Dünya

Yunanistan Türkiye'yi BM'ye şikayet etti

Haber 7 - Yunanistan, "Ege adalarındaki egemenliğine meydan okuduğu" gerekçesiyle Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e şikayet etti.

Yunanistan Türkiye'yi BM'ye şikayet etti
27-05-2022 12:29
Google News

Yunanistan'ın BM'deki Temsilcisi Büyükelçi Maria Theofili tarafından Antonio Guterres'e gönderilen 4 sayfalık mektupta, "Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki adalarda Yunanistan'ın egemenliğine doğrudan meydan okuduğu ve bölgeyi istikrarsızlaştıran düşmanca ve revizyonist bir politika izlediği" iddia edildi.

Haber ajanslarına sızdırılan mektupta, Türkiye eylemleriyle bölgede barış ve istikrara zarar vermekle suçlandı.

Yunan elçi Maria Theofili ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

"YUNANİSTAN'I SAVAŞLA TEHDİT ETMEKTEN KAÇINMAYA DAVET EDİYORUZ"

Mektupta, "Yunanistan Türkiye'yi, yasal olarak asılsız ve tarihsel olarak yanlış iddialarla Yunanistan'ın Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulamaya son vermeye ve Yunanistan'ı savaşla tehdit etmekten kaçınmaya davet eder. Türkiye'nin son derece tehdit edici eylemleri arasında savaş uçaklarının uluslararası hukuka aykırı şekilde Yunan toprakları üzerinde tekrarlanan uçuşları da yer alıyor" ifadeleri yer aldı.

Türkiye ile Yunanistan arasında; Ege Denizi'nden uzun yıllardır süren bir gerginlik var. Hatta iki ülke savaş uçaklarının, dönem dönem it dalaşına girdiği zamanlar da oldu.

Çavuşoğlu'ndan Yunanistan mesajı: Blöf yapmıyoruz, ABD'yi de uyardıkÇavuşoğlu'ndan Yunanistan mesajı: Blöf yapmıyoruz, ABD'yi de uyardık

TÜRKİYE "BLÖF YAPMIYORUZ, İŞİ İLERİ GÖTÜRÜRÜZ" RESTİNİ ÇEKTİ

Türkiye ile Yunanistan arasında, son yıllarda Doğu Akdeniz başta olmak üzere; birçok kriz yaşanıyor. Atina; Ege'deki adaları uluslararası anlaşmalara rağmen usulsüz şekilde silahlandırıyor. Ankara da buna itiraz ediyor. ABD ise; Yunanistan'ı tabiri caizse "gazlayarak" arkasında duruyor. Dün de İsrail dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuya değinerek; "Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşması çerçevesinde şartlı olarak kendisine verilen adaların statüsünü bozması uluslararası hukuka aykırı. Blöf yapmıyoruz, Atina uymazsa işi ileri noktaya götüreceğiz. ABD'nin denge politikasında sapma görüyoruz, uyarıyı da yaptık" demişti.