
Anadolu ve Orta Asya mutfağının en eski malzemelerinden biri olan nohut mayası, ekmek ve yoğurt yapımında adeta bir mihenk taşı! Hazır mayalar mutfaklara girdikten sonra neredeyse unutulmaya yüz tutan nohut mayası, geleneksel yoğurdun da ana malzemesidir.
Adından da anlaşılacağı üzere nohuttan yapılan bu maya, içerisindeki faydalı bakteriler sayesinde sağlığa oldukça katkı yapıyor. Hem doğal hem sağlıklı olduğu için son dönemde öne çıkan malzemelerden biri. O halde, nohut mayası nasıl yapılır? Nohut mayasıyla yoğurt ve ekmek mayalama yöntemlerini birlikte inceleyelim.
NOHUT MAYASI NASIL YAPILIR?
Temelde nohudun üzerine un, su ve tuz eklenerek hazırlanan nohut mayası, tatlımsı tada sahiptir. Nohut mayasının yapılışını adım adım takip edelim.
Malzemeler:
1 çay bardağı nohut2 bardak su1 tutam tuz3 kaşık unAdım 1:
Nohutlar birkaç parça olacak şekilde ezilir.
Adım 2:
Parçalanmış nohutlar cam kavanoza alınır.
Üzerine un ve tuz eklenir.
Malzemelerin üzerine su eklenir ve karıştırılır.
Adım 3:
Karışım 40-50 derece arasında sıcak bir ortamda bekletilir.
Mayanın tutması için sıcaklığın çok fazla değişime uğramaması gerekir.
Ertesi gün üstte birikmiş köpüklü bir kıvam göreceksiniz.
Köpüklü kısım kullanılabilir.
Nohut Mayasını Çoğaltmak İçin; un eklenir.
Nohut Mayasını Saklamak İçin; buzdolabı uygun bir ortam değildir. Ilık bir yerde cam kavanozun içinde saklanabilir.
NOHUT MAYASIYLA YOĞURT MAYALAMAK
Süt kaynatılır. Uygun sıcaklığa geldiğinde (ortalama 40-50 derece) nohut mayasından eklenir ve karıştırılır. Kalın bir beze sarılarak en az 4 saat mayalanması için bekletilir.
Not: Nohut mayasını süte eklemeden önce süzdürerek nohut tanelerinden ayırmalısınız.
NOHUT MAYASIYLA EKMEK MAYALAMAK
Ekmek mayalarken nohut mayası tekrar mayalandırılır.
Önceden köpürmüş ve kabarmış olan nohut mayasından bir parça alınır.
Ilık su ile açılır ve içine un eklenerek karıştırılır.
Mayalanma işlemi için 2-3 saat beklenir. Kabarmış ve gözenekli bir hamur gördüğünüzde mayalanma işlemi tamamlanmış demektir.
Ardından un serperek tekrar yoğurulur. Yumuşak bir kıvama geldiğinde hamura şekil verilir.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirelim. Afiyet olsun!
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber