Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Gündem

Adalet ve Demokrasi Forumu üyelerinden anlamlı ziyaretler

Adalet ve Demokrasi Forumu Ankara'da düzenlenen bir dizi toplantıda forumun katılımcı partilerinin ülkelerinde demokrasi kültürünün güçlendirilmesi hedeflerini gözden geçirerek bundan sonra atılması gereken adımları ele aldılar.

Adalet ve Demokrasi Forumu üyelerinden anlamlı ziyaretler
18-01-2024 19:07

Yapılan toplantıların ardından AK Parti ve TBMM’de bir dizi ziyaret gerçekleştiren heyet ziyaretlerde İslam dünyasında adaletv e demokrasiye dair değerlerin düzeyine dair farkındalık düzeyinin yükseltilmesi ve barındırdıklarıyla tutarlı, doğru kavramlara ulaşmaya çabalamanın önemine değindi. 

Forumun yönetim kurulu üyeleri, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay en fazla üyeye sahip olan Türk-Filistin Dostluk Komisyonu'nun Başkanı Hasan Tura ve üyelerini de ziyaret etti.

Dostluk Komitesi üyelerinden oluşan heyet, İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davada Güney Afrika'nın konumunun güçlendirilmesinde Türkiye'nin rolüne ilişkin brifingi dinledi. Brifingte Filistin Dostluk Grubu üyeleri tarafından Uluslararası Divanının ilk duruşmasına TBMM'nden üç üyenin katılımının sağlanmış olduğu ve mahkemenin karar vermesinin ardından yargılama, dava ve uygulama usullerini güçlendirmek ve takip etmek üzere 3 bin Türk avukattan oluşan bir hukuk ekibinin hazırlandığına dair bilgiler paylaşıldı .

Forum üyeleri AK Parti’nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Zafer Sırakaya ile de bir araya geldi. Foruma dair çalışmaların ve program hedeflerini konuşulduğu buluşmada parti ile forumda temsil edilen taraflar arasında etkileşim ve deneyim alışverişi için ortak bir mekanizma oluşturulması üzerinde duruldu.
Adalet ve Demokrasi Forumu üyeleri son olarak Güney Afrika hükümetine ve halkına, Siyonist oluşumun ırkçı rejiminin işlediği insanlık suçlarına maruz Filistin halkına ve maruz kaldıkları soykırıma destek konusunda gösterdikleri seçkin insani duruştan dolayı teşekkür etmek üzere Güney Afrika Büyükelçiliği'nin Ankara'daki merkezini de ziyaret etti. 

Toplantıda konuşan Forum Genel Sekreteri Dr. Azzam Al-Ayoubi ve Dışişleri Sorumlusu Prof. Dr. Yasin Aktay, 20 ayrı İslam ülkesinden 24 siyasi partiden oluşan forumu tanıttı ve büyükelçilik çalışanlarına bu partilerin dayandığı geniş halk kesimleri adına teşekkürlerini sundu. İnsani kaygıları ve adalet ve insan haklarını ve gerçek demokrasiyi önemseyen tüm ülkeler ve taraflarla etkileşimde dayanışma içinde bulunmanın önemini ifade etti.

Forum üyeleri Güney Afrika’nın bugün Gazze’de uygulanmakta olan soykırım ve apertheid rejiminin benzerinden geçmişte mustarip olması dolayısıyla bu davada ortaya koyduğu tavrın çok anlamlı olduğu üzerinde durdular. Forum üyeleri konunun dini bir konu olmadığını, tamamen insani bir konu olduğunu bu dayanışmanın çok daha güçlü bir biçimde ortaya koyduğunu sözlerine eklediler.

Büyükelçi Türkiye dışında bulunduğu için heyeti kabul eden Güney Afrika Maslahatgüzarı da Güney Afrika'nın Gazze’de İsrail’e karşı tutumunun, kendi ülkelerinde önceki ırkçı rejimin yönetimi sırasında halkının maruz kaldığı zulüm ve adaletsizlikten ve bu dünyada insanlığın ve adaletin hakim olması gerektiğine olan inançlarından kaynaklandığı yanıtını verdi. Maslahatgüzar, insan hakları standartlarının bütün insanların haklarını gerçekten ifade etmesi gerektiği, bu konuda onca ihlale karşı kılını kıpırdatmayan ve söze geldiğinde insan hakları öncüsü gibi davranan ülkelerin durumunun insanlık için ciddi bir hayal kırıklığı olduğunu ifade etti. 

Adalet ve Demokrasi Forumu 2016'da kuruldu ve oluşumunda farklı ülkelerden Türkiye, Endonezya, Lübnan, Cezayir, Mısır, Sudan, Irak, Kuveyt'ten temsilcilerin bulunduğunu belirtmekte fayda var. Senegal, Malezya, Pakistan, Moritanya, Libya, Filistin, Ürdün, Tunus, Fas, Suriye çok sayıda siyasi partinin temsilcileri bulunuyor.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ