Esha tv
Ekonomi

Bakan Şimşek: Ağustosta enflasyon düşüşü temmuzda olduğu gibi sert olacak

Ekonomi - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enflasyonu düşürmekte kararlıyız. 2025 yılında ilk rahatlamayı göreceğiz. İlk yılımız zorlu bir yıldı. Çünkü geçiş dönemiydi açıklamasında bulundu.

Bakan Şimşek: Ağustosta enflasyon düşüşü temmuzda olduğu gibi sert olacak
06-08-2024 12:08
06-08-2024 12:19

EshaHaber Gündem Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Haziran itibarıyla da yıllık enflasyon düşmeye başladı. Temmuz'da düştü, Ağustos'ta da düşmeye devam edecek. Şu anda enflasyondaki gelişmeler bizim program öngörülerimizle paralel gidiyor. Mayıs'ta enflasyon yüzde 75'le zirveyi buldu, şimdi 61 civarına indi. Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber'de önemli açıklamalarda bulundu.

KÜRESEL ÇÖKÜNTÜ TÜRKİYE'Yİ ETKİLER Mİ?

Kürsel çalkantı geçici bir panik atağa benziyor. Emtia fiyatlarındaki gerileme kalıcı olursa Türkiye ekonomisini olumlu etkiler.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Programızın özü dezenflasyon. Biz bunun için 1 yıllık geçiş dönemi öngördük. Ekosistemi yeniden kurgulamamız gerekiyordu. Biz geçiş dönemini bitirdik. Önümüzdeki 12 ay için piyasa beklenti yüzde 30, önümüzdeki 24 için yüzde 19 civarı. Biz hedeflerimize yakınsadıkça beklentilerinde yakınsayacağını umuyoruz. Enflasyonu düşürmekte kararlıyız. 2025 yılında ilk rahatlamayı göreceğiz. İlk yılımız zorlu bir yıldı. Çünkü geçiş dönemiydi. Enflasyonda yılı yüzde 40 seviyesinde kapatacağımıza inanıyoruz.

"ENFLASYON HEDEFLERİMİZİ TUTTURMAYA YÖNELİK ENDİŞEMİZ YOK"

Orta Doğu'daki gerginlikleri önemsiyoruz. Risk iştahındaki gelişmeler bizi de etkiliyor. Enerjideki fiyat artışları enflasyon patikasıyla uyumlu yaptık 2024 yılı için. Burada bir sürpriz yok. Yıl sonu enflasyon hedeflerini tutturmaya ilişkin bir endişemiz yok.

"ŞU AN PİYASALAR TÜRK VARLIKLARINI EN AZ BİR KADEME ÜSTTE FİYATLIYOR"

2024 yılında üç kredi derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notu artırılan tek ülke Türkiye. Şu an piyasalar Türk varlıklarını en az bir kademe üstte fiyatlıyor. Ancak yatırım yapılabilir statüsünü almak zaman alır. Biz 1993 yılından 2013'e kadar olan dönemde biz bu statüyü kaybettik. Bu bir süreç işidir. Şimdi o kadar sürmez çünkü programız çok güçlü.

YENİ YABANCI YATIRIM PLANLARI VAR MI?

Bu programı uygulamaya başladığımızda Türkiye'ye ilgi artmaya başladı. Türkiye doğrudan yatırım için önemli bir cazibe merkezidir. Ancak genelde doğrudan yatırımlar biraz zaman alır.

Biz gelişmekte olan ülkelere göre çok daha iyi performans gösteriyoruz. Doğruları yaptığınız zaman yatırımcı geliyor. Türkiye'de yatırım için çok büyük avantajlar var.

OVP HEDEFLERİNDE BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Enflasyonla ilgili tereddütümüz yok. Bu konuda geri adım atmayacağız. Hedeflerimizi değiştirmeyeceğiz. İddialı olabilir. Gerekli tedbirleri alıp devam edeceğiz.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN PROGRAMA DESTEĞİNİ ÇOK DEĞERLİ BULUYORUM'

Bu program süreklilik ve kararlılık arz ediyor. Ben Cumhurbaşkanımızın burada desteğini çok değerli buluyorum. Çünkü birçok kesimden baskı vardı.

"KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEDE DOZU ARTIRACAĞIZ"

Her sektörde denetimlerimiz yoğunlaşarak devam edeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadelede dozu artıracağız. Çok kazanandan ve kayıt dışı olanları buradan uyarıyorum. Sürekli sahada olacağız. Ben arkadaşlara dedim. Sizi Maliye Bakanlığının kampüsünde görmek istemiyorum. Sahada olacaksınız dedim.

eshahaber.com.tr


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ