Esha tv
Dünya

ABD tüm F-35'lerin uçuşunu durdurdu

Haber 7 - ABD Hava Kuvvetleri, F-35 savaş uçaklarındaki fırlatma koltuklarında yaşanan bir sorun nedeniyle uçuşlarına ara verildiğini açıkladı.

ABD tüm F-35'lerin uçuşunu durdurdu
01-08-2022 10:09

F-35'lerdeki fırlatma koltuklarında yaşanan bir sorun nedeniyle uçuşlarına ara verildiği açıklandı. Buna göre acil durumlarda pilotun uçağı terk etmesini sağlayan fırlatma koltuklarının istendiği gibi çalışmadığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu durumun ardından ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri, uçakların havalanmasını erteledi.

Önümüzdeki süreçte F-35 savaş uçaklarının çeşitli testlere tâbi tutulacağı belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre, fırlatma koltuğunu bir uçaktan ayırmak için kullanılan patlayıcı bir kartuşta sorun olduğu bildirildi. Martin-Baker isimli şirket tarafından üretilen kartuşa sahip fırlatma koltuklarında bu sistemin değiştirilmesi gerektiği söylendi.

İsrail, F-35'leri uçuştan çektiİsrail, F-35'leri uçuştan çekti

ABD'li yetkililer hangi uçaklarda bu sorunun yer aldığını belirtirken bu durumdan etkilenen uçak sayısını ise güvenlik gerekçe göstererek açıklamadı.

ABD'nin F-35 jetlerini sattığı ülkeleri de konu hakkında bilgilendirildiği belirtildi. Bu sebeptenm ötürü; İngiltere ve İsrail de F-35'lerin uçuşunu erteledi. İsrail, yaşanan olayların ardından sadece özel izinler doğrultusunda F-35 uçaklarının havalanabileceğini açıkladı.