Spor

Trabzonspor şampiyon olması durumunda Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katılabilir mi?

Süper Lig 2021-22 Ahmet Çalık Futbol Sezonunda, en yakın rakibine 17 puan fark atan Trabzonspor, şampiyonluğun en büyük favorisi. Takım, teknik heyet ve yönetim; şimdiden Avrupa Kupalarını hesaba katarak hamlelerde bulunmaya başladı. Peki, Trabzonspor; olası şampiyonlukta Şampiyonl

Trabzonspor şampiyon olması durumunda Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katılabilir mi?
01-03-2022 19:03
Google News

Abdullah Avcı idaresinde 2’nci sezonunu geçiren Trabzonspor, ligde hiç azımsanmayacak derecede önemli bir hâkimiyet kurdu. Bordo-Mavili ekip, en yakın rakibi Konyaspor’a 17 puan fark atarken, bitime haftalar kala şampiyonluğa koşuyor. Takımın şampiyon olması durumunda da Avrupa Kupalarına giden yol ardına kadar açılacak. Peki, şampiyonluk halinde Trabzonspor Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katılım sağlayabilir mi? Nitekim Avrupa Kupalarını da hesaba katan takım, elini çabuk tutup ara transfer dönemini de verimli bir şekilde geçirmişti.

Trabzonspor Şampiyonlar Ligi Gruplarına Katılabilir Mi?

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım hakkını takımlar sıralamasında ilk 10’da yer alan ülkelere bırakmış vaziyette. Buna göre, 10’uncu sıradaki ülkenin 1 kulübü doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne gruplar aşamasından katılım sağlayabiliyor. Ancak, bu turnuvayı kazanan ekip; kendi liginde de Şampiyonlar Ligi’ni garantilemesi durumunda 11’inci sıradaki ülkenin bir kulübü de grup aşamasından başlamaya hak kazanıyor.

Trabzonspor Şampiyonlar Ligi

Önceki yıl, Şampiyonlar Ligi’ni kazanan İngiliz ekibi Chelsea, ligde de Şampiyonlar Ligi vizesi alınca Beşiktaş grup aşamasından turnuvaya dâhil olmuştu. Lakin bu sene, Türkiye 19’uncu sırada yer alıyor. Ülkemizin sezonu bu sırada bitirmesi durumunda ön eleme yolu gözükecek. Yani, Trabzonspor Şampiyonlar Ligi turnuvasına grup aşamasından başlayamayacak.

Trabzonspor, Hangi Turdan Şampiyonlar Ligi’ne Dâhil Olacak?

Trabzonspor, 2021-22 futbol sezonunu şampiyonlukla tamamlaması durumunda Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne 3. Ön Eleme turundan katılım sağlayacak.

Trabzonspor Süper Lig

Türkiye, UEFA sıralamasında asgari 12’nci sıraya yükselemediği takdirde, ligi şampiyonlukla tamamlayan 1 takım grup aşamasından turnuvaya dahil olamayacak. Normalde, 11’inci sıradaki ülkeler için 1 takım olasılığı sürüyordu. Ancak, Rusya Ukrayna savaşı; olayı farklı bir boyuta taşıyabilir.

Rusya Ukrayna Savaşı Türk Takımlarını Nasıl Etkiler?

Futbol otoritelerinin merakla beklediği bir diğer konu başlığı da, UEFA’nın Rus ekiplerine nasıl bir yaklaşım sergileyeceği. Bilindiği üzere, Avrupa Ligi Son 16 turundaki Spartak Moskova, savaş gerekçesiyle turnuvadan ihraç edilmişti.

Rusya Ukrayna savaşı

Rus ekibinin rakibi Alman RB Leipzig ise doğrudan çeyrek finale yükselmişti. UEFA’nın bu tutumunu önümüzdeki sezon da devam ettirmesi durumunda Rus ekipleri Avrupa kupalarına katılamayabilir. İkinci bir açıklamaya kadar Rus takımlarının turnuvaya alınamayacak olunmasına dair açıklama da bu tezi güçlendiriyor.

UEFA Sıralaması

UEFA tablosunda 8’inci sırada bulunan Rusya’nın önümüzdeki sezon 1 takımını doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne göndermesi bekleniyordu. Rus ekiplerinin turnuvalardan ihracı durumunda 12’nci sıradaki ülkenin 1 takımı gruplardan başlayabilir.

Türkiye ise, UEFA katsayı tablosunu 19’uncu sırada tamamladığı takdirde Rusya Ukrayna savaşından bağımsız olarak 1 takımını Şampiyonlar Ligi grup aşamasına gönderemeyecek. UEFA katsayısının nasıl hesaplandığını öğrenebilmek için aşağıdaki haberi okuyun.

Rusya UEFA takımlar sıralamasından çıkartılırsa kaç Türk takımı Şampiyonlar Ligi’ne katılım sağlar?UEFA Katsayı Hesabı ve Rusya Ukrayna Savaşı'nın Türk Futboluna Olası Etkileri (Haberi okumak için tıklayın)

Önümüzdeki Sezon Kaç Takım Avrupa’ya Gönderilecek?

2022-23 futbol sezonunda, 4 takım Türkiye’yi Avrupa’da temsil edecek. Bu takımların 1’i Şampiyonlar Ligi 3’üncü ön eleme turundan; 3’ü Avrupa Konferans Ligi elemelerinden yolculuklarına başlayacak. Mevcut tabloda olumlu yönde bir değişiklik olmadığı takdirde, önümüzdeki sezon doğrudan Avrupa Ligi elemelerine takım gönderilemeyecek.