Esha tv
Politika

Bakan Fidan'dan Kanal7-ÜLKE TV ortak yayınında önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kanal7 ve ÜLKE TV ortak yayınında Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in sorularını yanıtlıyor.

Bakan Fidan'dan Kanal7-ÜLKE TV ortak yayınında önemli açıklamalar
31-07-2024 20:42
EshaHaber Gündem Haberler

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'da uğradığı suikast sonucu şehit oldu. Hamas ve İran'dan peş peşe açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gelişmeleri değerlendirmek için Kanal7-ÜLKE TV ortak yayınına katılıyor. 

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları:

Dün Tahran'a Cumhurbaşkanımızı temsilen İran Cumhurbaşkanının göreve başlama törenine gittim. Haniye ile öğleden sonra saat 16.00 gibi yemin töreninde karşılaştık. Yemin töreninden sonra benim görüşmelerim oldu, bazı İranlı yetkililerle. Son görüşmemden çıkarken o da oraya giriyordu. O esnada tekrar karşılaştık. Türkiye'ye geldim. Saat 5.15'te bir haber aldım arkadaşlarımdan, vefat haberini ilettiler. İnsan olarak çok beğendiğim ve takdir ettiğim bir kardeşimizdi. Dün de aslında Allah'ın hikmeti, içimde bir düşünce oluşmuştu, "Şehitlik nasıl yakışırdı" dediğim bir insandı. Kendisini bir davaya adamış ve şehadetin en büyük mertebe olduğunu bilen bir insanın hedefine ulaşmış olduğunu görmek mutluluk veriyor açıkçası. Geriye kalan bizler için üzücü bir durum tabi, karışık duygular. Haniye, 60'a yakın yakınını kaybetmesine rağmen hiçbir zaman duruşunu kaybetmedi. Metaneti çok sağlamdı. 

"KENDİSİNE BAKTIĞINIZ ZAMAN ALLAH'I HATIRLADIĞINIZ BİR İNSANDI" 

Yakın geçmişe gidecek olursak Haniye, 2006'da bir dönem başbakan da oldu. O dönem görüşmelerimiz başladı. O dönem hareketin başkanı Halid Meşal'di. İsmail Haniye göreve geldikten sonra onunla çalışmaya başladık. Tüm görevlerinde çok fazla temasımız oldu. Haniye, taşıdığı emanetin fevkalade farkında olan bir insandı. Hiçbir şekilde bir dünya menfaati içinde değildi. Çok ender rastladığım insanlardan biriydi. Çalışmaya gelince kendisi liderlik özellikleri itibariyle konulara odaklanabilen insandı. Çok çetrefilli konular üzerine günlerce, haftalarca tartışmalarımız oldu. Hiçbir zaman odağını kaybetmeyen bir insandı. Her zaman Filistin için fedakarlık yapmaya hazır bir insandı. Şahsiyet olarak büyük bir örnekti. Hiçbir zaman karamsarlığa düşmedi, umudu koruyan, dirayetli bir insandı. 

İsmail Haniye, kendisine baktığınız zaman Allah'ı hatırladığınız bir insandı. 

HAMAS'IN ATEŞKESİ KABUL ETMESİ

Biz olay başladığından itibaren soğukkanlı bir şekilde, olayın nereye gideceğini gördük. Uyarılarımızı ona göre yaptık. Bunun çok ciddi bir sonuca ulaşacağını baştan beri söyledik. Diplomatik yöntemlerin kullanılması gerektiğini ilettik. İki devletli çözüm önerilerinde bulunduk. Kendileri için zor olan bazı maddelere barış için 'Evet' dediler. Aç ve susuz kalmış insanların içinde bulunduğu durum onları rahatsız ediyordu. Savaşmak ve şehit olmak onları yormuyordu ama sivillerin çektiği azap onları etkiliyordu. İsrail'de bu sözleri dinleyen yok, kulaklarını kapatmışlar. Uluslararası sistem ne zaman büyük bir kriz yaşar o zaman İsrail ile ilişkilerini kontrol eder. 

Netanyahu ateşkesi kendi siyasi ajandası için kabul etmedi. 

SUİKASTIN İRAN'DA YAPILMASI

İsrail devleti adına atılmış sembolik bir adım. 'Hamas'ı askeri olarak destekleyen İran'a operasyon yapabiliriz' dediler. Şimdi buna yenisini eklediler. İran'ın onlara cevabı ne olur, göreceğiz. Dün 3 tane operasyon aynı anda oldu. Tahran'da, Beyrut'ta ve Irak'ta. İran için önemli olan 3 yerin vurulması, belli düğmeleri basılması anlamına gelir. Savaşın yaygınlaşmasını isteyen üst akıl devrede. 

İsrail toprak çalmaktan vazgeçmeyecek. Direniş gerek Lübnan tarafından olsun gerek Filistin'den olsun. Dünyaya bunu tehdit olarak lanse edecekler. Direnişi üreten Hamas ya da Hizbullah değil. İsrail yayılmacılığı devam ettiği sürece bir direniş olacak.