Kanal 7 Dış Haberler Servisi'nden Bartu Eken'ın haberi
Ankara-Kahire ilişkilerinde toy müşterek devre girilirken Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Semir Salih'in Ankara ziyaretiyle dü diyar arasındaki tecim ve işbirliğinin artırılması amacında ehemmiyetli müşterek hamle da atılan oldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Ankara TOBB İkiz Kuleler'de meydana getirilen Türkiye-Mısır Yuvarlak Masası Toplantısı'na Kahire'yi temsilen; Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Amr el-Hamami, Mısır Sanayiler Federasyonu Başkanı Muhammed Zeki es-Süveydi ve İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Ahmed el-Vekil katıldı.
Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Salih, Hisarcıklıoğlu'na daveti düşüncesince teşekkürname etti. Salih, Hisarcıklıoğlu'nun seneler içinde çalışan müşterek gösteriş üstlendiğinin altını çizdi. Zorlu süreçlerde üstelik iletişimin ve ziyaretlerin bitmeme etmesinin Türkiye-Mısır ticari ilişkilerinin desteklenmesinde şişman yardımı bulunduğunu tabir etti.
Toplantıda aykırı ortaklık ve düet tecim kütlesinin artırılması amaçlanırken; Kahire yönetiminin Türkiye ile işbirliğini yetiştirmek istediği vurgulandı. Salih bu çerçevede Türk vatandaşlarına ara sınav kolaylığının sağlandığını açıkladı. Daha geçmiş Türk iş kullanıcılarını düşüncesince oluşan zorlukların da aşılması ilişkin adımlar atıldığını söyledi.
Salih, global ekonomide ortaya çıkan zorluklara karşın dü diyar arasındaki tecim kütlesinin 10 bilyon dolara ulaştığına dikkati çekti. Ankara'nın da bu manada müspet gayretler harcama ettiğini aktardı.
İki diyar ortada gıda, tıbbi ve kimyasal sanayi, otomotiv, potasyum, ve hele mühendislik dalında hesaplı ilişkileri yetiştirmek istediklerini kail Salih; Mısır ile Türkiye ortada eş gün ve firez birlikteliği bulunduğunu aktardı. Bu manada da hesaplı ilişkileri geliştirmenin rastgele dü milletin de çıkarına olacağını vurguladı.
KAHİRE'DEN TÜRK YATIRIMCILARA ÇAĞRI
Mısır Sanayiler Federasyonu Başkanı Süveydi ise Kahire'nin ülkedeki ecnebi yatırımların çoğalması düşüncesince efor gösterdiğini belirtti. Sisi yönetiminin iş dünyası düşüncesince birtakımı teşvikler üretmeye müheyya bulunduğunu aktardı. Süveydi, Türk iş insanlarının, Mısır'ın ağır zamanlarında da yatırımlarını sürdürdüğüne ilgi çekti. İki diyar arasındaki bağların ilkin hesaplı bağlamda devir zamane oluşan siyasal fikir farklılıklarından aşırı elan çelimli bulunduğunu tabir etti.
Politikaların muvakkat bulunduğunu vurgulayan Süveydi yatırımların aykırı kendisine bitmeme etmesi icap ettiğini vurguladı. İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Vekil ise düet ticaretin şuanda bulunduğu derece gelişmesinin dü ülkenin halklarına elan güzel müşterek hayat sunacağını tabir etti. Gençlere müteveccih istihdam fırsatları sağlanacağının da iş altını çizdi.
Stratejik paydaşlık vurgusu işleyen Vekil, dü tarafın eş bulunduğu olanakları kullandığı takdirde; Birlikte iş yaparak üçüncü devletlerin piyasalarına girebilme şansına eş olunabileceğini kaydetti.
50 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFLENİYOR
Toplantıda bulunan tecim kütlesinin ilkokul katına çıkartılmasının hedeflenmesi ise enine boyuna ilgi çekiciydi. İlk evrede 50 bilyon dolarlık müşterek alışveriş oluşturularak düet ilişkilerin elan da kuvvetlendirilmesinin amaçlandığı değerlendiriliyor.
Ticaret toplantısı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin on salname müşterek diplomatik tedenni döneminden sonradan dü diyar arasındaki normalleşme dönemini tescil eylemek amacıyla; Türkiye'ye yapması beklenilen müşterek ziyaretten geçmiş gerçekleşti. Mısır medyasına uyarınca Sisi'nin 27 Temmuz'da Türkiye'ye yapmayı düşündüğü görüşme Rusya-Afrika zirvesine bedel gelmesi zımnında ertelenmişti.
DOĞU AKDENİZ'DE KRİTİK GELİŞMELER YAŞANABİLİR
Türkiye'nin Mısırla ilişkilerinin baştan gelişim göstermesi enine boyuna nazik müşterek bap bulunan Doğu Akdeniz meselesinin de anahtarı kendisine görülebilir. Bölgede muhtemel müşterek deniz bitirme alanları sınırlandırması sonucu nice gelişmeyi de yanında getirebilir.
2020'de Mısır ile Yunanistan ortada bölümsel sınırlandırma anlaşması yapılmıştı. İlişkilerin düzelmesiyle baş başa semt devletleri Türkiye’nin bulunmadığı müşterek muadele yürütmenin beklenir olmadığını anlamış durumda. Ankara da kaynakların adaletli paylaşımı ve iş birliğinin hacısı hocası düşüncesince en güzel hal olduğuna ilişkin tavrını koruyor.
YUNANİSTAN'DAN OLUMLU ADIMLAR
Yunanistan’ın aksakal gazetecilerinden Yorgos Papahristos, Ankara-Atina ilişkileri karşı ezber bozan izahat yaptı. "Ege Yunan gölü değildir" dedi. Yunan gazeteci, "Ege'yi bizlere ilişik gördüğümüz sürece güzel komşuluk ilişkilerimiz olmayacak" açıklamasında bulunarak ortaklık çağrısında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye ile ilişik ölçülü beyanlarda bulunması da Doğu Akdeniz'de toy müşterek denklemin oluşmasına kere açabilir. Doğu Akdeniz'deki hidrokarbür kaynaklarının önemi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Avrupa'nın Rusya'ya bulunan yer yağı ve doğal kavara bağımlılığını kısıntı ümidi bağlamında sonuç çağda elan da kalık durumda. Dolayısıyla Türkiye, Doğu Akdeniz'de Mısır'la bulunduğu denli İsrail ile de ilişkilerini geliştirmenin; ortalık düşüncesince ehemmiyetli neticeler oluşturacağını biliyor.
Kaynak: HABER7.COM
Editor : Eshahaber