Teknoloji

Türkiye son 23 yılda çağ atladı! Tarih artık takozları kıranları yazıyor!

Türkiye son 23 yılda savunmadan enerjiye, teknolojiden güvenliğe birçok alanda kendi yüzyılını yerli ve milli güçlerle inşa etmenin gururunu yaşıyor. Coğrafyanın tarih yapıcı ülkesi, İkinci Yüzyıl'a yeni heyecanlarla giriyor.

Türkiye son 23 yılda çağ atladı! Tarih artık takozları kıranları yazıyor!
13-08-2024 17:08
Google News
ESHAHABER GÜNCEL GÜNDEM HABERLERİ....

Türkiye, son 23 yılda savunmadan enerjiye, teknolojiden güvenliğe birçok alanda kendi yüzyılını yerli ve milli güçlerle inşa etmenin gururunu yaşıyor. Coğrafyanın tarih yapıcı ülkesi, İkinci Yüzyıl'a yeni heyecanlarla giriyor.

DIŞA BAĞLILIĞI OLMAYAN BİR TÜRKİYE'NİN İLK ADIMI

Savunmada dışa bağımlı kalmanın devletleri güçsüz kıldığı bir dönemde Türkiye, bu konuda ileri görüşlülüğüyle yerli ve milli teknoloji adımını başlattı. Özellikle se 2001 yılı sonrası ülkemizin savunma ve güvenlik alanlarında yaptığı eşsiz hamleler günümüzde meyvelerini vermeye başladı. 

Dışa bağımlı bir ülke konumundan savunmada tam bağımsız bir Türkiye için büyük bir seferberlik gerçekleşmekte. Öyle ki ülkemize karşı uygulanan ambargolara en hızlı ve net bir biçimde kendi ürünleriyle karşı koyabilen bir Türkiye izliyoruz.

Ülkenin dış siyasette prestijini artıran bu nokta hamleler ile Türkiye adeta Dünya'ya meydan okuyacak bir konumda duruyor.

SAVUNMADA MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Milli Teknoloji Hamlesi ile kendi kendine yetebilmek ve ardından yüksek teknolojide rekabet gücüne sahip olmak hükümetimizin hedefidir. Türkiye bu trendden önce Milli Teknoloji Hamlesi'ne başladı.

Milli Teknoloji Hamlesi'nin lokomotifi, Türkiye'nin terörle mücadelesine yardımcı olacak savunma teknolojileri oldu. Türkiye savunma sanayisinde etkileyici bir başarı öyküsü oluşturdu.

20 yıl önce başlangıç düzeyinde olduğu komplike bir alanda Türkiye'nin nasıl başarılı olduğu sorusunun cevabı: yüksek seviyede bağlılık, insan kaynakları ile inovasyona yatırım ve paradigma değişimlerine odaklanmak.

SON 23 YILDA TARİH YAZDIK: TÜRKİYE YÜZYILI'NIN KİLİT ANAHTARLARI

Türkiye'nin yüzüncü yılına gururla ve büyük bir özgün ile girmesine neden olan son 23 yılda çoğu kişinin hayal bile edemeyeceği başarılara imza atıldı. Özellikle de savunma ve güvenlik alanında yapılan çığır açıcı yenilikler, Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açtı.

Rakip ülkeleri kıskandıran ve adım adım takip ettiren en önemli gelişmeler ise sadece karada değil, denizde ve havada da gerçekleşti...

KÖKLERDEN GÖKLERE: TARİH ARTIK TAKOZLARI KIRANLARI YAZIYOR

Geçmiş yıllarda uçmayı bırakın yürümesi bile durdurulmaya çalışan Türkiye son 23 yılda önüne konulan bütün takozlara dik duruşuyla karşılık verdi.

Takoz koyanların tarihten silindiği bir devirde, sayfalar artık takozları inanç balyozuyla kıran, Türkiye'yi köklerden göklere çıkaran cesur savaşçıları yazmaya başladı.

Türkiye'nin son yıllarda; Bayraktar TB2, AKINCI, Bayraktar TB3, ANKA, AKSUNGUR, ve KIZILELMA ile gökyüzünde bu milletin evlatlarıyla birlikte attığı en önemli imzaları oldu.

HAYALİ BİLE KURULAMIYORDU GERÇEĞİNİ YAPTIK! GÖKYÜZÜNÜN KAAN'I...

Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN, ülkenin savunma sanayisinde önemli bir dönüm noktası oldu KAAN, Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı olarak, hem hava-hava hem de hava-yer muharebelerinde üstün performans sergileyecek şekilde tasarlandı. 

KAAN’ın geliştirilmesi, Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltarak, stratejik bağımsızlığını artırma yolunda atılmış büyük bir adımdır.

 TÜBİTAK ve TUSAŞ gibi yerli kuruluşların katkılarıyla geliştirilen bu uçak, Türkiye’nin uluslararası arenada savunma sanayisinde söz sahibi olmasını sağlamaktadır. KAAN’ın üretimi ve küresel güvenlikte daha etkin bir yol oynamasına olanak tanıdı.

F-16'LARIN YERİNE GEÇEBİLECEK BİR UÇAK: HÜRJET

HÜRJET, sadece eğitim amaçlı değil, aynı zamanda hafif taarruz, hava devriyesi ve akrobatik gösteri uçuşları gibi çeşitli görevlerde de kullanılabilecek.

Bu çok yönlülük, Türk Hava Kuvvetleri’nin operasyonel esnekliğini artıracak. HÜRJET ilk uçuşunu 25 nisan 2023 yılında gerçekleştirdi.

TAKOZLAR KIZILELMA İLE KIRILDI

KIZILELMA, Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağıdır. Bu yenilikçi uçak, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir dönüm noktası oldu.

KIZILELMA, insansız olarak operasyon yapabilme yeteneği sayesinde, insan kaybı riskini minimize ederken, yüksek riskli bölgelerde etkin görev yapabilme kapasitesine sahiptir. Bu, özellikle tehlikeli görevlerde büyük bir avantaj sağlayacaktır.

BAYRAKTAR TB-2 VE TB-3

Bayraktar TB3, Baykar tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir yer tutan silahlı insansız hava aracıdır (SİHA).

Bayraktar TB2'nin uluslararası arenadaki başarısı TB3'ün sıklıkla adından söz ettirilmesine neden oldu.

Özellikle de Ukrayna Rusya savaşında kilit rol oynayan TB2 ihracat rakamlarını yukarıya çekti.

GÖKYÜZÜNDE BİR HAYALET: ANKA-3

Mart 2023’te ilk motor çalıştırmasını yapan ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı 28 Aralık tarihinde ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Tamamen otonom olarak icra edilen uçuş 1 saati aşkın sürmüş ve uçuş sırasında bütün kontrollerinin yapılmasının ardından otomatik iniş yapılmıştır.

ATAK, SAVAŞ HELİKOPTERLERİNE YENİ BİR SOLUK GETİRDİ

T129 ATAK helikopteri, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir yer tutan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen bir taarruz helikopteridir.

ATAK helikopteri, ağır silah yükü taşıma kapasitesi ve zorlayıcı sıcak hava-yüksek irtifa görevleri için özel olarak geliştirilmiştir.

Bu özellikleri sayesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonel kabiliyetlerini artırarak, gece ve gündüz koşullarında yüksek manevra ve performans sergileyebilmektedir.

MAVİ VATANDA BİR ÇELİKTEN KALE: TCG ANADOLU

TCG ANADOLU, Türkiye’nin en büyük askeri gemisi ve aynı zamanda dünyanın ilk SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) gemisi olarak dikkat çekiyor.

Bu çok maksatlı amfibi hücum gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücünü ve operasyonel kapasitesini önemli ölçüde artıracak özelliklere sahip.

TCG ANADOLU, 10 helikopter veya 50 SİHA taşıma kapasitesine sahip olup, bu sayı değişikliklerle 100’e kadar çıkabiliyor.

Geminin uçuş güvertesi, Bayraktar TB3, Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı gibi çeşitli hava araçlarının iniş kalkış yapabilmesine olanak tanıyor.

MİLGEM PROJESİ

Türkiye’nin milli imkanlarının azami oranda kullanıldığı Milli Gemi (MiLGEM) Projesi kapsamında, Türkiye’de ilk defa günümüz teknolojisine uygun, yüksek standartlara sahip, komplike bir su üstü harp gemisinin dizayn ve entegrasyonu yerli sanayinin desteği ile milli imkanlar kullanılarak hayata geçirilmiştir.

Proje kapsamında inşa edilen TCG HEYBELİADA 2011 yılında, TCG BÜYÜKADA 2013 yılında, TCG BURGAZADA 2018 yılında, TCG KINALIADA 2019 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapmaya başlamıştır.

SİPER Hava Savunma Sistemi, Türkiye’nin ilk milli uzun menzil yeteneğine sahip bölge hava ve füze savunma sistemidir. SİPER Füzesi; Roketsan, ASELSAN ve SAGE tarafından geliştirilmektedir.

MİLLİ VATAN ÇELİK KUBBE KALKANI İLE KORUNACAK

Çelik Kubbe, hava savunma sistemleriyle donatılan bir koruma kalkanıdır. Projede, katmanlı hava savunma sistemleri ve silahlar bir ağ yapısı altında entegre olarak çalışacak.

Çelik Kubbe, yapay zeka ile birlikte karar vericilere etkili ve hızlıca bilgi sunması için hazırlanıyor.

Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak olan Çelik Kubbe, bünyesinde çok sayıda hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı bulunduracak.

ÇELİK KUBBENİN ÜYESİ: SİPER

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan SİPER Projesi ile Türkiye’nin milli imkanlarla ‘Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’ geliştirmesi hedeflenmektedir.

Bu doğrultuda SSB ile ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı arasında 15 Ocak 2018 tarihinde Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-C (SİPER) sözleşmesi imzalanmıştır.

GÖKDEMİR

Türkiye'nin katmanlı hava savunma sistemi 'Çelik Kubbe'nin en önemli bileşenlerinden biri de 'GÖKDEMİR Fırlatma Sistemi'. ASELSAN tarafından geliştirilen sistem ile havadan havaya füzelerin, karadan havaya kullanımı mümkün hale gelecek. Sistem, orta menzil ve orta irtifa hava savunmasında kullanılacak.

'GÖKDEMİR' Türk Savunma Sanayii'nin öncü kuruluşlarından ASELSAN tarafından geliştirildi. İlk kez İDEF 2023 savunma sanayii fuarında görücüye çıktı. Sistemde hava savunma ihtiyaçlarına göre güncellenen GÖKDOĞAN füzesi kullanıldı.

MİLLİ AESA RADARI TÜRKİYE'NİN HAVA HAKİMİYETİNİ GÜÇLENDİRDİ

ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarı, sahip olduğu üstün yeteneklerle muharip uçaklara nesil atlatarak; onları semaların en zeki, çevik ve güçlü savaşçıları haline getiriyor.

AESA radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken, KAAN ve muharip İHA’lar ilave yetenekler ve düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek. 

BAYRAKTAR KEMANKEŞ 1 VE KEMANKEŞ 2

KEMANKEŞ 2, stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere Baykar tarafından geliştirilen milli ve özgün mini akıllı seyir füzesidir. KEMANKEŞ Füze Ailesi adını, attığı okla en zorlu şartta dahi hedefi tam isabetle vuran tarihimizdeki okçulardan alır.

KEMANKEŞ 2, Yapay zekâ destekli oto pilot sistemi ile otonom uçuş gerçekleştirip stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirebilir.

Yaklaşık 1 saat havada kalabilen mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ 2, sahip olduğu yerli jet motoru sayesinde süratle düşman hattı gerisindeki en riskli hedeflere karşı etkinlik gösterebilir.

ASELSAN VE ROKETSAN'DAN YERLİ VE MİLLİ SAVUNMA

ASELSAN ve ROKETSAN, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli rol oynayan iki büyük kuruluş olup, geliştirdikleri füze sistemleri ile ülkenin savunma kapasitesini ve stratejik avantajlarını önemli ölçüde artırmaktadır.

Yerli ve Milli Üretim: ASELSAN ve ROKETSAN’ın geliştirdiği füzeler, yüksek yerlilik oranı ile Türkiye’nin savunma sanayisindeki bağımsızlığını artırıyor.

HİSAR HAVA SAVUNMA FÜZELERI

HİSAR-A ve HİSAR-O:

Bu füze ailesi, sabit ve döner kanatlı uçaklar, seyir füzeleri, İHA’lar ve havadan karaya atılan füzeler gibi çeşitli hava tehditlerine karşı etkili koruma sağlar

Dikey Atış Kabiliyeti: 360 derece etkinlik alanı sunarak geniş bir savunma çemberi oluşturur

Çift Kademeli Motor: Yüksek irtifa ve uzun menzil performansı sağlar

ÇAKIR SEYİR FÜZESİ:

Çoklu Platform Entegrasyonu: Kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen ÇAKIR, geniş operasyonel esneklik sunar.

150+ km Menzil: Uzun menzili sayesinde stratejik hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sağlar.

Sürü Konsepti: Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkânı vererek düşman savunma sistemlerini aşmayı kolaylaştırır.

TÜRKİYE'NİN YERLİ VE MİLLİ ZIRHI: ALTAY TANKI

Altay tankı, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kara gücünü önemli ölçüde artıracak bir ana muharebe tankıdır.

Bakan Uraloğlu: Siber saldırıdan korunmak için yerli ve milli ürünlerle çalışıyoruzBakan Uraloğlu: Siber saldırıdan korunmak için yerli ve milli ürünlerle çalışıyoruz

HEM KARADA HEM DENİZDE: ZAHA'DAN RAKİPSİZ PERFORMANS

ZAHA, bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde geçebilme kabiliyetine sahiptir. Harekâtın çıkarma safhasında, çıkarma gemilerinden denize inebilmekte ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlamaktadır.

Silahlı Kuvvetlerimizin sahip olduğu en hızlı amfibi araç olan ZAHA, kara ve deniz gereksinimleri dengelenerek, görev tanımı gereği hem bir askeri kara aracının hem de bir askeri deniz aracının sahip olması gereken tüm özellik ve kabiliyetleri üzerinde barındırmaktadır. 

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ