Esha tv
Politika

Bakan Güler'den Suriye açıklaması

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Türkiye içtenlikli yerine sulh istiyor. Ama bizim hassasiyetlerimiz var. Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliği sağlanmadan bizim oraları bırakma etmemiz düşünülemez' dedi.

Bakan Güler'den Suriye açıklaması
12-08-2023 14:42

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün ile Sabah Gazetesi Yazarı Okan Müderrisoğlu'nun sorularını yanıtladı..

PENÇE KİLİT HAREKÂTI

Bakan Güler, "Pençe Kilit Harekâtı Mehmetçiğin iri özveri ve kahramanlığı ile kandırıcı müşterek biçimde bitmeme ediyor. Harekâtın yürütme edilmiş bulunduğu Zap bölgesinin yıldırı örgütünün tahkimatının ve faaliyetlerinin koyu bulunduğu müşterek toprak bulunduğu biliniyordu. MİT'in raporları ve bizim tespitlerimiz de bu yöndeydi." dedi.

"ŞEHİTLERİMİZE ALLAH'TAN RAHMET, GAZİLERİMİZE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM"

Bakan Güler laflarına şöyleki bitmeme etti:

Bütün bunlara karşın alp Mehmetçik, bu bölgenin iri müşterek bölümünü temizledi. Şu anda da kontrol tarama faaliyetleri bitmeme ediyor. Tüm in ve sığınıklara müşterek kıta on paralık giriliyor. Bu ameliyat yürütme edilirken menfaatlerini muntazır sondan kaçamayacağını bilici teröristler, rahatsızlık ve hamle girişiminde bulunuyorlar. Maalesef şehitlerimiz oluyor. Bu hamle ve tacizlere aceleten müstelzim ödün veriliyor. Mehmetçik tabanca dostlarının kanını bugüne denli yerde bırakmadı bundan sonraları da bırakmayacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu vesileyle şehitlerimize müşterek el elan Allah'tan rahmet, gazilerimize acele şifalar diliyorum.

"TERÖRİSTLER İÇİN TEK YOL TÜRK ADALETİNE TESLİM OLMAK"

Bu alanda akıbet devirde doğrulama bulunan teröristlerin görüntülerini paylaştık. Elebaşları çeşidinden ölüme vazgeçme edilen mağaralarda açlıktan bağırsağı delinen teröristler doğrulama olmayı seçiyorlar. Biz rastgele devir şurası söylüyoruz: Teröristler düşüncesince müşterek kıta tarz Türk adaletine doğrulama olmaktır. Elebaşları bu yolun sonu olmadığını gördüler. Nitekim Karayılan'ın 6-7 ay evvela neymiş özlük televizyonlarında müşterek açıklaması var. Diyor ki: "Biz, 3-4 el Batılı dostlarımıza bundan sonraları doğrulama edinmek ve bu işi aktarmak istiyoruz dedik. Ama onlar rastgele defasında bizlere asla hakeza müşterek bilinçlilik olamaz, çatışmaya bitmeme edeceksiniz. Biz de sizi desteklemeye bitmeme edeceğiz." dediler.

Teröristler ve onların hizmetkârlık ettikleri ışıksız fenalık odaklarına hakkında tığ de denir ki; ki elbette dayanak verirse versin asilzade milletimizi yıldırı belasından kurtarmakta azimliyiz ve kararlıyız. Bunun düşüncesince müstelzim çelim ve kudrete de sahibiz.

F-16 TALEBİNDE SON DURUM

ABD'den mergup F-16'lardaki akıbet hali paylaşan Güler, evcil ve ulusal defans sanayiinde ortaya konulmuş bulunan akıbet emekleri aktardı.

Güler, "Biliyorsunuz, 40 sayı acemi F-16 Viper alımı ve 79 kıta de modernleşme kiti bildirme etmek istediğimizi ilettik. Süreç hakeza başladı ve genellikle müspet gitti. Amerika yönetimi de özgülemek istediğini bildirme ediyor. Ama müşterek kurultay süreci var. Bizim bildirme etmememize karşın belirgin adına tabir edilmese de ABD'de bazılarının F-16 satışını İsveç'in NATO üyeliğine putrel eğiliminde bulunduğu biliniyor. Biz, rastgele devir çelimli Türkiye'nin çelimli NATO erişmek bulunduğunu tabir ediyoruz. Sonuç adına Amerika çeşidinden bundan sonraları konkre adımlar atılmalı ve müspet müşterek verim beklediğimizi tabir ediyoruz." ifadelerine toprak verdi.

YERLİ VE MİLLİ SAVUNMA SANAYİİNDEKİ GELİŞMELER

Bakan Güler şunları kaydetti:

"Türk Savunma sanayisi baş döndürücü çabuk müşterek biçimde gelişmeye bitmeme ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın inatla tabir etmiş bulunduğu "yerli ve millî" mottosu esas açıdan ürünlerini vermeye başladı. Savunma sanayisi gelişen gayri ülkelerden ayrımlı adına vatanımızda havacılık alanındaki aksiyon gayri alanlardan elan hızlı. Savunma sanayii gelişirken havacılık göz boncuğu devir ansızın bire gelişmemiştir. Dolayısıyla bu bizim düşüncesince iri müşterek gurur.

Türk defans sanayii ürünlerinin baş döndürücü yeğleme edilmesinin nedeni sahada menfaatlerini ispatlamış olmaları. Bizim esas açıdan şuanda savaşma alanında 70-80 bin personelimiz var, rastgele güneş arbede alanındalar. Bu silahlarımızı, elden çabucak rastgele güneş esas arbede zarfında kullanıyor ve deniyoruz.

TSK personelimizin fedakârlığı denli defans sanayiindeki personelin de fedakârlığı önemli. Savunma sanayi-ordu ortaklık ile sahadaki gereksinimler ve düzeltme önerileri de bu alandaki ihya faaliyetlerine doğrultu veriyor.

Bir sivil polis polis mühendis gidiyor. Muharebe alanında derinlemesine müddet oradaki personelle müşterek arada bulunuyor. Hatanın elbette düzeltileceğini düşünüyor. Mühendis problemi sahada görmüş adına geliyor, burada ona mucibince düşünüm yürütüyor, ona mucibince düzentileme yapıyor. Bana mucibince defans sanayiimizin pozitif yanları burada. Sahadaki tecrübelerimizi defans uran tezgâhlarına aktarabilmemiz.

Havacılıkla ilişik mahsul çeşitliliğini de arttırmaya çalışıyoruz. F-35'i bizlere vermediler. Bu bizi özlük uçağımızı gerçekleştirmek dair heveslendirme etti. Bir nevi bizlere sağlık yaptılar. Biz de Kaan'ı üretiyoruz. Dost ve ahi devletler de bu projeye kuma edinmek düşüncesince efor harcıyorlar. Azerbaycan ile geçim imzalandı, Pakistan ile de imzalanmak üzere, apayrı devletler de var. Onlar da gelecekler.

En çelimsiz sürede Hürjet'i devreye alıp gailesiz pilotların eğitimini evcil ve ulusal uçağımızla gerçekleştirmek istiyoruz. Türk yıldızları da semalarımızda bunlarla uçmaya başlamış olacak inşallah.

SİHA'lara gelince; bundan sonraları halis muhlis evren bu ürünlerimizin yeteneğini ve etkinliğini kabullendi. Hem TUSAŞ'ın, hem BAYKAR'ın sansasyonel ürünleri halis muhlis dünyada yeğleme edilen ürünlere dönüştü. Bütün fabrikalarımız ve istihsal tesislerimiz talepleri yetiştirebilmek içini geceli gündüzlü çalışıyor. Çünkü baş döndürücü istek var.

İçinde bulunduğumuz devirde meydana mevrut arbede ve savaşlarda sivil polis polis zayiatın önlenmesi baş döndürücü müşterek tomar önemli. Savaşıyoruz diyerek rastgele yere bomba atamayız. Bir maksata acı edebilmemiz düşüncesince minimum 7-8 kriterimiz var. Bu kriterlerin tamamının karşılandığı ilgililer çeşidinden onaylandıktan sonraları atış yapabiliyoruz. Bizim çağdaş SİHA'lar bizlere bu kriterlerin kimilerini otomatik şekilde etme şansı getirdi. Ve sunturlu biçimde bizlere devir tasarrufu sağladı."

SURİYE MESELESİ! BEŞAR ESED'İN SON AÇIKLAMALARI

Dünyanın yakından izlediği Başkan Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna ile yürüttüğü hububat koridoru müzakereleri ile ilişik de nazarıitibar çekici izahat özne Yaşar Güler; Libya, Suriye, Yunanistan, Mısır, İsrail ile ilişkilerini değerlendirdi:

Biz düpedüz Suriye'de sulh istiyoruz. Suriye'de sulh olması düşüncesince Sayın Cumhurbaşkanımız baş döndürücü içten adına koyu icraat yapıyor. Bunun başlangıcı adına da aşamalı görüşmeler yapıldı. Süreç en böylece 3'lü ve 4'lü görüşmelere dönüştü. Türkiye içten adına sulh istiyor. Ama bizim hassasiyetlerimiz var. Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliği sağlanmadan bizim oraları vazgeçme etmemiz düşünülemez. Bu mevzuda Suriye Devlet Başkanı'nın da elan aklıselimle akım edeceğine inanıyorum. Suriye'ye sulh gelebilmesi düşüncesince en ehemmiyetli adım ise Anayasanın yapılması ve kişilerin bunu bildirme etmesi.

"TAHIL KORİDORUNU BAŞKAN ERDOĞAN ÇÖZER"

RF-Ukrayna mücadelesi sonrası halis muhlis evren Ukrayna ve Rusya'nın esasta halis muhlis dünyanın hububat ambarı bulunduğunu öğrendi. Çünkü bu dü ülkeden hububat sevkiyatının durması baş döndürücü ağırbaşlı neticeler doğurdu. Bu ikisinden hububat çıkmadığı takdirde dünyada kıtlık tehlikesinin olabildiği ortaya çıktı. Bu probleminin çözülmesi düşüncesince Sayın Cumhurbaşkanımız başından bu yana iri yazık üstlendi. Onun girişimleri yardımıyla açılan Tahıl Girişimi ile 33 milyon tondan müşterek tomar tahıl, gereksinim duyan devletlere irsal edildi. Bildiğiniz denli 17 Temmuz'dan itibaren Rusya bunu durdurduğunu açıkladı. Şu anda BM Genel Sekreterinden tutun evren liderlerinin tamamına yakını bu probleminin yalnızca ve yalnızca Sayın Cumhurbaşkanımız çeşidinden çözülebileceğine inanıyor. Cumhurbaşkanımız da bu koyu gündemin zarfında probleminin çözümü düşüncesince iri efor sarfiyat ediyor. Ben şahsi adına da bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın çözebileceğine inanıyorum.

MONTRÖ

Karadeniz rastgele devir "huzur denizi" adına anılmıştır. Karadeniz'in erinç denizi olma hususi durumunun bitmeme etmesinin de lehçe mülkiyet prensibi ile sağlanabileceğine inanıyoruz. Bazı müttefiklerimizin devir kurnaz dile getirmiş bulunduğu Karadeniz'de baş döndürücü iktidar bulundurma hususunun baş döndürücü asayiş anlamına gelmeyeceğini, bilakis alanda gerilimi artıracağını tabir ediyoruz. Batılı dostlarımız içten adına müşterek ihtiyacınız olduğunda hazırız diyorlar, bundan da sevinme duyuyoruz. Ama şu anda hakeza müşterek gidiş yok.

Türkiye Cumhuriyeti adına Montrö'yü şu anne denli tarafsız, adaletli ve ılımlı müşterek biçimde uyguladık, uygulamaya bitmeme edeceğiz.

UKRAYNA LİMANLARINDAKİ GEMİLER

Ukrayna Limanlarında 12 ticari gemimiz ve 1 hasarlı vincimiz var. 6 gemimiz Ukrayna kontrolündeki Mikolayev ve Olivia'da. İlk evrede bu 6 gemiyi çıkaracağız. Her dü abuhava ile de görüşmeler yapılıyor. İki yan da müspet yaklaşıyor. Ama güvence vermiyorlar.

Doğu taraftaki Herson'dakilerle ilişik dava var. Kahovka barajı patlatılınca, selin getirmiş bulunduğu ağaçlar vb. malzemeler bu gemilerin bulunduğu limanı doldurdu. Şimdi bunların temizlenmesi gerekiyor. Bu gemilerin tehlikesiz adına ülkemize getirilmesi düşüncesince en akla yatkın devir bekleniyor.

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Yunanistan ile Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinden sonraları artı müşterek çağa girdik. Bunu da bitmeme etmek düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz. Onlar da gösteriyorlar. Özellikle depremde Yunanistan'ın bizlere yardımları sonraları Yunanistan'daki o can sıkıcı şimendifer kazası ve bizim yaptıklarımız. Daha sonraları Rodos'taki yangına 2 tayyare gönderdik. Bunlar müspet havayı geliştiriyor.

Güven Arttırıcı önlemler (bilinen sorunlara dokunmadan dü toplumu, dü silahlı kuvvetleri birbirine yaklaştırmak düşüncesince katılması müstelzim tedbirler) kapsamında Harp Okulları ortada sportif etkinlikler denli birtakımı faaliyetlere start dair dü yan da müspet düşünüyor. Bunu 2024'te uygulamaya başlayabiliriz.

Yunanistan Savunma Bakanı zelzele alanını karışmak istediğini tabir etti. Onunla Ağustos sonrası zelzele alanını görüşme edebiliriz.

Sayın Dendias ile Vilnius'daki görüşmemiz baş döndürücü samimiydi, baş döndürücü rahat, baş döndürücü dobra müşterek ortamda geçti.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Hudutlarımız Cumhuriyet tarihinin en koyu tedbirleri ile korunuyor. Hudut emniyeti konusunda, göz boncuğu ülkede hakeza müşterek uç sisteminin olduğuna inanmıyorum. Bunu baş döndürücü içten adına söylüyorum. Hududa götürdüğümüz isim ego hakeza müşterek bilinçlilik görmedim deyip gayri güneş yazıyor.

Sınır hattında baş döndürücü tabakalı müşterek sistemimiz var. (şema verilebilir) Modüler beton duvarlar, Yüksek Güvenlikli Tel Çitler, 4 m. derinliğinde 4 m. denli hendekler. Hendekler baş döndürücü önemli. İran sınırında planlanan 376 kilometre hendeğin 341 kilometresini bitirdik. Bu sene tamamını bitireceğiz. Bu hendeklerden geçilmesi baş döndürücü zor.

Suriye sınırındaki duvarlarımızın yüksekliği 3 m. idi. İran sınırında acemi yaptığımız duvarların yüksekliğini 4 metreye çıkardık. Bunun üstünde de müşterek buçuk m. lif dolak var. Buradan kimesne geçemez denli müşterek bilinçlilik söylemiyorum. Belki 1 isim 2 isim falanca geçebilir. Ancak duvarı geçseler üstelik onun peşinde komando er er sezme unsurları var. Daha arkada jandarmanın pusuları var, onun peşinde polisin pusuları var. Hudut asayiş sistemimiz hayattaki örnekleri ortada en iyilerden biri.

FETÖ İLE MÜCADELE

FETÖ'den Türkiye'de en baş döndürücü ziyanı gören TSK'dır. Bu yapılanlar bizlere hakkında yapılmıştır. Bu çıyan örgütten baş döndürücü iri dokunca gördük, bunlar terörist. 24 binden müşterek tomar çalışanı attık. Bize mevrut rastgele müşterek bilgelik doğrultusunda lazım işlemi yapıyoruz ve ilişik şahısların ilişiğini kesiyoruz. TSK içerisindeki en akıbet FETÖ'cünün de ilişiği kesilinceye denli mücadelemiz bitmeme edecek.

Benim şahsi görüşüm (TSK içerisindeki FETÖ'cüler) iri miktarda temizlendi.

İLK KADIN AMİRAL

Bu terfiye baş döndürücü müspet yaklaştık. Bizim zamanımıza bedel geldi. Arkadaşımız lisanıyla, kariyerindeki görevleri ile akıbet denli elleme yetik müşterek subay. Şu anda taşınmazlar dışında. Deniz Kuvvetleri Stratejik Plan ve Proje Yönetim Başkanı adına atandı. Kendisine acemi vazifesinde başarılar diliyorum.

LİBYA'DAKİ FAALİYETLER

Türkiye, zamanı birlikteliği bulunan arkadaş ve ahi devletleri zahmetli günlerinde göz boncuğu devir bekâr bırakmamış, onların yanı sıra toprak almıştır. Hiçbir ülke, göz boncuğu dostumuz ve kardeşimiz, "benim baş döndürücü ihtiyacım bulunduğu ortamda baş döndürücü bekledik Türkiye gelmedi" diyemez. Öyle müşterek sağlam yok. Libya'ya oradaki BM çeşidinden ünlü yasal hükümetin Devlet Başkanı'nın müşterek çağırma mektubuyla gittik. 5 ülkeye çağırma gitti ve yalnızca tığ müspet yanıt vererek geleceğiz dedik. Sayın Cumhurbaşkanımız baş döndürücü iri müşterek önderlik gösterdi ve çabucak geliyoruz dedi. Aynı biçimde "Azerbaycan'a da yanınızda olacağız" dedi ve savaşın seyrini değiştirdi.

Biz Libya'ya geç gitseydik ihtimal de Trablus sakıt olacaktı. Biz dışarı hacısı hocası gayri taraftaydı. Sonuçta bizim çabalarımızla müşterek balans sağlandı ve politik proses başlayabildi.

Herkes Türkiye olmaksızın orada müşterek çözümün olmayacağının farkında. Çünkü gayri devletlerin ne düşüncesince orada dolaştığını hacısı hocası biliyor. Ama Türkiye'nin hakeza müşterek derdi yok. "Libya Libyalılarındır diyerek müşterek aforizm ile orada halis muhlis faaliyetlerimizi yürütmeye bitmeme ediyoruz. Biz müşterek kıta müşterek cıvıl cıvıl kuralım istiyoruz. Askerî eğitim, teşrikimesai ve müşavirlik kapsamında 5 kıta edep bilimi bilimi merkezimiz var, orada batının şu demek oluyor ki yasal hükümetin askerlerini eğitiyoruz. Ayrıca orada Harp Okulları kuruldu. Bu okullarda Libyalı askerler Arapça ve Türkçe edep bilimi bilimi alıyorlar. Doğu ile ilgiler de değişik gelişiyor. İnşallah gelecekte müşterek kıta müşterek Libya'da oradaki insanoğlu da erinç içerisinde yaşayacaklar. Onların da bekledikleri günlere ulaşabileceklerine inanıyorum.

Libya yaptığımız Deniz Yetki Alanları Anlaşmasına, oradaki birileri özellikle hakkında çıksa da esasta Libya'ya baş döndürücü iri müşterek üstünlük sağladı.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞME

Göreve acemi başlamış bulunan dü Bakan adına aykırı tebrikleşme düşüncesince müşterek telefon görüşmesi yaptık. İsrail Başbakanı Netanyahu, Sn. Cumhurbaşkanımızı ziyarete gelecekti ancak müşterek kırıklık geçirdi. O gelsin, gitsin ondan sonraları tığ de görüşürüz.

MISIR İLE İLİŞKİLER

Mısır ile ilişik düpedüz baş döndürücü devir kaybetmedik. Her sene oraya Arapça kurslarına personel gönderiyorduk, onu kesmedik. Askeri Ataşemiz de var. Mısır ile ilişkilerin baş döndürücü çabuk düzelebileceğine inanıyorum.

TÜRKİYE'NİN AFRİKA AÇILIMI

Türkiye'nin Afrika politikası Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle baş döndürücü çabucak gelişen müşterek politika. Dışişleri Bakanlığı ile çalışıyoruz. Bunun yanı sıra TİKA orada, Yunus Emre Enstitülerimiz orada, THY orada ayrı müşterek boyut. Sağlık turizmi zımnında birtakımı liderler karışma ülkemize mevrut Afrikalı sayısı rastgele sabık güneş artıyor. İstanbul Havalimanının fonksiyonunu da unutmamak lazım. Afrika'nın neresine gidecekseniz evvela İstanbul'a geliyorsunuz. Buradan dilediğiniz Afrika ülkesine transfer yapıyorsunuz.

Dışişleri Bakanlığımızın Afrika'da baş döndürücü ağırbaşlı emekleri var. 44 ülkede Büyükelçiliğimiz var. Bizim de Askeri Ataşe sayımız 19 ancak bunlar 29 ülkeye akredite adına fariza yapıyorlar. Afrika'da en müşterek tomar faaliyetimizin bulunduğu abuhava Somali. Bizim orda müşterek edep bilimi bilimi üssü diyebileceğimiz tesislerimiz var. Onun zarfında Harp Okulu, Astsubay Okulu ve edep bilimi bilimi imkânları var. Dışişleri Bakanlığımızın da baş döndürücü dobra müşterek Büyükelçilik kompleksi var.

Somali'de 2018'e denli yıldırı örgütü El-Şebap (Havarij) baş döndürücü bilgili müşterek konumdaydı. 2018 senesinde tığ El-Şebap (Havarij) ile savaşacak askerleri oryantasyon sonucu aldık ve onları Türkiye'ye Isparta'daki Dağ Komando okuluna taşıdık. Burada onlara 3 maaş komando er er edep bilimi bilimi verdikten sonraları tabanca ve teçhizatını da vererek menfaatlerini ülkelerine gönderdik. Bu sene 4'üncü fasıl mezunlarını vereceğiz. Bu yetiştirdiğimiz komandolar, terörle mücadelede baş döndürücü kandırıcı oldular. Bizimle görüşmeye mevrut nice Afrika ülkesi Somali'deki edep bilimi bilimi modelinden kurmamız düşüncesince talepte bulunuyorlar.

Somali'de deminden "Kız evlatlarımızın askeri eğitimi düşüncesince evvel el müşterek teşebbüste mevcut edinmek istiyoruz. Bunun da Türkiye'ye bulunan güvenimiz zımnında sizin tarafınızdan yapılmasını dilek ediyoruz." dediler. Subay/Astsubay Okulu düşüncesince söylüyorlar. Onlar düşüncesince oraya avrat zabit ve astsubaylarımızı da götürürüz. O mevzuya da başlayacağıız. Bu mevzuda da onlara araştırma görevlisi olacağız.

Yakın sürede yürütme ettiğimiz IDEF-2023'te 22 Bakanla görüştük. Bunların iri müşterek çoğunluğu Afrikalıydı. Görüşmelerde birtakımı Afrikalı Bakanlar, Türkiye'nin kolonyalist olmadığını bildiklerini tabir ederek teşrikimesai dair acemi modeller oluşturulmasını öneri ettiler.

LÜLEBURGAZ'DAN KOSOVA'YA GİDEN TABUR

Taburumuzun Kosova'ya değişik orada sükûnetin sağlanmasına yardım sağlaması NATO düşüncesince olması müstelzim elleme müşterek örnek, ihtimal de evvel örnek. mühim bulunan olması müstelzim sürede olması müstelzim yerde olmak. Bizim yığın oraya gidince göz boncuğu fenomen olmadı.

Ekimden itibaren KFOR'un komutanlığını da tığ alıyoruz. 1 sene süresince bizde kalacak.

Kaynak: HABER7.COM


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ