En son 2013 yılında gerçekleşmiş olan Halkalı Güneş tutulması, 4 farklı Güneş tutulmasından biridir. 2023 yılında gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak eden vatandaşlar astronomi laboratuvarı gök olayları takvimini inceliyor. Nisan ve Ekim ayında gerçekleşecek olan güneş tutulmalarının nasıl meydana geldiği ve Türkiye’den görülüp görülemeyeceği meraklıları tarafından araştırılıyor…
2023 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?
20 Nisan ve 14 Ekim 2023'te gerçekleşecek olan Güneş tutulması, meraklıların beklediği eşsiz bir doğa görsel şölenidir. Bu yılki Güneş tutulması türü ise, 'Halkalı Güneş Tutulması' yani tam güneş tutulması şeklinde olacak. Güneş, gözlemcilerin dünyanın neresinde bulunduklarına bağlı olarak hilal şeklinde bir ay gibi görünecek.
HALKALI TAM GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?
Halkalı Güneş tutulması, Ay'ın, Güneş önünden geçerken tam olarak örtmediği ve Güneş'in çevresinde güzel bir halka şeklini oluşturmasından adını alır. Bu eşsiz görüntü, doğa gözlemcileri için müthiş bir fırsattır. Güneş tutulması boyunca ortaya çıkacak renk cümbüşü oldukça dikkat çekici olacağı için ilgilileri şimdiden hazırlık yapmaya başladı.
Özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerinde gözlemlenecek olan bu gök olayı, buralarda kısmi veya tam izlenebilir. Yalnız, bu doğa olayını izlemek için özel gözlükler veya filtreler kullanması öneriliyor, çünkü doğrudan Güneş'e gözlerimizin maruz kalması kalıcı hasara neden olabilir.
TÜRKİYE’DEN GÖZLEMLENEBİLECEK Mİ?
2023 yılında beklenen Güneş tutulmaları Türkiye’den maalesef tam olarak gözlemlenemeyecek. Türkiye'den bu tutulma kısmi olarak görülebilecek. Güneş tutulması, Türkiye saati ile 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde gerçekleşecek olup tutulmanın en yoğun olduğu saatler 10:51-11:09 arasında olacak. Fakat tam bir Güneş tutulmasının Türkiye’den gözlemlenmesi mümkün değil. Bu yüzden, tam bir Güneş tutulmasını gözlemlemek isteyen meraklılar, tutulmaya en yoğun maruz kalan bölgelere seyahat ederek gözlemleyebilir.
Editor : Eshahaber