Esha tv
Ekonomi

Bakan Bolat'tan şirketlere destek mesajı

Ekonomi - Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Bakan Bolat, ''Şirketlerin kurumsal altyapı oluşturmasına yönelik bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlığı harcamalarını Bakanlık olarak destekleyeceğiz'' dedi.

Bakan Bolat'tan şirketlere destek mesajı
30-07-2024 13:02
EshaHaber Gündem Haberler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

Burada konuşan Bakan Bolat, pandemi ile başlayan sürece işaret ederek "Aşırı yüksek enflasyon, ekonomik durgunluk, jeopolitik gerilimler, savaşlar, kuraklık ve doğal afetler gibi zorluklar dünya ticareti üzerinde derin etkiler oluşturmuştur. Bu güçlüklere rağmen hükümetimizin uyguladığı doğru ve etkili politikalar neticesinde ekonomimiz 21 yıllık dönemde yıllık ortalama reel olarak%5,4 gibi küresel anlamda çok güçlü performans sergilemiştir. Geçen yılda %4,5 gibi dünyada en yüksek büyüme oranlarından birisini birlikte başarmıştık" diye konuştu.

İthalat ve ihracat rakamlarına diar bilgi veren Bolar Avrupa ile ticari ilişkilere dikkat çekti.

Bolat şunları kaydetti:

"İhracatımızı artırmak ve ithalatımızı azaltmaya yönelik attığımız adımlar ve aldığımız tedbirler sonucunda 2024 yılının ilk çeyreğinde hem %5,7 yüksek büyüme oranını başarmıştık, hem de bu büyümenin 1.6 puanı dış ticaretten gelmişti. 2023 sonunda ihracatımız da 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin rekoru olan 255,4 milyar dolara ulaşmıştır. Haziran ayı sonu itibariyle yıllıklandırılmış ihracatımız yaklaşık 258 milyar dolara yaklaşmıştı. İnşallah cuma günü Kayseri'de oldukça başarılı ve olumlu başarı rakamları birlikte açıklayacağız ve daha güzel verileri paylaşacağız."

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1 Ocak 96'da başlayan Gümrük Birliği düzenlemesini anımsatan Bakan Bolat "28 yıldır Gümrük Birliği'nin uygulaması döneminde karşılıklı ticaretimiz Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tam 8 kat artarak; 1995 yılında ihracat ithalat toplamı 27 milyar dolar iken 2023 yılı sonunda toplam 211 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmıştır. Avrupa birliği ile karşılıklı olarak, bu rakamın 104 milyar doları Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihracatı, 107 milyar doları da Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden ithalatı olmaktadır. Yıllar içerisinde Avrupa Birliği'nde daha yüksek dış ticaret fazlası varken, bazı yıllarda, son dönemde Türkiye lehinde de dış ticaret fazlası elde ettiğimiz dönemler oldu. Geçen yıl, önceki yıl ve bu yıl aşağı yukarı karşılıklı ticaret dengede gitmektedir. İhracatımızın %41'i Avrupa Birliği'ne yaptığımız ihracattan oluşurken, toplam ithalatımızın %30'u Avrupa Birliği'nden yaptığımız ithalattan oluşmaktadır. Diğer taraftan 2002'den bu yana ülkemizde mayıs ayı itibariyle toplam 267 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım gelmiştir. Bunun da %41'i yani 110 milyar doları Avrupa Birliği ülkeleri kaynaklıdır. Bu bakımdan hem ihracatımız hem ülkemizde gelen soğrudan yatırımlar anlamında Avrupa birliğini önemli bir payı ve yeri bulunmaktadır." diye konuştu.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ