Kanada vermedi, dünyanın en iyilerinden birini Türkiye yaptı!
GALERİNİN DEVAMI meselesi uzun yıllardır sektörün en önemli başlıklarından biri. Suriye’ye yönelik harekat sırasında Kanada ambargosu Ankara için de yeni bir süreç başlattı.">savunma sanayiinin sadece ülkemiz için değil küresel anlamda en değerli unsurlarından biri hiç şüphesiz İHA ve SİHA’lar… Söz konusu platformlarda bugün gelinen nokta da elbette kolay olmadı. Özellikle de bazı alanlarda…">diye bilinse de aslında görüntüleme, lazerle işaretleme, hedef takibi yapabilen keşif-gözetleme elektro-optiği meselesiydi.">üzere ilk dönemlerde Kanadalı bir şirketle yol alındı. Ancak Suriye’ye yönelik harekatların ardından Kanada Hükümeti söz konusu şirkete ambargo uygulaması konusunda baskı yapmış ve sonuç almıştı.">BAYKAR TESİSLERİNDE KRİTİK TEST">Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen kritik başlıklardan biri de yerli/milli imkanlarla S/İHA’ların ‘gözü’ denilebilecek bu sistemi üretmek olmuştu. Bu süreci detaylıca anlatacağız ama önce bugün gelinen noktayı göstermesi açısından kısa bir parantez açalım.">Genel Müdürü Ahmet Akyol geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve “BAYKAR tesislerinde bizim yeni kameramızın uçuş testleri oldu. Muadilleriyle beraber uçuruldu.">yapan otorite BAYKAR ‘Bu artık dünyanın en iyi kamerasıdır’ diye bize raporladı. 80 kilometrelerde tank gören, 20 kilometrelerde bunu işaretleyebilen, siste görme özelliği olan, yapay zekaya sahip bir sistem" bilgisini paylaştı.">AMBARGODAN SONRA ‘ZORUNLULUK’ HALİNE GELDİ">ortaya koyduğu başarının son derece değerli olduğunun ancak tüm bunların ‘bir anda’ gerçekleşmediğinin altını çiziyor.">olarak 2017 yılında CATS isimli bir keşif gözetleme elektro-optiği çalışıldığını hatırlatıyor Doğan. Ancak projede bazı alt sistemlerinde temin edilememesi ve kimi teknik zorluklar nedeniyle gecikmeler yaşandığını kaydediyor.">zorunluluk haline geldiğini sözlerine ekliyor ve “CATS ilk üretildiğinde Kanadalı rakibinin performansını doğal olarak sergileyemedi ancak geliştirme faaliyetleri devam etti.
Zaten bu gibi teknolojiler çok kısa sürede geliştirilebilecek durumda değil. Kanadalı rakip şirket çok uzun yıllardır bu alanda çalışırken Türkiye bu konuda çok daha yakın bir geçmişte çalışmalara başladı” bilgisini paylaşıyor.
">“EKRANA YANSIYAN GÖRÜNTÜ DÜNYAYA BİR MESAJDI”">elde edilen tecrübeler, bizzat kullanıcılardan gelen geri dönüşler Türk mühendisler için yeni bir yol da açtı. Bu noktada 2020 itibariyle ASELSAN ASELFLIR 500’ün tasarım çalışmaları başladı.">büyük bir fark yarattı.
ASELFILR 500 bu nedenle çok daha hızlı bir şekilde geliştirildi” diyor Doğan ve şöyle devam ediyor:
">yıl düzenlenen ve dünyanın bu alandaki en büyük organizasyonlarından biri olan IDEF’23’ü hatırlayalım…">arka planda Kanadalı mx15 ve ASELFLIR 500'ün test görüntüleri de ekrana yansıdı. Her iki kameranın da 50 kilometre mesafeden aldığı görüntüler paylaşıldı.
Ve ASELFLIR 500'ün Kanadalı rakibinden uzun menzilde daha iyi bir görüntüleme performansı sağladığı net bir şekilde ortaya konuldu.
">etkili bir durum. Ayrıca yine CATS’den farklı olarak ASELFLIR 500’de lazer işaretleme performansı da iyileştirildi. ">Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat 2024'ten itibaren seri üretime geçmesinin planlandığını açıkladığı elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ASELFLIR-500, Türk savunma sanayisinin millileştirme çalışmalarının geldiği noktanın önemli örneklerinden birini oluşturuyor.
Milli SİHA'larla yapılan testlerde sınıfındaki ürünlerden daha iyi performans gösteren ASELFLIR-500, 20 bin doları bulan ihracat kilogram değeriyle de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından ambargolara cevaben 1975 yılında kurulan ASELSAN, geride bıraktığı yaklaşık yarım asırlık geçmişinde çok sayıda milli ürüne imza attı. Bunun yanında alt yüklenicileriyle birlikte 700'den fazla ürün ve sistemin millileştirilmesini sağladı.
ASELSAN'ın bu çabalarının yoğunlaştığı alanlardan biri elektro-optik sistemler oldu. Hava platformlarına entegre edilmesi hedeflenen elektro-optik sistemlerin geliştirilmesi çalışmalarına 1990'lı yıllarda başlandı.
Başlangıçta teknoloji transferi ile ülkeye kazandırılan ürünlerin ardından ASELSAN'ın özgün projeleriyle önemli bir altyapı oluşturuldu. Böylece dünyanın önde gelen elektro-optik sistem üreticileri arasına ASELSAN da katıldı.
"Gök vatanın" milli gözleri
Suriye'de terör koridorunun oluşmasını engellemek amacıyla 2019 yılında başlatılan Barış Pınarı Harekatı sonrasında Kanada'nın bu sistemlerle ilgili Türkiye'ye ambargo uygulaması önemli bir eşiğin dönülmesini tetikledi.
Milli insansız sistemlere uygulanan kamera ambargosuyla başlayan bu süreç, elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemine yönelik çalışmaların hızlanmasını ve ASELSAN'ı dünya pazarında liderliğe taşıyacak CATS ve ASELFLIR-500 gibi "gök vatanın" milli gözlerinin ortaya çıkmasını sağladı.
Bu çalışmaların ilk meyvesi CATS Projesi ile alındı ve 2021 yılında seri üretime geçildi. Bugüne kadar üretilen 160 CATS sisteminden 60 tanesi yurt dışına ihraç edildi. Hava platformlarına entegre edilen ve başarısıyla dikkati çeken ASELFLIR-500 de seri üretim aşamasına geldi.
BİRÇOK YETENEK AYNI SİSTEMDE BULUŞUYOR
Hava araçlarının gözü olarak kabul edilen bu sistemlerin görüntü performansının optimum seviyeye ulaşmasında birçok uzmanlık alanı rol oynuyor. Optik ve optomekanik tasarım kabiliyetleri ile 20-25 kilometreden insan hedeflerinin görülebilmesi için süper parlatma sistemleri ile teleskop aynaları ışığın dalga boyunun yarısını ifade eden 300 nanometreye kadar parlatılıyor.
Ayrıca Türkiye ortak optik açıklık üzerinden fonksiyonel tasarım yapabilen 3 ülkeden biri konumunda bulunuyor. 350 mm boyutuna kadar çıkarılabilen tasarımlar sayesinde sistemler daha fazla enerji toplayarak yüksek görüntü kalitesi sağlayabiliyor.
Kontrol sistem tasarım algoritmaları sayesinde de hassas seviyede stabilizasyon yakalanabiliyor. Böylece 10 kilometredeki hedefi işaretleyebilecek bir kontrol performansı elde ediliyor. Tasarımından üretimine kadar yüzde 100'ü yerli ve milli özgün lazer birimleriyle 50 mm boyutunda bir açıklıktan hedefler en iyi şekilde işaretlenebiliyor.
ULUSLARARASI PAZARDA İDDİALI FLIR SİSTEM AİLESİ
ASELFLIR-500 elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi insansız hava araçları, helikopterler ve uçaklar dahil sabit ve döner kanatlı hava platformları için geliştirildi.
ASELFLIR-500 ile geniş ortak açıklık, yüksek hassasiyetli stabilizasyon, yüksek kuantum verimliliğine sahip yüksek çözünürlüklü sensörler ve ileri menzil lazer işaretleme gibi özelliklerle üstün bir performans sergileniyor. Hedeflerin daha hassas tespit edilmesini sağlayan ASELFLIR-500, bu sayede operasyonların başarısını artıracak.
Geliştirme çalışmaları 2021'de başlayan ASELFLIR-500, kısa sürede önemli aşamalar kaydederek ilk uçuşu Mart 2023'te yaptı. ASELFLIR-500 için temmuz ayında iki hava aracı üzerinde yapılan testlerde büyük başarıya ulaşıldı. Bu testlerde, ASELFLIR-500'ün rakip sistemlere göre üstün performans sergilediği ortaya konuldu. Milli sistem, yüksek çözünürlüklü sensörleri ve yüksek hassasiyetli stabilizasyon özellikleri ile elde ettiği görüntülerin netliğiyle rakiplerini geride bıraktı.
ASELSAN, bu alandaki 20 yılı aşkın bilgi birikimiyle mükemmeli hedefleyerek teknolojik kazanımları artırmayı, uluslararası pazarda konumlandırılabilecek FLIR sistem ailesini oluşturmayı planlıyor.
Editor : Eshahaber