Dışişleri Bakanlığı, Sri Lanka'da patlak veren olaylar hakkında açıklama yaptı.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada; "Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz. Ülkenin karşı karşıya bulunduğu ciddi siyasi ve ekonomik sorunların çözümünün toplumsal uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Bu süreçte tüm taraflara itidalli davranmaları ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.
Sri Lanka'da protestocular devlet başkanlığı binasına girdi
EKONOMİK KRİZ HALKI SOKAĞA DÖKTÜ
Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka'da, başkent Kolombo da dahil ülkenin büyük bölümünde geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenlenmeye başlanmıştı. Haftalardır devam eden gösteriler bugün başka bir boyuta taşındı. Güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalan eylemciler; devlet başkanlığı yerleşkesine girdi.
SRİ LANKA'DA NELER OLUYOR?
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.
Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükûmet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.
Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.