Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay'a göre ABD, Ukrayna krizi konusunda başarılı bir oyun oynuyor.
Çağaptay'a göre ABD; Putin'in bir sonraki hamlesini tahmin ederek ya o hamleyi yapmak zorunda bırakıyor ya da hamleyi yapmayarak imaj kaybederek çıkmasına sebep vermeye çalışıyor.
TÜRKİYE'NİN ROLÜ
Gelişmelerden dolayı Türkiye'nin Washington ve NATO içindeki kredisinin arttığını belirten Soner Çağaptay, "Ukrayna krizi, Türk-Amerikan ilişkileri açısından faydalı bir gelişme oldu. Türkiye'nin Washington'daki önemini arttırdı" dedi.
Çağaptay'a göre, Rusya'nın ortak bir tehdit olduğunun varlığını tespit etmesiyle Ukrayna krizi, NATO'yu bir kez daha perçinledi, ittifak kendisine tekrar misyon buldu. Hem Rusya hem de Ukrayna ile olan iyi ilişkilerini korumak istediği için, diplomatik bir ara yol Ankara açısından en ideal sonuç.
Olası sıcak çatışma durumunda Türkiye'nin NATO'daki rolünün öneminin öne çıkacağını ise Çağaptay, "Türkiye, Montrö'yü uygulayacak. Rusya'nın Karadeniz'e giriş çıkışını engellemeyecek. Ama aynı zamanda savaş konusunda nötr bir tavır alacak. Fakat kapalı kapılar arkasında Kiev'i desteklemeye devam edecek. Hem de bu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında yeni bir işbirliği zemini oluşturacak gibi görünüyor. İş birliği olacaksa biz bunu duymayacağız kapalı kapılar ardında olacak" sözleriyle özetledi.
Washington Enstitüsü uzmanı, NATO içinde Rusya'ya aleni olarak karşı çıkan ülkeler ve aleni olarak karşı çıkmayıp kapalı kapılar arkasında destek verecek ülkeler arasında Türkiye'nin de yer alacağını belirtti.
"PUTIN 'SARAY DARBESİ' STRATEJİSİNİ İZLİYOR"
Putin'in klasik bir işgalden ziyade istikrarsızlık yaratarak rejim değişikliğine yönelik hareketlerde bulunacağını öngören Soner Çağaptay, Rus liderin saray darbesiyle sonuçlanacak bir strateji izlediğine dikkat çekti.
Çağaptay, Ukrayna'da rejim değişikliğinin ve Rusya'nın idaresi altına geçmesinin, Karadeniz güvenliği açısından olumlu bir gelişme olmayacağını da belirtti.
KAYNAK : Voice of America
Editor : Eshahaber