Gündem

Türk ordusundan yeni hamle: PKK 'mürekkep damlası' ile sıkıştı!

Gazeteci Abdulkadir Selvi, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların 'sürekli operasyon evresine' geçilerek hızlandığını ve yeni konsept ile 'Mürekkep Damlası Stratejisi'nin uygulandığını yazdı.

Türk ordusundan yeni hamle: PKK 'mürekkep damlası' ile sıkıştı!
12-07-2024 10:03
Google News

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında terörle mücadelede yeni konsept ve stratejilerin uygulandığını vurgulayarak, "Türkiye bu yaz çemberi kapamakta ve Irak sınırımızdan derinlere inerek bölgeyi PKK’dan temizlemekte kararlı. Zaten bu büyük ölçüde başarılmış, Amediye- Şeladize hattına kadar ilerlenmiş durumda." dedi.

Selvi'nin yazısındaki ilgili kısım şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak sınırındaki terörü bu yaz kalıcı olarak çözeceğiz” demişti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, operasyonun “Alışılmadık, öngörülemez, özgün, süratli ve tempolu” olacağını söylemişti.

Irak’ın kuzeyindeki çemberin tamamlanıp kilidin vurulacağı belirtilmişti.

Hatta harekât planları konuşulmaya başlanmıştı.

‘Yaz geldi, temmuz ayı oldu ama harekât başlamadı’ diye düşünülebilir.

SÜREKLİ OPERASYON EVRESİ

Ama öyle değil. Operasyonlar devam ediyor. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri “Sürekli operasyon evresine” geçti. 378 kilometrelik Türkiye-Irak sınırı boyunca 30-40 kilometre derinliğe inecek şekilde operasyonlar yapılıyor. Yani operasyonlar süreklilik kazandı.

Daha açık bir ifade ile anlatayım. Türk Silahlı Kuvvetleri temmuzun şu tarihinde ya da ağustos ayında kara birlikleriyle Irak’ın kuzeyine girip operasyon yapacak değil. TSK, “Sürekli operasyon evresine” geçti. Geçen hafta aynı anda 17 hedef vuruldu.

YENİ STRATEJİ: MÜREKKEP DAMLASI STRATEJİSİ

PKK ile mücadelede yeni bir konsept uygulanıyor. Yeni konsepte, “Mürekkep Damlası Stratejisi” deniliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri zaten Irak’ın kuzeyinde var. Geçici ve kalıcı üslerimizde PKK ile mücadele sürüyor. Ancak 22-23 Aralık ve 14 Ocak tarihinde verdiğimiz şehitlerden sonra zorlu kış şartlarına rağmen, ardından gelen bahar ve yaz aylarının verdiği kolaylıkla buradaki üslerimiz takviye edildi. Birçoğu kalıcı üs haline getirildi. Lojistik olarak alt yapıları güçlendirildi. Yollar açıldı. Ama bir yandan da ihtiyaca göre sürekli olarak birlik takviyesi yapılıyor.

Buraya kadar tamam ama bu “Mürekkep Damlası Stratejisi” ne oluyor diyebilirsiniz. Askeri uzmanlar iyi bilir ama ben kamuoyunun anlayacağı şekilde izah etmek istiyorum.

Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak’ta var. Pençe-Kilit operasyonları devam ediyor. Ancak sadece Pençe-Kilit bölgesinde değil, 378 kilometrelik sınır hattı boyunca sürekli olarak operasyon yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi, Irak sınırındaki terör yuvaları kalıcı olarak temizleniyor.

GENİŞLEYİP YAYILIYOR DERİNE İNİLİYOR

Harekât nasıl icra ediliyor? İçerideki birliklerimiz olduğu yerde genişliyor. Alanı terör örgütünden temizleyerek sürekli olarak genişletiyor. Aynen bir mürekkep damlasının su içinde yayılması gibi. Ama bu sadece bulunduğu alanda genişleme şeklinde olmuyor. Bazı yerlerde derine inerek, bazı yerlerde genişleyerek bu harekât icra ediliyor. Bölgenin şekline ve terör örgütünün varlığına göre yapılıyor bu operasyonlar.

Bir yandan TSK’nın kontrolündeki alanlar genişletiliyor, tahkimat yapılıp güvenli mıntıka kalıcı hale getiriliyor.Diğer yandan ise terör örgütünün imhası ve alan temizliği sürüyor.Ama aynı zamanda yeni operasyonların ön hazırlığı olarak yollar açılıyor, mağaralar temizleniyor. 378 kilometrelik sınır hattından içeriye doğru iniliyor.

HAT NEREYE KADAR İNDİ?

Peki bu hat nereye kadar ilerlemiş durumda? Amediye-Şeladize hattına kadar inilmiş durumda. Ama burada durulmayacak. Terörist neredeyse oraya kadar inilip bölge PKK’dan temizlenecek.

PKK SIKIŞTI

Bölgedeki gelişmeleri de terör örgütünün yayınlarını da takip ediyorum. Bunu hamaset olsun diye söylemiyorum. PKK, Irak’ın kuzeyinde gerçekten çok sıkışmış durumda. Bölge halkını kışkırtmaya çalıştılar, başarılı olamadılar. Ormanı yaktılar etkili olamadılar. Birliklerimize ateş açtılar, misliyle bedel ödediler. Şimdi Kandil’dekiler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarının durdurulması için ABD ve Avrupa’daki ağa babalarına mektup yazıp destek istemeye başladılar. Diğer yandan da mağaralardaki teröristler kaçmaya çalışıyor, imha olmamak için.

AMEDİYE-ŞELADİZE HATTI

Ama Türkiye bu yaz çemberi kapamakta ve Irak sınırımızdan derinlere inerek bölgeyi PKK’dan temizlemekte kararlı. Zaten bu büyük ölçüde başarılmış, Amediye- Şeladize hattına kadar ilerlenmiş durumda.

Mehmetçik, mürekkep damlası stratejisiyle genişleyip derinleşirken, PKK alan kaybetmeye, geri çekilmeye çalışıyor. Ama bir kez karar verildi. Türkiye-Irak sınırından başlayıp Kuzey Irak’ın derinlerine doğru bölge PKK’dan temizleniyor, güvenli bir alan oluşturuluyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ