Esha tv
Gündem

15 Temmuz'da tanktaki askerleri ikna eden öğretmen Haber7'ye konuştu

İman kuvvetinin askerî kuvvete galebe çaldığı 15 Temmuz darbe girişiminde direniş için tepesine çıktığı tanktaki askerleri ikna etmeyi başarabilen öğretmen Muhammed Irmak, o anları Haber7 okurları için anlattı.

15 Temmuz'da tanktaki askerleri ikna eden öğretmen Haber7'ye konuştu
14-07-2024 18:02

Haber7 - ÖZEL

15 Temmuz darbe kalkışmasında Üsküdar ilçesinde tankın üzerine çıkıp içerisindeki 8 askeri ikna eden öğretmen Muhammed Irmak, o gece hain darbenin seyrini değiştiren kahramanlar arasında yer aldı. Darbeci komutanın ‘vuremri alan askerler, bu talimatı yerine getirmeyerek cuntanın değil direnişin safında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafındanmanevi gazi” ilan edilen Irmak'ın o olaydan sonra ilginç bir hikaye ile daha gündeme geldi. Gazi Muhammed, Adıyaman’dan İstanbul'a geldiği dönemde kayıp bir cüzdan buldu ve sahibi Ali Burak Ceylan’a teslim etti. Cüzdan olayından 10 gün sonra asrın felaketi 6 Şubat depremleri yaşandı. Irmak'ın deprem bölgesindeki bütün akrabalarının evleri hasar gördü. Irmak’ın bulup teslim ettiği cüzdanın sahibi Ceylan, Irmak ve ailesine bir köşk temin etti...

Gencecik yaşında hayatı örneklerle dolu olan 15 Temmuz gazisi Muhammed Irmak, darbe gecesi yaşananları ve iyiliğin nasıl bulaşıcı olduğunu Haber7'ye anlattı.

TANKIN TEPESİNDE ASKERİ İKNA DİYALOGU

15 Temmuz'daki kalkışma sırasında üniversite öğrencisi olarak yaz harçlığını çıkarmak için İstanbul'a gelen Muhammed Irmak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından arkadaşlarıyla Üsküdar Meydanı’na koştu. Darbeciler ve darbeye direnen halkın karşı karşıya geldiği o anlarda Irmak, önce tankın üzerine çıktı, sonra askerleri ikna etti.

Gazi Muhammed Irmak o tarihi anları şu şekilde ifade etti:

"Köprüye doğru giderken meydanda kalabalık vardı. Tankların meydana indiğini söylediler. Arkadaşlar tankın önüne çöp konteynırlarını koydu. Ben de bir tankın üzerine atladım. Orada bir asker şok halindeydi. Onu biraz sakinleştirmeye çalıştım. Darbeci komutanın kendisine attığı mesajları gösterdi bana. uraya gidin, buraya gidin, böyle yapın diye emir aldık' dedi. Dedim 'Senin burada durma amacın ne?’, o ise 'Avrupa yakasında bomba patlamış. Bizi tatbikat amacıyla gönderiyorlar. Bana söylenen bu' dedi. Hatta komutanıyla yazışmaları okuttu. O yazışmada Yasin, 'darbe oluyor' diyor. Komutanı da ‘Kim, polis mi yapıyor?’ diyor. Askerlere silahlarını bırakmalarını söyledik. Sağ olsun onlar da bıraktı. Bir tanesi uzman çavuştu. Çocuğun psikolojisi bozuldu zaten. Daha sonra videoyu hakime göstermiş. 45 asker çekmiş olduğumuz video vesilesiyle geçici olarak tutuklanmadan kurtuldular. Daha sonra suçlu olmadıkları da ortaya çıktı.”