Esha tv
Dünya

ABD Irak'tan çekiliyor

Irak, ABD öncülüğündeki güçlerin geri çekilmesinin Eylül ayında başlamasını hedefliyor.

ABD Irak'tan çekiliyor
23-07-2024 12:57
23-07-2024 13:02

Dört Iraklı kaynak, Irak'ın ABD öncülüğündeki askeri koalisyonun Eylül ayında çekilmeye başlamasını ve koalisyonun faaliyetlerini Eylül 2025'e kadar resmen sonlandırmasını beklediğini söyledi.

DANIŞMAN OLARAK ORADALAR!

Bazı ABD güçlerinin danışman sıfatıyla kalması muhtemel. Irak kaynakları ve ABD'li yetkililer, Irak'ın tutumunun bu hafta Washington'da düzenlenen güvenlik zirvesinde ABD'li yetkililerle görüşüldüğünü söyledi.

MİSYON NASIL DEĞİŞTİRİLECEK?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, düzenlediği basın toplantısında, tarafların bu hafta Washington'da bir araya gelerek DEAŞ tehdidi karşısında ABD öncülüğündeki koalisyonun misyonunun nasıl değiştirileceğini belirleyeceklerini söyledi. Miller, konuyla ilgili daha fazla ayrıntıya sahip olmadığını söyledi.

ÖNCE İŞGAL ETTİLER SONRA ÇEKİLDİLER AMA TEKRAR GELDİLER 

ABD öncülüğündeki güçler 2003 yılında Irak'ı işgal etmiş, devrik lider Saddam Hüseyin'i devirmiş, 2011 yılında çekilmiş, ancak 2014 yılında koalisyonun başında DEAŞ'a karşı savaşmak üzere geri dönmüştü.

ABD'NİN ASKERLERİ IRAK'TA

ABD'nin, 2014 yılında Irak ve Suriye'de DEAŞ'ı püskürtmek için kurduğu 80'den fazla üyeli koalisyonun başında şu anda Irak'ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor. Bağdat'ta, Anbar eyaletinin batısında ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) idaresindeki Kuzey Irak'ta olmak üzere üç ana üste konuşlandırılıyor.

BÜTÜN ASKERLER GİDECEK Mİ?

Anlaşma kapsamında kaç askerin ayrılacağı henüz bilinmiyor. Iraklı kaynaklar, çoğunun sonunda ayrılacağını beklediklerini söylerken, ABD'li yetkililer, yeni müzakere edilen danışmanlık ve yardım misyonu kapsamında bazı askerlerin kalabileceğini söylüyor.

ABD'NİN İSTEĞİ

ABD yetkilileri, Suriye'deki yaklaşık 900 askerinin bulunduğu sınırın diğer tarafındaki varlığını desteklemek amacıyla, Irak'ta ikili bazda bir miktar askeri varlık bulundurmak konusunda istekli.

ABD ONLARIN ZAFERİNİ İSTEMİYOR

Çoğunlukla İran yanlısı Iraklı siyasi gruplar, ülkenin eski işgalcisini tekrar dışarı attıklarını göstermeye çalışırken, ABD'li yetkililer İran ve müttefiklerine bir zafer kazandırmaktan kaçınmak istiyor.

ABD ordusu, Suriye ve Irak'ta terör örgütü DEAŞ'a karşı zafer kazandığını ilan etmesine rağmen, DEAŞ'ın yeniden toparlanma kabiliyeti konusunda endişeler olduğunu söylüyor. ABD ordusu, örgütün 2017'de Irak'ta, 2019'da ise Suriye'de bölgesel olarak yenildiğini ancak her iki ülkede de küçük çaplı saldırılar düzenlediğini ve bu yıl Suriye'deki saldırılarını 2023'e kıyasla ikiye katlama yolunda olduğunu açıkladı.

Grup ve bağlantılı gruplar son aylarda İran ve Rusya'da da saldırılar gerçekleştirirken, geçen hafta Umman'da ilk kez saldırı gerçekleştirildi.

İRAN'I KONTROL ETMEK İÇİN ORADALAR

ABD koalisyonunun misyonu, Irak güçlerine DEAŞ'a karşı mücadelede danışmanlık yapmak ve destek sağlamak olsa da Batılı yetkililer, ABD ve müttefiklerinin, ABD'nin Irak'taki varlığını İran'ın nüfuzunu kontrol etme aracı olarak gördüğünü söylüyor.

ABD VE IRAK GÖRÜŞMELERİ

Washington ve Bağdat, Ocak ayında İran destekli Şii silahlı milis gruplarıyla ABD güçleri arasında yaşanan karşılıklı saldırıların ardından koalisyonun geleceği konusunda görüşmelere başlamıştı.

SİYASİ ZAFER

Koalisyon güçlerinin geri çekilmesine yönelik bir anlaşma, İran yanlısı grupların ABD güçlerini geri çekmesi yönündeki baskısı altında olan Başbakan Muhammed Şii el-Sudani için siyasi bir zafer olabilir. Ancak Sudani, ikili ilişkileri dengede tutmaya çalışarak Irak'ın hem Washington hem de Tahran'ın müttefiki olarak hassas konumunu dengeleyecek şekilde özenle adım atıyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ