Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, emtia fiyatlarındaki artışların jeopolitik nedenlerle kaynakladığını belirterek, küresel çapta enflasyon sorunu olduğunu ve enflasyonla ciddi şekilde mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Aydın ayrıca bu mücadelede kur korumalı mevduat hesapları noktasında özellikle duyarlı olunması gerektiğini vurguladı.
Pandemin etkisiyle arz sıkıntılarının olduğu enerjiden metallere kadar varan kritik emtialarda, Rusya ve Ukrayna savaşının tesirinin de eklenmesiyle çok ciddi oranda fiyat artışları görülmektedir. Bu da üretici enflasyonunu tetiklemektedir. Haliyle üretici enflasyonun yansımaları da hane halkımıza olmaktadır. Temel ihtiyaçlara erişimde ulaşım, gıda, ev eşyası, sağlıkta yüzde 50’nin üzerindeki artışlar vatandaşlarımızın alım gücünü zayıflatmakta, geçim standartlarını düşürmektedir. Enflasyon küresel çapta bir sorun ve bu sorunla ciddi mücadele verilmelidir. Maliyet enflasyonunu dizginlemek adına kur korumalı mevduat hesapları noktasında özellikle duyarlı olalım.
ASKON Genel Başkanı Aydın, konuya ilişkin şunları ifade etti,
Ekilmedik Bir Metrekare Arazi Kalmamalı
Tüm dünyada emtia fiyatlarında ciddi artışlar var. Ülkemiz Türkiye’de maalesef bu artışların tesiri altında. Temel ihtiyaçlara erişimde ulaşım, gıda, ev eşyası ve sağlıkta yüzde 75’lere, yüzde 50’lere çıkan fiyat artışları görmekteyiz. Gıda noktasında soğuk geçen hava koşullarının olumsuz yansımalarını görmekteyiz. Gıdada soğuk hava koşulları nedeni ile Ocak’taki olumsuz yansıma Şubat ayına da sirayet etmiş durumda. Bu durumun tesiri Mart ayında aynı şekilde karşımıza çıkacaktır. Rusya ve Ukrayna’ya ihracı gerçekleştirilemeyen gıdalar noktasında iç piyasada bir miktar bu ürünler üzerinde düşüş gözlenecektir. Fakat Kuzeyimizdeki savaş dolayısıyla bakliyat ürünlerinde de hali ile artış görülecektir. Arz sorunları devam edeceği için KDV indirimi olsa da gıdada artışın bir sonraki ayda da devam edeceği görülüyor. İşin güzel tarafı düzelen hava şartları ile birlikte bolluğun yaşanması ile Nisan ve beraberinde gıdada fiyat düşüşlerini görmeye başlayacağız.
Rus Yaptırımlarını Dikkate Alalım
Rusya ile enerji ithalatımız güçlü. Ukrayna ve Rusya’dan bakliyat ürünleri özellikle buğday ve arpa ithal ediyoruz. Rus bankalarına swift yasağı kondu. Kendi bankacılık sistemi içinde kurduğu sistem yetersiz. Yeterli de olsa bu sistemde işlem yapan diğer banlalar da ambargo kapsamına dâhil edilecektir. Barter meselesi olsa da o sıkıntılı bir süreçte yürüyecektir. Bu nedenle özellikle Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları dikkate almalıyız. Bakliyat ürünleri noktasında arpa ve buğday için ülkemizde ekilmedik yer bırakmamalıyız. Gıda fiyatlarını dizginleyecek her türlü argümanı devreye sokmalıyız.
EMTİA Fiyatları Küresel Çapta Sıkıntı Oluşturuyor
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, pandemi etkisiyle arz sıkıntılarının olduğu enerjiden metallere kadar varan kritik emtialarda arzı tehdit etmesiyle 2009'dan beri en büyük artışını kaydeden emtia fiyatları ekonomiler üzerinde ciddi enflasyon baskısı oluşturuyor.
Aynı şekilde Brent petrol Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hareketi sonrası başladığı rallisini 110 doların üzerine taşırken, küresel enerji piyasasında da ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bütün bunlar emtia fiyatlarında ciddi artışları tetiklemektedir. Üretimdeki maliyet hane halkına yansımakta bu da vatandaşlarımızın alım gücünü zayıflatarak yaşam standartlarını azaltmaktadır.
Kur Korumalı Mevduat Hesapları Noktasında Duyarlı Olalım
Maliyet enflasyonunu kontrol altına almak için kur korumalı mevduat hesabına ağırlık verilmeye devam edilmeli. Kuru kontrol altına almaz isek maliyet enflasyonu kontrol edebilmemiz çok zor olacaktır. Bu da hiç istemediğimiz çok ciddi oranlarda enflasyon rakamları ile karşılaşmamıza neden olacaktır. Bu konuda TL korumalı mevduat hesapları noktasında iş insanlarımızı ve vatandaşlarımızı duyarlılığa davet ediyorum. Bunu bir vatandaşlık görevi olarak görmeli birikimlerimizi bu hesaplarda tutmalıyız.
Unutmayalım ki enflasyon küresel çapta bir sorun ve bu sorunla ciddi mücadele vermek gerekmektedir.