Dünya

Türkiye, İsveç kararını açıkladı: Dünyadan peş peşe açıklamalar geldi

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün komisyonda kabul edilmesi, İsveç ve NATO'da memnuniyetle karşılandı. İsveç medyası, nihai kararın TBMM'den çıkacağını vurgularken, gözler NATO üyeliğine itiraz eden son ülke olan Macaristan'a çevrildi.

Türkiye, İsveç kararını açıkladı: Dünyadan peş peşe açıklamalar geldi
27-12-2023 09:18
Google News

TBMM Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü değerlendirmek üzere dün bir araya geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin bilgilendirme yaptı, İsveç'in attığı adımları hatırlattı. Milletvekilleri de görüşlerini dile getirdi. Görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. İsveç'in NATO'ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi.

İSVEÇ VE NATO MEMNUN

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Billström, TBMM Dışişleri Komisyonu'nun kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bir sonraki adım parlamentonun konuya ilişkin oylama yapmasıdır. NATO'ya katılmayı dört gözle bekliyoruz." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de TBMM Dışişleri Komisyonu'nun kararını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, Türkiye ile Macaristan'ın İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin onay işlemlerini "mümkün olan en kısa sürede" tamamlayacağına inandığını belirtti.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİNDEN BİRİ OLDU

Türkiye'nin kararı hem dünya hem de İsveç medyasının en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

New York Times gazetesi, İsveç'in NATO üyeliğine bir adım daha yaklaştığını vurguladı ve İsveç'in kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını ancak sonucun parlamentodaki oylamaya bağlı olduğunu yazarken

Bloomberg, "Türkiye Dışişleri Komisyonu, İsveç'in askeri ittifaka katılım protokolünü onaylayarak Stokholm'ün önündeki son engellerden birini ortadan kaldırdı." ifadesini kullandı.

Al Jazeera, 19 aylık gecikmeden sonra İsveç'in NATO'ya bir adım daha yaklaştığını ve bunun ittifakın genişletilmesine yönelik önemli bir adım olduğunu yazdı.

"SON DEĞİL AMA NET BİR ADIM"

Dışişleri Komisyonu'nun kararı sonrası İsveç medyasında temkinli bir memnuniyet vardı.

İsveç Televizyonu SVT, Türkiye'nin NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını konunun Meclis'e taşınacağını belirtti. Konuya ilişkin yorum alınan Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü müdürü Paul Levin, bunun son adım olmadığını ancak İsveç için doğru yönde atılmış net bir adım olduğunu vurguladı.

TV 4 ise, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamanın en erken 29 Aralık Cuma günü yapılabileceğine dikkat çekti ve başvurunun onaylanması durumunda tek engelin Macaristan olacağını yazdı.

Göteborg Postası, "Türkiye İsveç'e evet dedi ancak karar zaman alabilir." başlıklı haberinde, nihai kararın geleceği TBMM oylaması için net bir tarih olmadığını yazdı.

Aftonbladet gazetesi de haberinde Paul Levin'in yorumlarına yer verdi: "NATO üyeliği için hala atılması gereken bazı adımlar var, dolayısıyla merhaba demek için henüz çok erken."

GÖZLER MACARİSTAN'DA

Türkiye'nin yaktığı yeşil ışık sonrası hem İsveç hem de NATO'da gözler İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayan bir diğer ülke olan Macaristan'a çevrildi.

Batı medyasında yer alan analizlere göre, Budapeşte'de İsveç'in Macaristan'a karşı düşmanca bir tavır içinde olduğu görüşü hakim. Buna gerekçe olarak ise, İsveç'ten yapılan açıklamalarda öne çıkan, Orban hükümeti döneminde hukukun üstünlüğü ilkesinin erozyona uğratıldığı eleştirileri gösteriliyor. Macaristan ayrıca, İsveçli siyasetçilerin Macaristan hakkında "açık yalanlar" söylediğini iddia ediyor.

Macaristan hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecine ilişkin taslağı Temmuz ayında parlamentoya sunmuş fakat Başbakan Orban'ın partisi Fidesz'in üçte iki çoğunluğa sahip olduğu parlamentoda taslak gündeme alınmamıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliğinin yalnızca parlamentoda onaylanması gereken teknik bir konu olduğunu belirtip ülkesinin İsveç'e onay veren son ülke olmayacağını iddia etse de söz konusu oylama Macar parlamentosunda defalarca kez ertelendi.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray1131+21
2Fenerbahçe1126+18
3Samsunspor1225+11
4Eyüpspor1222+7
5Beşiktaş1121+9
6Göztepe1118+6
7Sivasspor1217-3
8Başakşehir FK1116+3
9Kasımpaşa1214-3
10Konyaspor1214-6
11Antalyaspor1214-9
12Çaykur Rizespor1113-9
13Trabzonspor1112-2
14Gaziantep FK1112-3
15Kayserispor1112-5
16Bodrum FK1211-6
17Alanyaspor1110-5
18Hatayspor116-8
19Adana Demirspor112-16
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ