Yaşam

Vegan içli köfte: Malatya usulü susamlı içli köfte tarifi

Etsiz vegan içli köfteyi keşfedin. İşte, bulgur yemekleriyle meşhur Malatya yöresinden doğan susamlı içli köfte tarifi...

Vegan içli köfte: Malatya usulü susamlı içli köfte tarifi
08-03-2025 15:22
Google News

Etsiz ve yumurta gibi hayvansal ürünler içermeyen sofralar hazırlamak istiyorsanız ilk bakışta seçenekleriniz az gibi görünebilir. Ancak Anadolu'nun geleneksel mutfağı vegan yemekler noktasında da oldukça zengindir. Bunlardan biri de susamlı içli köfte!

Malatya yöresi özellikle bulgur ve bulgurdan yapılan eşsiz lezzetleriyle öne çıkar. Bir çok yörede içli köfte yapılır ama Malatya'nın köftesinin farkı etsiz ve yumurtasız olması. O halde, Malatya usulü susamlı içli köfte tarifini adım adım öğrenelim.

VEGAN İÇLİ KÖFTE (ETSİZ VE YUMURTASIZ)

Vegan içli köftede kıyma yerine susam ve bol soğan bulunur. Hamuru hazırlanırken içine yumurta konmaz. Yani, tamamen vegan bir tarif! Bu lezzet, özellikle etsiz içli köfte arayanların gözdesi olacak.

MALATYA USULÜ SUSAMLI İÇLİ KÖFTE TARİFİ

Susamlı İçli Köfte İçin Malzemeler:

Hamuru için;

3 su bardağı ince bulgur

1 su bardağı irmik

3-3,5 su bardağı sıcak su

1 tatlı kaşığı tuz

İçi için;

6-7 adet büyük boy soğan

2 su bardağı kahverengi susam (öğütülmüş)

1 demet maydanoz

Baharatlar: tuz, karabiber, pul biber

Sıvıyağ

Malatya usulü içli köfte hazırlanırken içine konan kahverengi susam (kabuklu susam)

SUSAMLI İÇLİ KÖFTE YAPILIŞI:

Adım 1:

Önce içi hazırlayalım. Soğanları ince ince doğradıktan sonra bir tencereye alalım ve yağ ile birlikte kavuralım.

Soğanlar iyice öldükten sonra robottan geçirdiğimiz kahverengi susamı ekleyelim ve 2 dakika kadar kavurma işlemine devam edelim.

Ocağın altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanozları ve baharatları ekleyip karıştıralım. Karışımı bir kenarda bekletelim.

Adım 2:

Hamuru için bulgur ve irmiği bir yoğurma kabına alalım. Yavaş yavaş su ekleyerek hamur kıvamına getirelim.

Bu arada tuzunu da ekleyip güzelce yoğuralım.

Adım 3:

Şimdi şekil verme aşaması! Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Avucumuzun içinde içini çukurlaştıralım.

Çukurlaştırdığımız hamurun içine iç harçtan ekleyip ucunu kapatalım.

Adım 4:

İçli köfteleri derin yağda tavada kızartalım. Servise hazır! Afiyet olsun...

İlginizi çekebilir:

Lahana sarmasını bir de böyle deneyin! Bursa'nın geleneksel yorumuLahana sarmasını bir de böyle deneyin! Bursa'nın geleneksel yorumu

Türklerde ilk maya: Nohut mayası! Ekmek ve yoğurt yapımında ana malzemeTürklerde ilk maya: Nohut mayası! Ekmek ve yoğurt yapımında ana malzeme

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray2565+36
2Fenerbahçe2561+40
3Samsunspor2547+13
4Beşiktaş2444+15
5Eyüpspor2540+10
6Göztepe2536+10
7Başakşehir FK2536+7
8Çaykur Rizespor2633-10
9Antalyaspor2633-17
10Trabzonspor2532+9
11Gaziantep FK2432-1
12Kasımpaşa2632-6
13Alanyaspor2531-7
14Konyaspor2528-7
15Sivasspor2627-11
16Bodrum FK2627-11
17Kayserispor2527-18
18Hatayspor2516-18
19Adana Demirspor25-2-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ