Teknoloji

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi: Yapılacak deneyler dünya için referans olacak!

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, uzaya gönderilecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yer çekimsiz ortamda yapması için seçilen deneylerden bazılarının dünya için de referans olacağını söyledi.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi: Yapılacak deneyler dünya için referans olacak!
26-09-2023 11:53
Google News

İlk Türk astronotlar Cumhuriyetin 100'üncü yılında uzaya çıkacak!

GALERİNİN DEVAMI <p>Bir süredir ABD’de <a href=eğitim gören ve ilk Türk astronotu olacak Albay Alper Gezeravcı’nın uzay programı belli oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı bitmeden Albay Alper Gezeravcı kasım veya aralık ayında uzaya gönderilecek.

"><p><span data-style=SPACEX'E AİT DRAGON CREW İLE UZAYA ÇIKACAKLAR

Uzay operasyonu, Axiom Space tarafından SpaceX’e ait Dragon Crew ile gerçekleştirilecek. Görev, Axiom Mission 3 (Ax-3) olarak adlandırılıyor.

"><p>Şu anlık takvim kesinleşmemekle birlikte uçuşun kasım <a href=ayı sonunda veya aralık ayı başıda yapılması planlanıyor.

Fırlatma işlemi, SpaceX Falcon 9 roketi, SpaceX Dragon uzay aracındaki Ax-3 mürettebatını NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan uzaya gönderecek.

"><p><span data-style=15 GÜN UZAYDA KALACAKLAR

Tamamı Avrupalı astronot ekibinin uzay uçuşu için Avrupa Uzay Ajansı (ESA) aracılığıyla İtalya, Türkiye ve İsveç iş birliği yapıyor. Göreve Axiom Space’in Baş Astronotu ve Komutanı Michael López-Alegría kumanda edecek. Michael López-Alegría hem İspanyol hem de ABD vatandaşı.

"><p><span data-style=MIKRO YER ÇEKİM TESTLERİ

Eski NASA astronotu ve Ax-1 komutanı López-Alegría, yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdi:

”Axiom Space ile başka bir özel astronot görevine komuta etmek ve dünyanın bir bölgesinde birkaç ülkeyi temsil eden dinamik bir profesyonel operatör ekibine liderlik etmek bir onur.

"><p><strong>Bu ekip, hükümetlerin ve uzay ajanslarının mikro yerçekimine <a href=nasıl eriştiği ve faydalarından nasıl yararlandığına dair paradigmayı değiştiriyor.

"><p><strong>Ax-3 misyonu, ISS’nin inşası dışındaki ortaklıkları teşvik ettiği ve Avrupa ülkelerini gelişmekte <a href=olan ticari uzay endüstrisinin öncüleri olarak konumlandırdığı için dönüşümsel olacak.

"><p><strong>Bu ekiple ve yerde, yörüngede ve dünyanın <a href=dört bir yanında misyonumuzu destekleyecek herkesle çalışmayı dört gözle bekliyorum.”

"><p><span data-style=TÜRKİYE’NİN UZAY HEDEFİ

Ax-3’ün bir parçası olarak Türkiye, ülkenin uzay keşif yeteneklerini genişletmek ve ulusal bir insanlı uzay uçuşu programı oluşturmak için daha büyük bir çabayla ilk astronotunu uzaya gönderiyor. Ax-3 ayrıca ESA-sponsorlu bir astronot için ilk ticari uzay uçuşu görevi olacak.

İtalya için Ax-3 misyonu, uzaya güvenli, emniyetli ve etkili erişim çabasını teşvik etmek için tüm ülke çabalarını temsil ediyor.

"><p><span data-style=TİCARİ UÇUŞ OLARAK ADLANDIRILIYOR

Aslında bu uzay uçuşu Axiom Space tarafından ticari uzay endüstrisinin hem özel şahıslar hem de hükümetler tarafından desteklenen özel astronotlar için ciddi öneme sahip.

Şirket bu tür uçuşları özel sektöre de yayarak bir çok deneyin gerçekleştirilmesini sağlamayı ön görüyor.

"><p>Uçuş adayları, uzayda yaşamaya ve çalışmaya <a href=hazırlık olarak Axiom Space’in detaylı eğitim müfredatı ile gerçekleştiriyor.

Axiom Space’teki uzman ekip, ulusların ve kuruluşların insanlı uzay uçuşu programları oluşturmasına, astronot seçim programları geliştirmesine ve uluslararası uzay kaşifleri topluluğunu insanlığın daha büyük ve daha çeşitli bir temsiline genişletmek için gereken uzmanlığı sağlamasına yardımcı olmayı hedefliyor.

"><p><span data-style=ALBAY ALPER GEZERAVCI HAKKINDA

Millî Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin uzaya gidecek ilk uzay yolcuları arasında asil olarak seçilen Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979’da Mersin’de doğdu.

"><p>Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Daha <a href=sonra ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde harekât araştırması alanında yüksek lisans yaptı.

Ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak görev aldı.

30 Ağustos’ta yarbay rütbesinden albaylığa terfi eden Gezeravcı’nın rütbesi ise Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından takıldı.

"><p><span data-style=YEDEK ASTRONOT ADAYI TUVA CİHANGİR ATASEVER KİMDİR?

Bu uçuşta Albay Alper Gezeravcı’nın yedeği ise Tuva Cihangir Atasever. 31 yaşındaki Atasever, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezunu.

"><p>Atasever, master programın tamamladıktan sonra 5 <a href=yıl boyunca Roketsan’da görev aldı.

">

Uzay Kaşifleri Derneğince (Association of Space Explorers-ASE), Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezinin (GUHEM) ev sahipliğinde Uludağ'daki Bursa Business School'da düzenlenen "Planetary Congress"te (Gezegen Kongresi) devam ediyor.

"Türkiye'nin Uzay Kabiliyetleri ve Potansiyeli" adlı oturumun moderatörlüğünü yapan Yıldırım, Türkiye'nin "Milli Uzay Programı" kapsamında yürüttükleri çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜRK ASTRONOTLAR UZAYA ÇOK YAKIN

Yıldırım, Türkiye'nin 20 seneyi aşkın süredir uzay çalışmalarına devam ettiğini hatırlatarak, derin uzay misyonunu ilk kez gerçekleştirecek olmaktan büyük heyecan duyduklarını dile getirdi.

Uzaya astronot gönderme hedefiyle başlatılan proje kapsamında belirlenen üniversiteler ve çeşitli kuruluşlardan gelen 50 deney talebi arasından 12'sinin seçildiğini aktaran Yıldırım, bunların insanlı ilk uzay görevinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Derin uzay misyonu tamamlandığında Türkiye'nin çok farklı noktalara geleceğini vurgulayan Yıldırım, "Fırlatma yıl sonu veya yılbaşı gibi görünüyor çünkü bu bizim elimizde değil. Bir pencere veriyorlar ve o pencere birtakım şartlara bağlı olarak daralıyor ve sonunda gün belli oluyor. İnşallah bir aksilik, teknik problem çıkmazsa bu tarihte Alper Gezeravcı astronotumuz, ilk uzay insanımız Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile gitmiş olacak ve orada bilimsel çalışmalar yapacak." dedi.

"HERKESİN DESTEĞİNE VE HAKİKATEN GÖNÜLDEN DUASINA İHTİYACIMIZ VAR"

Yıldırım, seçilen yedek uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever'in ise suborbital flight (yörünge altı uçuş) gerçekleştirip uzay seviyesine çıkarak astronot unvanını kazanacağını, böylece Türkiye'nin iki astronotunun, iki uzay insanının göreve başlayacağını anlattı.

Asil ve yedek iki adayın ABD ve Japonya'da yoğun eğitim süreçlerinden geçtiğini kaydeden Yıldırım, "Bu eğitim süreci bitmek üzere. Eğitimlerin bazılarını bilerek geciktiriyoruz çünkü uzay görev öncesi bilgiler ne kadar taze olursa eğitim o kadar faydalı oluyor ve tekrarlama ihtiyacı duyulmuyor. Bu da düşünüldüğü için son haftalara kadar eğitimler devam edecek." diye konuştu.

Serdar Hüseyin Yıldırım, uzayda gerçekleştirilecek deneyler için çağrı yaptıklarında üniversiteler, laboratuvarlar ve bilim insanlarından yaklaşık 50 deney teklifi geldiğini belirtti.

TÜRK ASTRONOTLAR UZAYDA  DENEY YAPACAK

Bunları elemeye tabi tuttuklarını aktaran Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neye göre eliyoruz; hem süreye göre ki uzay insanımız orada iki hafta kadar kalacak hem de oradaki altyapıya göre. Oradaki var olan altyapıyı kullanacağız, başka yeni bir şey oluşturmamız mümkün değil. Dolayısıyla bu kriterlerle bir seçim yaptık ve şu anda 12 deneyimiz onay aldı. 12 deneyi Alper gittiğinde orada gerçekleştirecek. Bu müthiş bir şey çünkü bunların büyük bir kısmı ilk defa yapılacak deneyler.

Dolayısıyla dünya için de bir referans noktası olma özelliği taşıyor. Bunlar bilim camiamız için çok kıymetli. Bir kere Türkiye açısından bu kazancı var. İkinci ve belki yine bunun kadar önemli bir kazanç da farkındalığı artıracak olması. Gençlerde bir uzay farkındalığının artması ve özellikle hakikaten zeki çocuklarımızın bu alana yönelmesini sağlayabilirsek Türkiye'nin ileride önü çok daha rahat açılacaktır."

Yıldırım, 86 milyon için canla başla çalıştıklarına dikkati çekerek, "Büyüğüyle küçüğüyle herkesin desteğine ve hakikaten gönülden duasına ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

MİLLİ UZAY PROGRAMI'NDAKİ İLERLEMELERE DEĞİNDİ

Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen hedeflerin hepsinde ilerleme kaydedildiğini dile getiren Yıldırım, programın iki kademeden oluştuğunu ifade etti.

Yıldırım, programın kademelerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Birinci kademede kendi geliştirdiğimiz bir uzay aracıyla Ay'a ulaşmak, Ay'ın yörüngesine girmek, orada birkaç ay kalmak ve daha sonra da aya bir sert iniş yapmak. Ay'a ulaşmak ve Ay'a ulaşmayı öğrenmek. Bunu 2026'nın ilk yarısında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu ilk açıkladığımız tarihten biraz daha geç. Bunun sebepleri var çünkü misyonda birtakım değişiklikler oldu. Aracımızı geliştirdik, büyüttük.

Dolayısıyla biraz ileriye doğru sarktı ama bunu yapacağız. Bu tarihten 5-6 yıl sonra da bir yumuşak iniş gerçekleştireceğiz. Bir rover (uzay araştırma aracı) indirerek bilimsel çalışma yapacağız Ay'ın yüzeyinde. Bu sadece teknolojik olarak önem taşımıyor aynı zamanda hukuki olarak da önem taşıyor çünkü ayda bizim hakkımız var ve onu ancak oraya gidebilirsek alabiliriz ve koruyabiliriz.

Ayrıca güvenlik açısından da çok önemli. Çünkü oralarda yoksanız olup bitenden haberiniz de olmuyor. Kimse size bu bilgileri sunmuyor yani 'Uzayda varım' diyebilmek için bu çalışmaları yapmak mecburiyetindeyiz."


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ