Dünya

Yunanistan'dan Türkiye açıklaması: Lahey'e gitmeyi düşünüyoruz

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki temel anlaşmazlıkları (MEB ve kıta sahanlığı) Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmeyi değerlendirdiklerini söyledi.

Yunanistan'dan Türkiye açıklaması: Lahey'e gitmeyi düşünüyoruz
08-08-2023 14:58
Google News

Resmi ziyaret kapsamında başkent Kahire'ye gelerek Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüşen Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis, Mısır televizyonu Al Qahera'ya Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

HAKAN FİDAN VE LAHEY MESAJI

Kıbrıs'ta atılması gereken çok sayıda adımın olduğunu belirten Gerapetritis, son yıllarda iki ülke arasında tansiyonun yükseldiğini, sözlü aşırılıklar ve ilişkileri kötüleştirecek olaylar yaşandığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis'in beraberlerindeki heyetlerin Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO zirvesinin marjında "güzel bir konuşma" gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kendisinin de mevkidaşı Hakan Fidan ile görüştüğünü hatırlatan Gerapetritis, "Sayın Fidan ile olumlu ve düzenli olarak iletişim halindeyiz. Aslında yapmak istediğimiz, ticaret, ekonomi, sivil koruma, turizm, iki ülkenin genel gelişimi gibi ortak çıkarlara sahip pozitif bir gündemi teşvik etmek ve ardından ilişkilerimiz üzerinde çalışmak." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki huzur için siyasi diyaloğa ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Yunan Bakan, "İyi niyete dayalı iyi bir komşuluk ilişkisi kurmamız gerekiyor. Türkiye'yle, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ile kıta sahanlığının sınırlandırılmasını ortadan kaldırmak şeklinde temel bir anlaşmazlığımız var. Yunanistan'ın buradaki yaklaşımı, uluslararası hukuka, özellikle de deniz hukukuna saygı duyulması gerektiği. Bu anlaşmazlığı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmeyi düşünüyoruz. Son aylarda Ege'deki sakinlikten hareketle, siyasi diyaloğumuzu daha da geliştirebileceğimizden nispeten umutluyuz." ifadelerini kullandı.

Eylü ayından BM'de yapılacak görüşmeye atıf yapan Yunan Bakan, "Eylül ortasında BM Genel Kurulu'nda liderlerin de katılacağı heyetlerarası bir toplantı yapılacak ve yıl sonuna doğru  genişletilmiş bir yapıya sahip Yunanistan-Türkiye Yüksek Konseyi kurulacak." dedi.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray719+15
2Fenerbahçe716+11
3Beşiktaş616+10
4Samsunspor715+5
5Başakşehir FK613+5
6Eyüpspor712+4
7Göztepe69+4
8Bodrum FK79-2
9Alanyaspor79-2
10Trabzonspor68+1
11Konyaspor78-2
12Sivasspor78-2
13Antalyaspor78-5
14Kasımpaşa77-2
15Gaziantep FK64-4
16Çaykur Rizespor74-12
17Kayserispor63-7
18Hatayspor62-6
19Adana Demirspor71-11
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ