Haber7
Gazze’deki soykırım saldırılarını sürdüren İsrail, el-Ehli Baptist Hastanesi’ne gelen tepkiler nedeniyle zor durumda kaldı. Hastaneye yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 471 kişiyi katleden İsrail, suçlu olarak Hamas’ı gösteriyor. Ancak tüm ihtimaller bombalamanın güdümlü MK-84 mühimmatı ile yapıldığını gözler önüne seriyor. Saldırıyı inceleyen uzman isimler, İsrail'in olayla ilgili yalanlarını çökertirken gerçeği ortaya çıkardı.
SALDIRININ ETKİSİNİ ARTIRMAK İÇİN HAVADA PATLATILMIŞ
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Murat Aslan, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, mühimmatın saldırının etkisini artırmak için havada patlatıldığına dikkat çekti.
“Genellikle toplu hedeflere yönelik saldırılarda, mühimmat tapaları yere çarpmadan, 50-100 metre yukarıda patlatılabilecek şekilde zaman ayarlı hale getirilebiliyor. Böylece saldırının etkisi artırılıyor.” ifadesinde bulunan Aslan, şu ifadelerde bulundu:
“Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıda patlamadan etkilenmiş alan ve yerde patlama sonrası oluşan izlere bakılırsa mühimmatın erken patlayacak şekilde ayarlandığı, etkisinin daha fazla olması için havada infilakın amaçlandığı ifade edilebilir. Böylece patlamanın daha geniş bir alanda etkili olması sağlanmış gibi duruyor.”
ROKETLERLE BU KADAR HASSAS BİR VURUŞ YAPILAMAZ
Bu kadar büyük bir patlama için büyük mühimmat olması gerektiğini söyleyen Aslan, roketlerle böyle hassas bir vuruş yapılamayacağını ifade etti. Aslan, şu ifadelerde bulundu:
“Eğer böyle geniş çaplı hasara neden olabilecek çapta bir roket atılsa Demir Kubbe hava savunma sisteminin devreye girmesi gerekir. İslami Cihad'ın Batı Şeria'dan böyle bir roket atması halinde bu kadar hassas bir vuruşu İsrail hava savunma sistemine yakalanmadan yapması çok zor.”
ROKETİN PATLAMA ÇAPINDAKİ ALANA 500 İNSAN SIĞMAZ
Bu çapta bir patlamanın Filistinli direnişçilerin elinde olmadığını kaydeden Aslan, ne roket ne de obüs mühimmatı patlamasındaki bir alana 500 kişinin sığamayacağını belirtti. Aslan, roketlerin dikey değil eğik bir yörünge izlediğini söyleyerek şu ifadelerde bulundu:
“Eğer roket çapı düşerse 500'den fazla kişinin ölümü söz konusu olamaz. Öte yandan roketin güdümsüz olduğu ve eğik bir yörünge izlediği dikkate alınırsa hastaneye dikey düşüşü pek mümkün görünmüyor.
Söz konusu ihtimal menzil gereği gerçekçi değil. Obüs mühimmatı 30-50 metre yarıçapında bir alanı etkiler. Ancak bu kadar insan zayiatına neden olamaz. Çünkü 500'den fazla insan o kadar dar alana sığamaz.”
BOMBANIN SAVAŞ UÇAĞINDAN ATILDIĞI İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK
Saldırıdaki mühimmatın savaş uçağından atıldığı ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirten Aslan, “İsrail’in daha önce kullandığı ve bir kit yardımıyla güdümlü hale getirebildiği MK82 bombası kullanılmış olma ihtimali ön plana çıkıyor. Kesin bir ifade kullanabilmek için mühimmat parçalarının incelenmesi, bölgede bir araştırma yapılması gerekir. Ancak mevcut durumda bu konu zor görünüyor.” diye konuştu.
PATLAMANIN SESİ VE ŞİDDETİ MK-84 BOMBASINI İŞARET EDİYOR
Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, patlamanın sesi ve şiddetinin MK-84 bombasına işaret ettiğini kaydetti.
Patlamaya bir roketin neden olamayacağını vurgulayan Bereketlioğlu, “Mühimmatın hastaneye gelişine dair işaretler, patlamanın sesi ve şiddeti, bir roketin ötesinde JDAM donanımlı 2000 libre (910 kilogram) Mark 84 (MK-84) bombasına ait olabileceğine işaret ediyor.” dedi.
BİR BİNAYI YIKABİLECEK GÜÇTE
Söz konusu bombada yaklaşık 430 kilogram patlayıcı madde bulunduğunu söyleyen Bereketlioğlu, mühimmatın bir binayı yıkabileceğini ifade etti. Bereketlioğlu, “Bir diğer olasılık da yine MK-84 kullanılan bir BLU-109 sığınak delici bomba olabileceği yönünde. Her iki bomba da İsrail ordusunun envanterinde yer almakta.” diye konuştu.
"Yaklaşmalı tapa veya proximity sensörler bulunan bombalar patladığı yerde krater oluşturmayabilir. Bombanın ne kadar yüksekte patlayacağı ayarlanabilir.
Mühimmat uzmanı emekli asker Yiğit, İsrail’in Gazze'deki hastane saldırısını değerlendirdi https://t.co/mIoRpAnug3 pic.twitter.com/0GvuHXefYr
BOMBALAMA TOPYEKÜN YOK ETME AMACI TAŞIYOR
Hastane saldırısının nokta operasyon olmadığını ve topyekün yıkıp yok etmeyi amaçladığını kaydeden Savunma Teknolojileri Uzmanı Dr. Arif Emre Örün, AA’ya yaptığı açıklamada, Hamas’ın elinde böyle bir teknoloji olmadığını ifade etti. İsrail’in dezenformasyon yaptığını kaydeden Örün, şu ifadeleri kullandı:
“İsrail tarafında saldırıyı Hamas'ın gerçekleştirdiğine dair dezenformasyon gayreti var fakat patlamanın şiddetine dair teknik analiz yapıldığında Hamas’ın elinde bulunan teknolojiyle gerçekleştirilemeyeceği ortada. Hamas'ın geliştirdiği roketlerin yerden atım olmasından ötürü, büyük kısmı, katı yakıtlı roket motorundan oluşuyor. Genel savaş taktikleri ve teknik veriler göz önünde bulundurularak saldırıda MK-84 güdümlü bombasının kullanıldığını söyleyebiliriz.”
750 METREYE KADAR ETKİLİ
MK-84 tipi mühimmatın TNT’den çok daha güçlü olduğunu ve İsrail’in yıkıcı savaş taktiği açısından bu mühimmatlara ağırlık verdiğini söyleyen Örün, “MK-84 mühimmatının barındırdığı patlayıcının cinsine ve enerji kapasitesine bakıldığında 200-250 metre yarı çapındaki bir alanda ölümcül etki oluşturabilmektedir. Patlama bina içinde dahi olsa basınç etkisinden ötürü tahribat çok şiddetli olmaktadır. Parçacık tesirinden ötürü de açık alanlarda yaklaşık 350 metre çapına kadar ölümcül etki göstermesinin yanında patlama olan yerden yaklaşık 750 metreye kadar ağır yaralanmaya sebep olabilecek şok ve parça tesiri görülebilir.” diye konuştu.
FOSFOR BOMBASINA DAİR BELİRTİLERİ VAR
Hastane saldırısın fosfor bombasına dair belirtiler olduğunu da vurgulayan Örün, “Fosfor bombalarının kullanıldığına dair de birçok belirti mevcut. Bunun yanı sıra ömrü dolmakta olan eski nesil bomba ve mühimmatların da kullanıldığı tahmin edilmektedir. Genel savaş taktikleri ve teknik veriler göz önünde bulundurularak saldırıda MK-84 güdümlü bombasının kullanıldığını söyleyebiliriz” dedi.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında MK-84 güdümlü bomba kullanıldı mı?
Savunma teknolojileri uzmanı Dr. Arif Emre Örün TRT Haber'de saldırının hangi tip bombayla gerçekleştirildiğini değerlendiriyor.
https://t.co/vKZ0yLdWXL
JDAM, BOMBAYI AKILLI HALE GETİRİYOR
AA’ya konuşan mühimmat uzmanı emekli asker Engin Yiğit, saldırının JDAM donanımlı 2000 libre (910 kilogram) Mark 84 (MK-84) bombasıyla yapılma ihtimalinin güçlü olduğunu söyledi. Yiğit, “MAK-82, MAK-83, MAK-84 bombalarının önüne veya arkasına taktığınız bir kit ile bombayı güdümlü hale getirirsiniz. JDAM bombayı hedefe hassas olarak götürmeye sağlayan bir tür kittir. Bombaya takılan söz konusu kit bombayı akıllı hale getirerek hassas vuruş kabiliyeti kazandırır.” ifadesinde bulundu.
YERDE PATLAMAZSA KRATER OLUŞMAZ
Havada patlayan mühimmatın krater oluşturmayacağını söyleyen Yiğit, “Yaklaşmalı tapa veya proximity sensörler bulunan bombalar patladığı yerde krater oluşturmayabilir. Gazze'deki hastane saldırısında da benzer bir durum olabilir. Bombanın ne kadar yüksekte patlayacağı kullanıcı tarafından ayarlanabilir.” diye konuştu.
Editor : Eshahaber