Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bugün 2 milyar 200 bin insan temiz içme suyuna erişemiyor, her 3 insandan 1’i ise evde temel el yıkama olanaklarına sahip değil. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun raporuna göre de dünya genelinde 450 milyon çocuk, suya ulaşımda sıkıntı yaşanan bölgelerde hayatını sürdürüyor, bu durum her 5 çocuktan 1’inin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak suya erişemediğini gösteriyor. Aynı zamanda temiz olmayan su, yetersiz sanitasyon ve hijyen eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardan her gün 5 yaş altı 700'den fazla çocuk hayatını kaybediyor.
Sağlık hizmeti projeleri ile 50’yi aşkın ülkeye insanı yardım ulaştıran Yeryüzü Doktorları, sıcak iklime sahip ve kuraklığın yaşandığı ülkelerde temiz suya erişim projeleri yürütüyor. Proje kapsamında ihtiyacın yoğun olduğu Asya ve Afrika ülkelerinde su kuyuları açan dernek, böylece kirli su kullanımı kaynaklı hastalıkların önüne geçebilmek için çalışıyor.
Temiz suya erişimin temel bir insan hakkı olduğunu belirten Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Temiz suya erişim sorunları ve kirli su kullanımı başta çocuklar olmak üzere çeşitli hastalıklara hatta ölümlere neden oluyor. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi coğrafyalarda insanlar bir kaynaktan su alabilmek için her gün saatlerce yürümek zorunda kalıyor. Hastanelerde dahi maalesef temiz su bulunmuyor. Zorlu iklim koşullarının ve altyapı yetersizliğinin olduğu bu coğrafyalarda Yeryüzü Doktorları olarak sağlığın bileşeni olan temiz suya erişimi olanaklı kılmak için çalışıyoruz. Bu amaçla Afganistan, Bangladeş, Benin, Çad, Kamerun, Kenya, Kongo, Nijer, Somali, Sri Lanka ve Tanzanya’da bugüne kadar 606 su kuyusu açarak, 357 bin 77 kişinin temiz suya erişimini sağladık. Bağışçılarımızın bizlere verdiği desteklerle ihtiyaç sahiplerinin yaşamın kaynağı olan temiz suya ulaşımı için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.