Esha tv
Dünya

Almanya, Eurofighter'ın Türkiye'ye satışını engelledi

Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto, Türkiye'nin Eurofighter'a ilgisi olduğunu, Ankara'nın 40 ila 50 arasında uçak almak istediğini ancak satışın Almanya tarafından engellendiğini açıkladı.

Almanya, Eurofighter'ın Türkiye'ye satışını engelledi
28-07-2024 15:58

Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto geçtiğimiz Salı günü, İngiltere'de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda (FIA) gazetecilerle bir araya geldi.

Mezzanatto, Haziran 2023'te belirlediği "150-200 uçak satışı" hedefinin hala arkasında durduğunu, şu ana kadar 69 sipariş almalarına karşın belirlenen rakama ulaşacaklarını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Eurofighter'a ilgisi olduğunu, satışın Almanya tarafından engellendiğini de açıkladı.

Kuruluşunda İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya'nın yer aldığı çok uluslu konsorsiyum, son olarak Eylül 2023'te Madrid'e 25 uçak, Berlin'e 20 uçak ve Roma'ya 24 uçak satışı gerçekleştirdi.

O tarihten bu yana potansiyel alıcılardan biri de F-35 programından çıkarılan Türkiye'ydi. Mezzanatto, Ankara'nın 40 ila 50 arasında uçak almak istediğini ancak bu girişimlerin Almanya tarafından engellendiğini belirtti.

İtalyan CEO, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama çalışmaları kapsamında yürüttüğü sondaj faaliyetlerinden ötürü böyle bir engellemenin yapılmış olabileceğini vurguladı.

İlk uçuşunu 27 Mart 1994'te gerçekleştiren Eurofighter'ı, onu üreten konsorsiyum üyeleri dışında Avusturya, Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan da kullanıyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ