Birçok insan uyandıktan sonra gördüğü rüyaları eksik hatırlamaktan veya hiç hatırlayamamaktan yakınmaktadır. Sabah uyanır uyanmaz bu durumu yaşayan insanlar genellikle uyurken gördükleri rüyaları hatırlamak için derin bir düşünce içine girerler. Uzmanlar tam da bu durum için yapay zeka teknolojisinin işimize yarayacağını düşünüyor.
UNUTULAN RÜYALAR YÜZDE 90 SEVİYELERİNE ÇIKIYOR
Yapay zeka teknolojisinin hızla gelişme göstermesi, bizleri bilim alanında yeni arayışlara doğru sürüklüyor. Yapay zeka teknolojisinin rüyaların kaydedilmesi üzerinde nasıl bir gelişme göstereceğini merak eden uzmanlar, insanların gördükleri rüyaların yüzde 50'sini unuttuklarını ve uyandıktan 10 dakika sonra da bu rakamın yüzde 90'a çıktığını düşünüyor.
Uzmanlar, rüyaların kaydedilebilmesini sağlayan bir bir yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi durumunda unuttuğumuz rüyaları izleyebileceğimizi düşünüyor.
BİNLERCE FOTOĞRAF BEYİN DALGALARIYLA İLİŞKİLENDİRİLDİ
Şu anda gelişme aşamasındaki yapay zeka teknolojisiyle, beyin taramamaları okunabiliyor ve kısmi olarak gördüğümüze benzeyen görüntüler üretilebiliyor. Bununla ilgili daha önce birçok yapay zeka ile beyin taramaları kullanılarak görüntülerin yeniden oluşturulması için çalışmalar yapılmıştı. Bir Alman ekip tarafından geliştirilen Stable Diffusion adlı bir algoritma ise rüyaları kaydetme alanında kullanan ilk çalışma unvanına sahip oldu.
GPT-4 her an duyurulabilir: Yapay zeka teknolojisi ile video oluşturulacak
Oluşturulan algoritma, metinden görüntü oluşturabilen Dall-E yapay zeka uygulamasına benzer şekilde eğitildi; binlerce fotoğraf beyin dalgalarıyla ilişkilendirildi. Ayrıca görsellerin beyin dalgalarıyla senkronizasyonu sağlanırken ek metin açıklamaları da kullanıldı. Stable Diffusion algoritması için diğer algoritmalara göre daha az eğitimin gerektiği söyleniyor.
ALGORİTMA NASIL ÇALIŞIYOR?
TRT Haber'in Techtimes'tan aktardığı habere göre,
"Osaka Üniversitesi'nde bir sistem nörobilimcisi olan Yu Takagi, yapay zeka algoritmasının görüntüler oluşturmak için beynin farklı bölgelerinden gelen beyin aktivitesi bilgilerini kullandığını açıkladı. Algoritma, beynin aktif bölgelerine kan akışındaki değişiklikleri saptayan fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) beyin taramalarından elde edilen verileri yorumluyor. Beynin temporal ve oksipital lobları, bir kişi onu görüntülediğinde görüntü hakkında farklı bilgi türlerini kaydediyor."
Çalışmaların kapsamlı sonuçlar verebilmesi için şu an sınırlı katılımcıyla gerçekleştirilen çalışmaların artırılması gerekeceği söyleniyor.
Editor : Eshahaber