyada paylaşılan kurtarma operasyonlarına ait fotoğraflar ve videolar geniş çaplı etkiye neden oldu.

Lübnanlılar, sosyal medya platformlarında derin üzüntü ve öfkelerini dile getirdiler. Yapılan paylaşımlarda, özellikle de ‘acıların şehri’ denilen Trablus'un tanık olduğu ihmal ile ilgili olarak yetkililer kınandı. Twitter kullanıcıları, olayda yaşamını yitiren küçük kızdan ‘yoksulluk ve ihmal kurbanı’ diye bahsetti.

Olayı yakından takip eden geçici hükümetin İçişleri ve Belediyeler Bakanı Bessam Mevlevi, İç Güvenlik Kuvvetleri Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürü ve Kuzey Valisine gerekli tedbirlerin alınması ve enkazın kaldırılması için talimat verdi.

Mevlevi, binanın çevresinde bulunan herkesi kendi güvenlikleri için bölgeyi terk etmeye ve kurtarma operasyonlarının etkinliğini sağlamak için uzmanların çalışmasına yer açmaya çağırdı.

Binaların tehlikeleri hakkındaki haberler ve sakinlerinden bu evlerin tahliye edilmesi talebine rağmen bu, özellikle Trablus'ta eski bir binanın ilk yıkılışı değildi. Ancak sosyal koşullar ve yoksulluk insanların bu binalardan taşınmasına engel oluyor.

Trablus Belediye Başkanı Riyad Yamak dün, çöken bina ile ilgi bir basın toplantısı düzenledi. Küçük Cumane’nin ailesine başsağlığı dileyen Yamak, daha önce de Bakanlar Kurulu'na yıkılma tehlikesi altındaki binaların durumuyla ilgili çeşitli taleplerde bulunduğunu söyledi. 30 milyon dolarlık bir maliyetle güçlendirilmesi gereken onlarca bina olduğunu bildiren raporlar gönderdiklerini  ‘ancak ilgililerden herhangi bir yanıt alamadıklarını’ vurguladı.

Yamak, yoksulların yaşadığı ve güçlendirmeye ihtiyaç duyan yaklaşık 100 binanın yıkılma tehlikesi konusunda uyardı. “İç kesimlerde ve halk pazarlarında harap durumda olan evler var. Sakinlerinin kalabileceği alternatif evler yok” ifadelerini kullandı.

Devlete ‘her an tehdit altında olan 400 binaya karşı sorumluluğunu alması’ çağrısında bulunan Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlar Kurulu parmağını kıpırdatmadan, Trablus'un durumunun diğer bölgelere benzediği konusunda raporlar göndermekle yetindi. Durum, tahammül edilemez hale geldi. Bugün olanlar tehlikeli ve biz adeta bir çiftlikte yaşıyoruz. Trablus ihmalkarlığın ve mahrumiyetin bedelini ödüyor."

Nüfusunun yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşaması nedeniyle Trablus, Akdeniz havzasının en fakir bölgesi olarak sınıflandırılıyor.