Dünya üzerinde 811 milyon insan açlık sıkıntısı yaşarken, 48 milyon insan ise kıtlığın eşiğinde hayatını sürdürüyor. Afganistan’da 22 milyon 800 bin ihtiyaç sahibi yeterli ve güvenli gıdaya ulaşamazken, 2 milyon çocuk malnutrisyondan muzdarip. Somali’de ise 2 milyon 700 bin kişi günlük gıda ihtiyacını dahi karşılayamıyor, 5 yaş altı yaklaşık 300 bin çocuk açlık nedeniyle hastalık ve hayatını kaybetme tehlikesi ile yaşıyor. Açlığın en yüksek seviyelerde görüldüğü ülkelerden biri olan Çad’da da 5 yaş altı çocuk nüfusun %37.8’inin gelişim yetersizliği bulunuyor. Malnutrisyon oranlarının fazla olduğu ülkelerden biri olan Yemen’de ise 1 milyon 300 bin hamile/emziren anne ve 2 milyon 200 bin çocuk açlık sorunları yaşıyor.
YERYÜZÜ DOKTORLARI BESLENME SAĞLIĞI MERKEZLERİ İLE AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR
Yaşanan açlık problemlerine yönelik 2012 yılından beri faaliyet yürüten Yeryüzü Doktorları, Açlıkla Mücadele Haftası’na yıl boyunca sürdürdüğü beslenme sağlığı projeleri ile dikkat çekiyor. Dernek, açlığın ve beslenme yetersizliğinin neden olduğu sağlık sorunları için açtığı beslenme sağlığı merkezlerinde muayene ve tıbbi beslenme tedavileri uyguluyor.
Bu kapsamda açlık sıkıntısının en fazla olduğu Afganistan, Somali, Yemen, Çad ve Bangladeş’te bulunan merkezlerinde kesintisiz hizmet sunuyor. Açlık yönünden en yüksek risk grubu olan anne ve çocuklar başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerinin açlıkla mücadelesine destek veriyor.
Açlıkla mücadelenin her gün sürmesi gerektiğini belirten Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Beslenme yetersizliği ve açlık nedeniyle insanlar hayatını kaybederken, bir yandan her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye'de ise bu rakam ortalama 26 milyon tonu buluyor. Aynı zamanda iklim değişikliği, ekonomik olarak gelişmemiş ülkelerde yeterli ve güvenli gıdaya ulaşamama sorunlarında artışa neden oluyor. Bizler de uzun yıllardır açlık sorunlarını temel faaliyet alanlarımızdan biri olarak ele alıyor, beslenme sağlığı merkezlerimizde ihtiyaç sahipleri için sürekli ve düzenli hizmet sunuyoruz. Bu doğrultuda Açlıkla Mücadele Haftası’nda dünyada açlık sorunlarına ve israfa karşı daha bilinçli ve dikkatli davranmamız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Açlık sorunlarının ve gıda israfının önüne geçmek için devletlerin, sivil toplum kuruluşlarının devamlılığı ve sürdürülebilirliği esas alarak planlı bir şekilde çalışması gerekiyor.” dedi.