Ekonomi

Turkcell'den 5G'de yerlilik çağrısı

Haber 7 - Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, iletişim teknolojilerinin geleceğine yönelik yaptığı açıklamada Türkiye'nin 5G'ye geçişinde yerlilik oranını artırması gerektiğini söyledi.

Turkcell'den 5G'de yerlilik çağrısı
06-07-2022 14:29
Google News

Türkiye’nin teknoloji alanındaki yükselişini hızlandıracak fiber altyapı ve 5G gündemleriyle ilgili Turkcell’in yaklaşımını dile getiren Sezgin, “5G’nin Türkiye’ye en faydalı olacak şekilde çok boyutlu ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte yerli teknolojilerin ve çözümlerin geliştirilmesi, Türkiye ekonomisine ve dijitalleşme yolculuğumuza da ciddi katkılar sunacaktır” dedi

5G’nin bireyselden çok endüstriyel bir teknoloji olduğunu ifade eden Sezgin, önce bölgesel 5G deneme izinleriyle başlanıp daha fazla kullanım senaryosuyla örnekleri ve yöntemleri çoğaltmanın, sürecin hızla yol almasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin

Turkcell’in devam eden Ar-Ge faaliyetleri ve altyapı yatırımları hakkında bilgiler veren Sezgin, Türkiye’de yeni nesil iletişim alanında yerli teknolojilerin gelişiminin ve kullanılmasının önemine dikkat çekti. Yeni nesil teknolojilerle dijitalleşmeye geçişte önceliğin fiber altyapı olması gerektiğini belirten Sezgin, fiberde ortak altyapının stratejik bir adım olarak bir an önce tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

TURKCELL'DEN 5G'DE YERLİLEŞME ÇAĞRISI

5G’de dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, bu alandaki uluslararası komisyonlarda ve ortak çalışmalarda katkı verdiklerini ve bu sayede öncülük ettiklerini hatırlatan Sezgin; “Turkcell olarak, 5G’nin teknolojik entegrasyonu ve yerlileşmesi için 5 yıldır yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Teknoloji alanında sahip olduğumuz yüksek yerlilik oranlarımızla ve Ar-Ge gücümüzle geliştirdiğimiz pilot uygulamalar açısından 5G konusunda da öncülük ediyoruz. Teknolojide yerli ve mili ekosistemin gelişimi için iş birliklerimizi sürdürüyoruz. Bunun yanında dünya çapında önemli otoriteler ve büyük kuruluşlarda 5G standartlarının oluşturulmasında aktif rol alarak katkılar sağlıyoruz” dedi.

Sezgin, 5G'de yerlileşme çerçevesinde benimsenen 5D yaklaşımını ise şu şekilde açıkladı:

"Doğru teknoloji: Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri kapsamında yerli 5G teknolojisini geliştiren ekosistemle 5G’ye geçmeliyiz.

Doğru altyapı: Ülke kaynaklarının verimli kullanımı için ortak fiber altyapı adımını tamamlayarak 5G’ye geçmeliyiz.

Doğru alanda: 5G teknolojisinin kabiliyetlerini en çok sergileyeceği endüstriyel dikey uygulamaların artması için bölgesel 5G deneme izinleriyle başlayıp örnekleri ve yöntemleri çoğaltmalıyız.

Doğru zamanda: 2017’den beri farklı projeler ile yerli ve milli ekosistemin oluşturulmasına yönelik tohumların atıldığı bu süreçte, ürün olgunlaşmadan hasat edilmeye kalkılır ise yeni teknolojiler alanında Türkiye’nin kazanabileceği olumlu ivme olumsuza dönüşerek, global alanda aradaki mesafenin aleyhimize açılmasına neden olabilir. Bu konuda geri kalma şansımız yok.

Doğru maliyetle: Yerli teknolojilerin olgunlaşması ve global alanda teknolojinin ‘advanced’ hale ulaşması, 5G’ye geçiş maliyetlerinde ülke ekonomisine de birçok yönden avantaj sağlayacaktır."