Esha tv
Teknoloji

ABD, Çin'i zorluyor! Basklıları daha da artıracak

ABD, Çin çiplerine yönelik baskıda daha sıkı ticaret kurallarını değerlendiriyor.

ABD, Çin'i zorluyor! Basklıları daha da artıracak
17-07-2024 12:23

Bloomberg News'in Salı günkü haberine göre, ABD, Çin'e yönelik çip yasağına yönelik tepkilerle karşı karşıya kalırken, müttefiklerine, şirketler ülkeye gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişim sağlamaya devam ederse, mevcut en ağır ticaret kısıtlamalarını uygulamayı düşündüğünü bildirdi.

Bu önlemler Tokyo Electron (8035.T) gibi şirketlere uygulanacaktır. ASML Holding NV (ASML.AS), Raporda, tartışmalara aşina kişilere dayandırılarak şu ifadelere yer verildi:

Raporda, ABD'nin doğrudan yabancı ürün kuralı (FDPR) adı verilen bir önlemi uygulamaya koyup koymamayı değerlendirdiği belirtildi.

Yabancı Doğrudan Ürün Kuralı veya FDPR olarak adlandırılan hüküm , ilk olarak 1959 yılında ABD teknolojilerinin ticaretini kontrol etmek amacıyla getirilmişti.

Esasen, bir ürünün Amerikan teknolojisi kullanılarak üretilmiş olması durumunda, ABD hükümetinin, yabancı bir ülkede üretilen ürünler de dahil olmak üzere, bu ürünün satışını durdurma yetkisine sahip olduğu belirtiliyor.

Bloomberg'in haberine göre, ABD, eğer ülkeler Çin'e yönelik önlemlerini sıkılaştırmazlarsa bu fikri giderek daha olası bir sonuç olarak Tokyo ve Lahey'deki yetkililere sunuyor.

Bloomberg'in haberine göre ASML görüşmeler hakkında yorum yapmayı reddederken, Electron da "jeopolitik konular" hakkında yorum yapma konumunda olmadığını söyledi.
Tokyo Electron, ASML Holding ve ABD Ticaret Bakanlığı, Reuters'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ