İşgalci İsrail'in başlattığı katliam operasyonun 9. gününde tüm dehşetiyle devam ediyor. Bombardıman ortasında kalan Filistin'de bir insanlık dramı yaşanırken, dünyanın gözü 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin savaşına çevrildi.
İsrail ordusunun Filistin'e yönelik saldırılarına destek vermek amacıyla geçtiğimiz perşembe günü Tel Aviv'e bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında, "Bugün sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak da buradayım." sözlerini sarf etmişti.
Sözlerine devam eden Blinken, "İsrail'e net bir mesaj getirdim. Kendinizi savunabilecek kadar güçlü olabilirsiniz. Ancak ABD var oldukça hiçbir zaman bunu yapmak zorunda kalmayacaksınız çünkü biz her zaman yanınızda olacağız." ifadesini kullandı.
CUMHUBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BLINKEN'A "YAHUDİ" TEPKİSİ
Blinken'ın skandal açıklamasına bir gün sonra sert bir şekilde çıkışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "'İsrail'e, Dışişleri Bakanı sıfatıyla değil bir Yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum.' diyor. Bu nasıl bir politikacı? Bu nasıl bir yaklaşım? Bunu söylediğin zaman sana karşındakiler de şunu söylerse, 'Ben de bölgeye bir Müslüman sıfatıyla yaklaşıyorum.' derse ne diyeceksin? Bak biz 'Yahudi, öbür tarafta Türk, öbür tarafta şu, bu.' demiyoruz. Ya karşındakine insan sıfatıyla yaklaşacaksın." tepkisini göstermişti.
SİSİ'DEN ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'NA SOĞUK DUŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisinin ardından bugün de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşen Blinken beklemediği bir tepkiyle karşılaştı.
Mısır Cumhurbaşkanı, Blinken'ın yüzüne, "Burada bir Yahudi olarak bulunduğunu söylemiştin. Ben Mısır'da Yahudilerle birlikte büyüyen bir Mısırlıyım. Yahudiler burada hiçbir zaman herhangi bir baskıya maruz kalmadılar ve bölgemizde Yahudilerin hedef alınması hiçbir zaman yaşanmadı." ifadelerini kullandı.
BLINKEN GERİ ADIM ATTI
ABD Dışişleri Bakanı da Sisi'ye, "Buraya bir insan olarak geldim" şeklinde yanıt verdi.
"TOPLU CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞTÜ"
Sisi ayrıca muhatabına, "Gazze'deki durumun kontrol altına alınabilmesini ve çatışmaya başka tarafların müdahil olmamasını umduğunu" belirterek, "İsrail'in tepkisi meşru müdafaanın ötesine geçerek toplu cezalandırmaya dönüştü." sözlerini kaydetti.
ABD Dışişleri Blinken, aralarında İsrail, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın da bulunduğu bölge ziyareti kapsamında bugün başkent Kahire’ye gelmişti.
BAKAN FİDAN 1 GÜN ÖNCE SİSİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Öte yandan geçtiğimiz gün Mısır'a çıkarma yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin davetine icabetle resmi ziyaret kapsamında Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Şükri ile bir araya gelmişti.
Mısır Cumhurbaşkanlığı, Bakan Fidan ile Sisi görüşmesi sonrası, "Taraflar, Gazze halkının aç bırakılma, yerinden edilme gibi toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmaması gerektiğini ve Gazze halkının insani yardıma güvenli, acil erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı." açıklamasını yapmıştı.
İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.
Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.
Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 724’ü çocuk, 458’i kadın 2 bin 329 kişinin öldüğünü, 9 bin 42 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 56 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti.
İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9, Lübnan'da da bir gazeteci yaşamını yitirmişti.
Editor : Eshahaber