EshaTv

Türkiye'nin 'yumuşak gücü'! Dünyaya damga vuruyorlar

Dizi ihracatında dünyada 2. sırada yer alan Türkiye, 'Yumuşak gücü' sayesinde 700 milyondan fazla insana ulaşıyor. Sektörünün ihracat rakamları ise 2008'de sadece 10 milyon dolarken rakamın bu yıl 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye'nin 'yumuşak gücü'! Dünyaya damga vuruyorlar
07-08-2024 17:18
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Ülkelerin 'yumuşak gücü' olarak adlandırılan dizi ihracatında Türkiye dünyaya damga vurmaya devam ediyor. Dizi ihracatında ABD'den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, dizilerin yurt dışına izlenmesiyle birlikte birçok alanda kazanımı da ülkemize sağlıyor.

TÜRK DİZİLERİ 150'DEN FAZLA ÜLKEDE YAYINLANIYOR

Günümüzde bütün dünyada izlenen dizilerin yüzde 25’ini üreten Türkiye dünya siyasî ve jeopolitik güç konjonktüründe diziler vasıtasıyla yumuşak gücünü de kullanma kabiliyetine sahip ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. 2023 yılı itibarıyla, 150’den fazla ülkede yayınlanan Türk dizileri; 700 milyonu aşkın insana ulaşarak Türkiye’nin tanıtımına, ihracatına, turizmine ve ekonomisine doğrudan veya dolaylı olarak çok büyük katkı sağlıyor. Yurt dışında yayınlanan diziler sayesinde dünyanın farklı coğrafyalarında Türk ürünlerine olan talepte artış yaşanıyor. 

10 MİLYON DOLARDAN 1 MİLYAR DOLARA

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan “Türkiye’de Film Endüstrisi 2016-2020” başlıklı rapora göre Türk dizilerinin ihracat hacmi 2008 yılından bu yana çok büyük bir artış gösterdi. 2008 yılında Türk dizilerinin ihracat hacmi 10 milyon dolarken, 2018 yılında 350 milyon dolara, 2022 itibariyla ise 600 milyon dolarlara yükselmiş durumda. Sektörün beklentilerine göre, 2024 yılında dizi ihracatından 1 milyar dolar gelir sağlanması hedefleniyor.

TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLANIYOR

Türk dizilerinin ihracatı doğrudan gelir elde edilmesini sağlarken turizm sektörüne de büyük katkı sağlıyor. “Türkiye Markası”nın uluslararası imajını güçlendiren Türk dizileri, Türkiye’yi ziyaret etmeye yönelik talebi arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre, diziler gösterildiği ülkelerden gelen ziyaretçi sayısını ortalama yüzde 15 oranında yükseltiyor.

KANAL7 DİZİLERİ DAMGA VURUYOR

Türkiye'nin en çok ihraç edilen dizileri arasında Kanal7'nin projeleri büyük önem arz ediyor. Kanal 7 ekranlarının reyting rekortmeni olan günlük dizisi "Yemin" yurt dışında en çok reyting alan diziler sıralamasında birinciliği elinde tutuyor. Soluk soluğa takip edilen Yemin projesi yayınlandığı ülkede 68,7 Reyting payıyla 2022 yılında yayınlanan tüm programlar arasında 1. sırada yer almıştı. 



Kanal7'nin bir diğer etkili dizisi Elif ise Cannes Festivaline katılan ilk günlük dizi olarak televizyon tarihine geçen projelerden biri olarak öne çıkıyor. Şu an Balkan ülkeleri Bosna, Makedonya ve Sırbistan televizyonlarında yayınlanan dizi büyük bir ilgiyle izleniyor. Bosna’da OBN isimli televizyon kanalında 20 Mayıs’ta yayınlanan Elif, ilk yüzde 2. sıraya oturdu. Aldığı 23,72 share ve 8,47 reytingle Bosna’da rekor kıran Elif’in yeni bölümü merakla bekleniyor.

DÜNYADA EN ÇOK İZLENEN TÜRK DİZİLERİ

Türkiye'nin dünyada en çok izlenen dizileri arasında şu yapımlar öne çıkıyor; 

Yemin, Elif, Rüzgarlı Tepe, Emanet, Deli Yürek, Payitaht Abdülhamid, Kurtlar Vadisi, Diriliş Ertuğrul, Bir Zamanlar Çukurova, Kaderimin Yazıldığı Gün, Zalim İstanbul, Güvercin, Hercai, Kızım, Yasak Elma, Sen Anlat Karadeniz, Dolunay, Sefirin Kızı, Kırgın Çiçekler, Sen Çal Kapımı, Yer Gök Aşk, Mucize Doktor, Kanatsız Kuşlar, Anne, Kızım, İstanbullu Gelin, Muhteşem Yüzyıl, Gaddar, Kara Para Aşk, Ezel, Aşk-ı Memnu, Yargı, Öyle Bir Geçer Zaman Ki

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ