Esha tv
Politika

Hükümet "5'li çeteyi zengin ediyor" iddiasını artıran muhalefet

Hükümet "5'li çeteyi zengin ediyor" iddiasını artıran muhalefet, Bülent Turan'ın yaptığı açıklamalardan sonra sessiz. İnşaattaki şirketlerin ikisinin yabancı, birinin CHP'li eski vekile ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Hükümet "5'li çeteyi zengin ediyor" iddiasını artıran muhalefet
25-03-2022 16:39
25-03-2022 16:58

Türkiye'de son yıllarda hayata geçen dev projeler, muhalefet partilerinin hedefinde olmaya devam ediyor. Projelerin, hep aynı şirketlere verildiğini ve hükümetin kendine yakın isimlerini zenginleştirdiğini iddia eden muhalefet, Çanakkale Köprüsü'nün açılışından sonra da iddiasını sürdürdü. 

Daha önce de mega projelerin aynı müteahhit grubuna verildiğini öne süren muhalefet ve bazı medya organları; seçim öncesinde hükümeti yıpratmak için bu söylemlerini artırıyor. Türkiye'nin yurt dışında büyük projelerini de yürüten bu firmaların itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. 

Muhalefet ayrıca, yap-işlet-devret modelinden dolayı da hükümeti eleştiriyor. Ancak aşağıda bahsedeceğimiz üzere, Kılıçdaroğlu'nun bizzat kendisi de aynı modelle vaatte bulunmuştu. Ayrıca, modelden de kısaca bahsedelim. Yap-işlet-devret modeline göre, müteahhit firma bir kamu projesini hayata geçiriyor, belli bir süre işlettikten sonra bedelini tahsis ediyor ve söz konusu ürünü devlete devrediyor. İhaleler açık şekilde yapılıyor ve rekabete açık ortamda isteyen her firma katılabiliyor. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şu ana kadar bu modelle 26 farklı firmaya ihale verildiğini açıkladı. 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, geçtiğimiz gün TBMM'de söz konusu iddiaları çürüten bir konuşma yaptı. Turan, projeye ortak olan şirketlerden birinin CHP'li eski milletvekili Ersin Arıoğlu'na ait olduğunu söyledi. Diğer partilerden 2'si Koreli, biri ise Nihat Özdemir'e ait. 

İhaleye dört ortak girişim grubu teklif vermişti:

1- Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG (Yatırım tutarı 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira toplam süre 16 yıl 2 ay 12 gün)2- IHI (Japon) - Itochu (Japon) - Join (Japon) - Makyol - Nurol - Japon Express Way (Japon) OGG (Yatırım tutarı 10 milyar 494 milyon 575 bin 500 TL ve toplam süre 17 yıl 10 ay 24 gün)3- Cengiz - Kolin - CRBC (Çin) OGG (Yatırım tutarı 10 milyar 324 milyon TL, toplam süre 18 yıl 8 ay 19 gün)4- IC İçtaş - Astaldi (İtalyan) OGG (Yatırım tutarı 11 milyar 575 milyon 960 bin TL, toplam süre 18 yıl 5 ay 15 gün)


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ