Reyonlarda ekşi yeşil erik görüyorsak yazın geldiğini kesin bir şekilde anlamış oluyoruz. Özellikle ağızda bıraktığı mayhoş tatla kendini gösteren yeşil erik, tuz ilave edilerek de tüketilebiliyor. Fakat tuz ile birlikte tüketildiğinde vücutta ödem oluşturabileceği için faydadan çok zarara yol açabilir.
O yüzden yeşil eriğin etinden sütünden tüm faydalarından yararlanmak için mümkün oldukça sade bir şekilde tüketin. Peki, nedir bu yeşil erik tansiyonu düşürür mü, faydaları nelerdir, yeşil eriğin vitaminleri nelerdir?
Kişniş otu nerelerde, nasıl kullanılır? Kişniş otunun mucizevi faydaları!
YEŞİL ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Organik asit içeriği yüksek olan bir meyve olduğu için vücutta alkali tutulmasına yardımcıdır.
İçeriğinde bulunan sitrik asit vücuttaki laktik asidi etkisiz hale getirebilir, bu sayede hissedilen yorgunluğu aza indirir.
Peynir, yoğurt ve ayran gibi süt ürünleri ile tüketilmesi halinde kalsiyum emilimini çoğaltır, diş ve kemik sağlığına yardımcıdır.
Et, balık, yumurta ve hindi gibi protein ağırlıklı besinlerle birlikte tüketildiğinde bu besinlerin asit etkisini azaltır ve dengeyi sağlar. Bu sayede besinlerin metabolizmada sindirim sürecini hızlandırır ve kilo verme sürecine yardımcı olur.
İçeriğinde çözünebilir zengin lif oranı sayesinde hem sindirimi kolaylaştırır hem de kabızlık problemini önler.
Düzenli bir şekilde kütür kütür erik yemek diş etini kuvvetlendirir.
Demir emilimini artırıp kansızlığı önler. Özellikle yumurta ve kırmızı et tüketimi sonrasında meyve olarak erik tercih etmek demirin işlevini artırır.
İçeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler.
Anti-aging etkisi sayesinde yaşlanmayı önler ve cilt bariyerini yeniler. İçerdiği bioflavonoidler ve vitaminler bağ doku yenilenmesi artırır.
Diğer meyveler örneğin muz, kivi, incir kan şekerini hızla yükseltirken yeşil erik kan şekerini dengede tutar. Bu sayede kilo vermeyi destekler. Ara öğünler için alternatif bir meyvedir.
YEŞİL ERİKTE HANGİ VİTAMİNLER VAR?
İçeriğinde lif, C, A, ve K vitamini, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi insan sağlığına iyi gelecek birçok vitamin ve mineralleri barındıran ekşi bir meyve olan yeşil erik düzenli tüketildiğinde pek çok fayda sağlıyor. Eriğin 100 gramı yaklaşık 47 kaloridir.
YEŞİL ERİĞİN ZARARLARI NELERDİR?
Aşırı miktarda yenen yeşil erik sindirim sistemini bozabilir. Günlük tüketimi abartmadan ölçülü davranmak gerek. Alanında uzman diyetisyenler tarafından yapılan araştırmalara göre tüketim miktarı aşılan yeşil erik; mide, bağırsak, kalp ve damar hastalıkları açısından risk oluşturuyor. Tuz ile yenen yeşil erik ise vücutta su tuttuğu için yüksek tansiyon ve ödeme yol açabiliyor. O yüzden her şeyi kararında yemekte fayda var.
Editor : Eshahaber