Sağlık

Yaz aylarının kabusu isiliğe karşı önlem alın! İsilik nasıl geçer, neden olur?

Bir çeşit cilt hastalığı olan isilik, genellikle artan sıcak ve nemle birlikte yaz aylarında sıklıkla karşımıza çıkar. Aslında vücudun kendini soğutmak için aşırı terlemesinin meydana getirdiği bir olay olan isilik hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Peki, isilik nasıl ge

Yaz aylarının kabusu isiliğe karşı önlem alın! İsilik nasıl geçer, neden olur?
09-07-2024 10:07
Google News

Yaz aylarının sıcak etkisiyle birlikte uzmanlar, isilik hakkında önemli uyarılarda bulundu. Dr. Ayşegül Yalçınkaya İyidal, sıcakların artmasıyla bebekler ve küçük çocuklarda isilik vakalarının sıklaştığını belirterek dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durdu. Yaz mevsiminin tadını çıkarırken güneşten ve aşırı sıcaktan korunmanın önemine değinen Dr. İyidal, "İsilik şikayetleri artmaya başladı. Her yaşta görülebilen bu deri hastalığı, özellikle bebekler ve küçük çocuklarda daha yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır," dedi.

Adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir? Adenovirüse ne iyi gelir?Adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir? Adenovirüse ne iyi gelir?

Klima ile bulaşan lejyoner hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lejyoner hastalığı bulaşıcı mıdır?Klima ile bulaşan lejyoner hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lejyoner hastalığı bulaşıcı mıdır?

YAZ AYLARININ KABUSU: İSİLİK

İsilik hakkında bilgi veren Dr. İyidal, şu açıklamalarda bulundu: "Tıp dilinde miliare olarak adlandırılan isilik, ter kanallarının tıkanması sonucu oluşan bir deri döküntüsüdür. Sıcaklık ve nemin yüksek olduğu yaz aylarında toplumda yaygın olarak görülür. Ayrıca, yeterli sıklıkta duş almamak, aşırı egzersiz, yüksek ateş, dar ve hava geçirmeyen giysiler giymek, bebeklere kalın kıyafetler giydirmek ve pamuklu olmayan bezler kullanmak isilik oluşumuna zemin hazırlar. İsilik, ter kanallarının tıkanma seviyesine göre farklı şekillerde gözlemlenir.

En yüzeysel tipinde, deri yüzeyinde 1-2 mm çapında, içi berrak sıvı dolu küçük kesecikler oluşur. Deride kızarıklık olmadan, belirgin bir rahatsızlık yaşanmadan bu kesecikler görülebilir. Bu kistler kısa ömürlüdür ve küçük travmalarla patlayabilir. Sıcak ve nemin yanı sıra ateşli hastalıklarla birlikte yoğun terleme sonucu da oluşabilir.

Brusella hastalığı ölümcül müdür, belirtileri nelerdir? Brusella hastalığı bulaşıcı mı, ne iyi gelir?Brusella hastalığı ölümcül müdür, belirtileri nelerdir? Brusella hastalığı bulaşıcı mı, ne iyi gelir?

Genellikle kendiliğinden geçer. Daha derin tabakalardaki tıkanmalarda ise kızarık katı kabartılar ve kesecikler oluşur ve yanma, batma, kaşıntı gibi şikayetler eşlik eder. Ter kanallarının daha derin alanda tıkanmasında ise açık renkli veya ten renginde 1-3 mm çapında katı kabartılar görülür ve yanma, batma ve kaşıntı gibi şikayetler olmaz. İsilik genellikle karın, sırt, göğüs, boyun, kol ve bacaklarda görülür. Ayrıca vücudun kıvrımlı bölgelerinde de yaygındır."

GEÇMEYEN İSİLİK İÇİN TEDBİR ALIN!

Dr. İyidal, özellikle bebek ve çocuklarda isiliğin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: "İsiliğin önlenmesi için düzenli olarak ılık su ile duş alınmalı. Pamuk ve benzeri ipliklerden yapılan iç çamaşır ve giysiler tercih edilmeli.

Aşırı dar ve hava geçirmeyen kıyafetler yerine rahat ve bol kıyafetler giyilmeli. Yatak ve yastık kılıfları pamuklu ürünlerden olmalı. Bebekler yaz aylarında kat kat giydirilmemeli ve bezleri sık sık değiştirilmeli. Terli kıyafetler hemen çıkarılmalı. Deri gözeneklerini tıkayan bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri kullanılmamalı," dedi.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ