Dünya

"Türkiye ve biz, İslam dünyasının iki ayrı kanadıyız"

Türkiye ve İran'ın İslam dünyasının ve bölgenin iki ayrı kanadı konumunda bulunduğunu tamlayan İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, 'İki diyar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, İslam dünyası ve bölgenin yararına' dedi.

30-07-2023 12:42
Google News

İran İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi, Tahran-Ankara ilişkilerinin ilerletilmesi gereğinin altını yemek neredeyse Türkiye'nin İran'a dünkü tayin edilen büyükelçisi Hicabi Kırlangıç ile birlikte araya geldi.

Batı Azerbaycan Eyaleti Valisi Mohammad Sadeq Motamedian'ın da katılmış olduğu bu toplantıda Vahidi, İran-Türkiye ilişkilerinin dayanıklı aşırı ortaklaşa iş dalında geliştirilmesi icap ettiğini vurguladı.

İçişleri Bakanı, dünkü Türk büyükelçisinin fariza süresi süresince İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin elan da güçlenmesini umduğunu tabir etti.

Vahidi, Aras Nehri ile ait konuların önemini altını çizdi ve İran ile Türkiye'nin limit vilayetleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi düşüncesince birlikte düzentileme grubu oluşturulmasını öneri etti.

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e meydana getirilen saygısızlığa da değinerek, hakeza birlikte hareketin kâffesi tanrısal dinlere hürmetsizlik bulunduğunu söyledi. Vahidi, "İran ile Türkiye, İslam dünyasının ve bölgenin iki ehemmiyetli kanadı ancak Amerika'yla müttefikleri İslam dünyasının büyümesini istemiyor." dedi.

İki diyar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin İslam dünyası ve semt düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Bakan Vahidi, "İki diyar ilişkilerinin aşırı cepheli namına genişletilmesi alanda sulh ve istikrarı yaygınlaştıracak ve halklar ortada elan birlikte tomar haberleşme kurulmasına döşeme hazırlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Batı Azerbaycan Eyaleti Valisi Motamedian ilinin Türkiye ile limit komşusu olması dolayısıyla Türkiye ile ilişkileri pekitmek düşüncesince tahsil edilen önlemlerden bahsetti. Vali, "İran İçişleri Bakanı'nın emriyle Salmas ve Çaldıran uç çarşıları tamamlanıyor ve dünkü birlikte çarşı açmanın yollarını arıyoruz. Demir yolu ile Avrupa ile bulunan ticareti Türkiye üstünden izlem edebiliyoruz." dedi.

Ülkedeki limit terminallerinin yüzdelik 25'inden fazlasının Batı Azerbaycan'da bulunduğunu kail Mutadyan, "Batı Azerbaycan, Türkiye sınırındaki coğrafi pozisyonu dolayısıyla iki ülkenin hesaplı hedeflerine ulaşmasında çalışan gösteriş oynayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: HABER7.COM


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ