Latin Amerika ülkeleri dediğimiz (Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Guatemala, Guyana, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela) ülkelerin tamamında ciddi bir siyahi ve melez nüfus oranı mevcut. Ancak bu durum Arjantin'de tamamen farklı bir görüntü çiziyor. Arjantin'de siyahi nüfus yok denecek kadar az. Peki ama neden? İşte Arjantin'in karanlık tarihindeki gerçekler...
Arjantin'de 18. yüzyılın sonunda nüfusun üçte biri siyahtı. 1778'de siyahilerin nüfusa oranı %37 iken, 1850'lerde bu oran %15'e kadar düşüyor. Günümüzde ise bu oranın %2-%5 olduğu tahmin ediliyor. Net bir sayı verilemiyor bu konuda.
ARJANTİN'E İLK SİYAHİLER 16. YÜZYILDA GELİYOR
Afrika'dan ilk köleler 1587'de Buenos Aires'e geliyor. Yaklaşık 100 yıl Buenos Aires'in ana ticari faaliyeti de köle ticareti oluyor.
1700'lerin sonunda ülkenin iç kesimlerindeki nüfusun yaklaşık yüzde 50'si siyahtı ve Buenos Aires nüfusunun yüzde 30 ila 40'ı siyah veya melezdi.
SAVAŞLARDA SİYAHİLERİ ''KALKAN'' OLARAK KULLANDILAR!
Arjantin, 1810 ile 1816 yılları arasında bağımsızlık için İspanya ile savaştı. Bu savaşta siyah nüfusu ön cephelere yerleştirdikleri bilinen tarihi bir gerçek.
Cepheye gitmeyen siyah insanlar ise kolera ve sarı humma gibi salgın hastalıkların pençesine bırakılıyor. Ayrıca diğer Güney Amerika ülkelerine göçe zorlanıyorlar.
BEYAZLAŞTIRMA VE AVRUPALILAŞTIRMA POLİTİKALARI
1895'lere gelindiğinde Arjantin'de o kadar az siyah nüfus kalır ki dönemin hükümeti Afrika kökenli insanları nüfus sayımına kaydetme zahmetine bile girmez.
O yıllarda nüfusu özellikle İtalya ve İspanya'dan gelen Avrupa göçü yoluyla beyazlatma politikası güdülür. Siyah kadınlar, Avrupa'dan gelen beyazlarla melezleştirilir.
Tüm bu politikaların sonunda tüm Güney Amerika ülkeleri arasındaki en düşük siyahi nüfus oranı Arjantin'e ait oluyor.
Editor : Eshahaber