Esha tv
Dünya

Bağımsız Devletler Topluluğunun 15. Turizm Konseyi Toplantısı yapıldı

Kırgızistan'ın Çolpon-Ata şehrinde Bağımsız Devletler Topluluğuna (BDT) üye devletlerin 15. Turizm Konseyi Toplantısı yapıldı.

Bağımsız Devletler Topluluğunun 15. Turizm Konseyi Toplantısı yapıldı
11-07-2024 15:48

Toplantıya, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Rusya, Belarus ve Ermenistan temsilcileri ile BDT İş Konseyi ve Turizm Konseyi Sekretaryası yetkilileri katıldı.

TURİZM İŞBİRLİĞİ OLANAKLARI

Söz konusu ülkeler arasında turizm alanında işbirliği olanakları ve potansiyelinin ele alındığı toplantıda, yaptırımların etkisinde olan Rusya ve Belarus'un BDT'nin diğer ülkeleri ile mevcut kültürel, tarihi ve ekonomik bağlarına dayanarak ortak turizm alanı oluşturmaya yönelik artan ihtiyaca dikkat çekildi.

'KIRGIZİSTAN DOĞRU YOLDA'

Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Turizm Departmanı Başkanı Maksat Usubaliyev, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin gelişmesinde turizmin önemli rol oynadığını belirterek, "Kırgızistan'da turizmin şu anda doğru gelişme yolunda ilerlediğini belirtmek istiyorum" dedi.

Ülkedeki gerekli yasal zeminin yanı sıra turizm endüstrisindeki kuruluşlar ile işletmelerin çalışması için uygun koşullar oluşturulduğunu vurguladı.

'BASİTLEŞTİRİLMİŞ VİZE REJİMİ'

Kırgızistan'ın, 80 ülke vatandaşı için basitleştirilmiş vize rejimi uyguladığını anımsatan Usubaliyev, geçen yıl Kırgızistan'ı 8 milyon 557 bin 136 turistin ziyaret ettiğini, Özbekistan'dan 5 milyon 274, Kazakistan'dan 2 milyon 352 bin, Rusya Federasyonu'ndan 826 bin 898 ve Türkiye'den 48 bin ve Çin'den 38 bin turistin geldiğini bildirdi.

Usubaliyev, yabancı ziyaretçilerden 2021'de 142 milyon 400 bin dolar, 2022'de 696 milyon 400 bin dolar, 2023'te 994 milyon 400 bin dolar elde edildiğini aktardı.

BAŞKAN'DAN MESAJ

Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlığı Turizm Endüstri Komitesi Başkanı Nurtas Karipbayev turizmin kültürel alışverişinin önemli aracı olduğunu belirterek, toplantıda ortak tur konusunu ele aldıklarından bahsetti.

TURİST BAŞINA ÖDENEK

Karipbayev, Kazakistan'a 2023'te yaklaşık 9 milyon 200 bin yabancı ziyaretçi geldiğini ifade ederek, tur operatörleri için her bir yabancı turist için 33 dolar ödendiğini söyledi.

MİLYONLARCA TURİST BEKLENİYOR

Özbekistan Turizm Devlet Komitesi Başkan Danışmanı Farhod Faizillayev, ülkesini 2023'te 7 milyon yabancı turistin ziyaret ettiğini ve bu yıl 10 milyon turist beklediklerini belirtti.

Toplantı kapsamında Kırgız halkının gelenekleri, Özbekistan ile Belarus'un turizm potansiyeli tanıtıldı.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ