ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu ziyaretinin ilk durağı olan İsrail'de Başbakan Yair Lapid ile bir araya geldi.
Başkan Biden ve Başbakan Lapid, İran'a karşı ortak deklarasyon imzaladı. Biden, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "İran'ın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz. Diplomasinin, bu sonuca ulaşmanın en iyi yolu olduğuna inanmaya devam ediyorum. Ve bölgede, teröre destek veren balistik füze programı ve Hizbullah gibi teröristlere, uzantılarına silah aktarılması gibi İran'dan gelen tehditlere karşı koymak için İsrail ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
İsrail ile Filistin arasında kalıcı barışın sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Biden, şöyle konuştu:
"İsrail; bağımsız, demokratik ve Yahudi bir devlet olarak kalmalıdır. Bunu sağlamanın da en iyi yolu, her iki halkın yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayacağı iki devletli bir çözümdür."
İsrail ve Filistin'den sonra Orta Doğu turunun ikinci ayağı olan Suudi Arabistan'a gideceğine değinen Biden, "Yarın İsrail'den doğrudan Cidde'ye, Suudi Arabistan'a uçan ilk Amerikan Başkanı olacağım. Bu, önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor. Yarın Suudi liderliği ile görüşmemde doğrudan bir mesaj taşıyor olacağım: Tüm bölgeye ve açıkçası tüm dünyaya barış ve daha istikrarlı olağanüstü fırsatlar getirecek bir mesaj" diye konuştu.
Biden dün, Kudüs'te bulunan Yad Vashem Soykırım Anıtı'nı ziyaret ederek, Anma Salonu'ndaki Ebedi Alev'i yeniden yakmış ve çelenk bırakmıştı.
Biden'ın yarın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere işgal altındaki Batı Şeria'ya ardından da Suudi Arabistan'a geçmesi bekleniyor.
İRAN'LA NÜKLEER ANLAŞMA
İran, 2016 yılında P5+1 olarak bilinen BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında uzun müzakerelerin ardından zenginleştirilmiş uranyum üretimi ve saklama kapasitesine sınır getireceği, nükleer tesislerinin denetlenmesine izin vereceği ve tavsiyeler üzerine tesislerini modifiye edeceği ya da tamamen kapatacağına dair bir anlaşma imzaladı.
Ancak Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmadan Donald Trump 2018’de çekilmişti.
Trump anlaşmanın zayıf kaldığını ve İran’ın balistik füze programını kapsamadığını gerekçe gösterdi ve aynı zamanda İran’a tekrar yaptırım uygulamaya başladı.
Buna karşılık İran da anlaşmadan aşama aşama uzaklaşmaya ve belirlenen sınırların üzerinden uranyum zenginleştirmeye başladı.
İsrail, daha sıkı bir çerçevede yeni bir anlaşmayı destekleyeceğini söylese de bu teklif İran tarafından kabul edilmedi.
Çarşamba günü İsrail televizyonuna konuşan Biden, "Şu anda var olan İran'dan daha kötü tek şey nükleer silahları olan bir İran. Tekrar bir anlaşmaya varabilirsek onları sıkıca tutabiliriz" dedi.