Yaşam

Türklerde ilk maya: Nohut mayası! Ekmek ve yoğurt yapımında ana malzeme

Eski Türklerde ekmek ve yoğurt yapımında kullanılan nohut mayasının nasıl üretildiğini ve nohut mayası ile nasıl yoğurt mayalandığını haberimizde bulabilirsiniz.

Türklerde ilk maya: Nohut mayası! Ekmek ve yoğurt yapımında ana malzeme
18-02-2025 17:07
Google News

Anadolu ve Orta Asya mutfağının en eski malzemelerinden biri olan nohut mayası, ekmek ve yoğurt yapımında adeta bir mihenk taşı! Hazır mayalar mutfaklara girdikten sonra neredeyse unutulmaya yüz tutan nohut mayası, geleneksel yoğurdun da ana malzemesidir.

Adından da anlaşılacağı üzere nohuttan yapılan bu maya, içerisindeki faydalı bakteriler sayesinde sağlığa oldukça katkı yapıyor. Hem doğal hem sağlıklı olduğu için son dönemde öne çıkan malzemelerden biri. O halde, nohut mayası nasıl yapılır? Nohut mayasıyla yoğurt ve ekmek mayalama yöntemlerini birlikte inceleyelim.

NOHUT MAYASI NASIL YAPILIR?

Temelde nohudun üzerine un, su ve tuz eklenerek hazırlanan nohut mayası, tatlımsı tada sahiptir. Nohut mayasının yapılışını adım adım takip edelim.

Malzemeler:

1 çay bardağı nohut2 bardak su1 tutam tuz3 kaşık un

Adım 1:

Nohutlar birkaç parça olacak şekilde ezilir.

Adım 2:

Parçalanmış nohutlar cam kavanoza alınır.

Üzerine un ve tuz eklenir.

Malzemelerin üzerine su eklenir ve karıştırılır.

Adım 3:

Karışım 40-50 derece arasında sıcak bir ortamda bekletilir.

Mayanın tutması için sıcaklığın çok fazla değişime uğramaması gerekir.

Ertesi gün üstte birikmiş köpüklü bir kıvam göreceksiniz.

Köpüklü kısım kullanılabilir.

Nohut Mayasını Çoğaltmak İçin; un eklenir.

Nohut Mayasını Saklamak İçin; buzdolabı uygun bir ortam değildir. Ilık bir yerde cam kavanozun içinde saklanabilir.

Nohut mayasıyla yoğurt yapmak

NOHUT MAYASIYLA YOĞURT MAYALAMAK

Süt kaynatılır. Uygun sıcaklığa geldiğinde (ortalama 40-50 derece) nohut mayasından eklenir ve karıştırılır. Kalın bir beze sarılarak en az 4 saat mayalanması için bekletilir.

Not: Nohut mayasını süte eklemeden önce süzdürerek nohut tanelerinden ayırmalısınız.

Nohut mayasıyla ekmek yapmak

NOHUT MAYASIYLA EKMEK MAYALAMAK

Ekmek mayalarken nohut mayası tekrar mayalandırılır.

Önceden köpürmüş ve kabarmış olan nohut mayasından bir parça alınır.

Ilık su ile açılır ve içine un eklenerek karıştırılır.

Mayalanma işlemi için 2-3 saat beklenir. Kabarmış ve gözenekli bir hamur gördüğünüzde mayalanma işlemi tamamlanmış demektir.

Ardından un serperek tekrar yoğurulur. Yumuşak bir kıvama geldiğinde hamura şekil verilir.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirelim. Afiyet olsun!

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray2363+36
2Fenerbahçe2357+37
3Samsunspor2346+14
4Eyüpspor2340+14
5Beşiktaş2238+11
6Göztepe2235+13
7Başakşehir FK2333+8
8Kasımpaşa2331-4
9Trabzonspor2229+10
10Gaziantep FK2229-2
11Alanyaspor2328-6
12Çaykur Rizespor2327-12
13Antalyaspor2327-16
14Konyaspor2324-8
15Sivasspor2323-12
16Kayserispor2221-19
17Bodrum FK2320-13
18Hatayspor2313-18
19Adana Demirspor233-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ