Dünya

Vudu ayini 40 kişinin canını aldı

Karayipler'de bir ülke olan Haiti'nin kıyılarında, bir tekne alev aldı ve 40 göçmen yaşamını yitirdi. Polisin yaptığı açıklamalar ise vudu ayinini işaret etti.

Vudu ayini 40 kişinin canını aldı
20-07-2024 16:23
Google News

Karayipler'deki Haiti'nin kıyılarında seyir halinde olan bir teknenin alev alması sonucu en az 40 göçmen öldü. Olaya ilişkin açıklamada bulunan polis, yangının yanlış giden bir vudu ayininden kaynaklandığını açıkladı.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Haiti Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, 41 kazazedeyi kurtardığını, bunlardan 11'inin hastaneye kaldırıldığını ve bazı yaralıların ciddi yanıklar nedeniyle tedavi altına alındığı bildirildi. IOM'dan yapılan açıklama “en az 40 göçmen öldü ve birçoğu da yaralandı” şeklinde oldu.

SAHİL GÜVENLİK DURDURMASIN DİYE AYİN YAPTILAR

Polis yetkilisi Arold Jean, yangının bir yolcunun vudu ayinini başlatmak için mum yakmasıyla başladığı bilgisini kaydetti. Hayatta kalanların yerel basına yaptığı açıklamada, vudu ayininin şans getirmesi ve teknenin sahil güvenlik tarafından durdurulmasının engellenmesi için yapıldığı söylendi.

IOM, Haiti Ulusal Göç Ofisi'ne atıfta bulunarak, 80'den fazla kişiyi taşıyan teknenin Çarşamba günü Labadee limanından ayrıldığını ve 240 kilometre uzaklıktaki Turks ve Caicos Adaları'na gitmeye çalıştığını açıkladı.

ÇETELERİN ŞİDDETİNDEN KAÇIYORLAR

IOM'nin ülkedeki misyon şefi Gregoire Goodstein, olaya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu yıkıcı olay, düzensiz yollardan göç eden çocuk, kadın ve erkeklerin karşı karşıya kaldığı risklerin altını çiziyor” dedi.

Amerika kıtasının en yoksul ülkesi olan Haiti'den göç aylardır artıyor çünkü binlerce insan artık geniş toprak parçalarını kontrol eden suç çetelerinin şiddetinden kaçıyor. Hapishanelere saldıran çeteler, düzinelerce polis karakolunu tahrip etti ve ana havaalanını işgal etti, hükümetin ülke üzerindeki hakimiyeti ise zayıf.

Goodstein, “Haiti'nin sosyoekonomik durumu can çekişiyor. Geçtiğimiz aylarda yaşanan aşırı şiddet olayları Haitilileri daha da umutsuz önlemlere başvurmaya itti” sözlerini kullandı.

KENYA'DAN POLİS MEMURLARI GÖREVLENDİRİLDİ

Kenya'dan yüzlerce polis memuru, siyasi, sosyal ve ekonomik kaosa sürüklenen ülkeye istikrar getirmeye yönelik uluslararası çabaların bir parçası olarak Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'te görevlendirildi.

Yeni atanan ve eski bir BM yetkilisi olan Başbakan Gary Conille, Kenya'dan gelen birliği memnuniyetle karşıladı ve çetelere karşı bir polis operasyonu başlatma sözü verdi. Suç grupları başkentin yüzde 80'ini kontrol ediyor ve bölge sakinleri cinayet, tecavüz ve fidye için adam kaçırma tehdidiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor.

IOM’ye göre, göçün hızı arttıkça, kuzeydeki Haiti Sahil Güvenlik birimlerinin teknelerle yapılan çıkışların sayısında da artış yaşanıyor. ABD, Bahamalar, Turks ve Caicos Adaları ve Jamaika gibi ülkeler, Haiti'den yola çıkan ve sayıları giderek artan tekneleri durdurduklarını bildiriyor.

IOM'ye göre bu yıl 86.000'den fazla göçmen, komşu ülkeler tarafından Haiti'ye zorla geri gönderildi. BM verilerine göre, Mart ayından bu yana yüzde 60'lık bir artışla ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 600.000 kişi bulunuyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ