Esha tv
Gündem

Barbaros Hayrettin Paşa Cami açılıyor! 1500'lü yıllardan beri böylesi yapılmadı

Yapımı 2 yıl 10 ay süren ve bulunduğu lokasyondaki en büyük cami olma özelliğine sahip Barbaros Hayrettin Paşa Cami, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle 12 Mayıs Cuma günü ibadete açılacak.

Barbaros Hayrettin Paşa Cami açılıyor! 1500'lü yıllardan beri böylesi yapılmadı
10-05-2023 16:38

Simgelerin camisi 'Barbaros Hayreddin Paşa Camii' cuma günü açılıyor!

GALERİNİN DEVAMI <p>Osmanlı mimari özelliklerine <a href=sahip Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılmasına sayılı günler kaldı. Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla resmen ibadete açılmış olacak.

"><p>Levent'te yapımı süren <a href=Türk ve dünya denizcilik tarihinin en büyük isimlerinden Barbaros Hayreddin Paşa'nın isminin verildiği cami, denizcilik sembolleriyle dikkati çekiyor.

"><p>Hizmete alındığında <a href=Yıldız Hamidiye Camisi'nden Sarıyer Büyükdere'ye kadar 18 bin 500 metrekarelik alanıyla ana arterdeki en büyük cami olarak bölgedeki ihtiyacı karşılayacak Barbaros Hayreddin Paşa Camisi tamamlandı.

"><p><strong>araya gelmesiyle yapıldı"

Özel olarak tasarlanan Mihrap 16 metre yüksekliğinde, birkaç yüzyıldır yapılmayan bir tekniği uygulayarak yaklaşık 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı.

"><p><strong>Niçin Barbaros ve Levent?</strong><br /><br />Beşiktaş ilçesine <a href=bağlı Levent semtindeyiz. Levent, Barbaros Hayrettin Paşa'nın askerlerinin yani leventlerinin eğitim alanı ve biz bunun üzerine Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemiyle beraber Barbaros Hayrettin Paşa'nın adına bir cami inşaatı yaptık.

"><p>Tabii bu <a href=proje genel anlamda bir ihtiyaç projesi. Yıldız Hamidiye Camii'nden Sarıyer - Büyükdere arasında ana caddede bu büyüklükte bir cami yok. Ufak camilerimiz var, yerel ihtiyaçları karşılayan ama camimizin bulunduğu bölge, Levent semti ve etrafımız tamamen iş merkezleriyle, alışveriş merkezleriyle, çepeçevre kuşatılmış, hareketli nüfusun çok yoğun olduğu bir semt.

"><p>Kültürel olarak <a href=dijital simülasyonların yapıldığı gösteri alanları var. Çok amaçlı salonlar var. Bunlar belki çok büyük değiller ama kısmi ihtiyaçları karşılayacak şekilde organize olmuş durumda olacaklar. Cami inşaatımızda kullandığımız malzemelerin tamamına yakını bu topraklarda, bu coğrafyadan üretilen bu coğrafyadan çıkan ürünler.

"><p>600 metre kareye <a href=yakın çini çalışmamız var. UNESCO tarafından kültür mirası olarak ilan edilmiş olan Mehmet Gürsoy beyefendinin imzasının olduğu Çinlileri değerlendirdik. Çok özel minyatürlerimiz var.

"><p><strong>daha fazla olmalı diye düşündük"

Avizede 99 tane fanusumuz var. 99 fanusu bilerek tabii ki yaptık. Niye? 98 değil, 100 değil? 99'u bilerek yaptık.

"><p>Esma-ül Hüsna'ya nezire <a href=olsun diye, şu an ana kubbenin altındayız. Ana kubbe yazımız, bakır ve nanoteknoloji paslanmaz çeliğin altın rengine çevrilerek uygulanmış bir yazı çeşididir.

"><p>Etrafındaki yazımızı Hattat <a href=Ferhat Kurlu yazmıştır, süslemelerimizi Mustafa Çelebi Hoca yapmıştır. Tabii bu projeyi yaparken, teknik ekiple çalışmanın keyfini her zaman yaşadık. O da nedir? Ne yapacağınızı tartışmak.

"><p><strong>

Mihrap 16 metre yüksekliğinde, birkaç yüzyıldır yapılmayan bir tekniği uygulayarak yaklaşık 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı. Yaklaşık bir buçuk sene gibi projelendirilmesi, imalatının yapılması ve yerine montajının yapılması yaklaşık bir buçuk sene kadar süren bir çalışmaydı. Birkaç yüz senedir bu uygulama yapılmıyor. Niçin yapılmıyor? Türkiye'nin şartları buna çok müsait. Bizim tamamen yerli ustalarımızın kendi ustalarımızı, kendi sanatçılarımızın yaptığı çalışma burada uygulandı.

"><p>İbrahim Suresi 32. Ayeti yazdık. Yarım kubbelerimizde, <a href=İbrahim Suresi 30. Ayet ve Yasin Suresi 41 ve 42. Ayeti yazıldı.

"><p>Kuşak yazısında ise Errahman Suresi'nin tamamını yazıldı ve konkav bir şekilde yazıldı. </p><p>Sadece aslan göğsündeki yazılarımızın meali: Dost olarak Allah yeter. Güvenmek <a href=için Allah yeter. Yardımcı olarak Allah yeter. Şahit olarak Allah yeter.

">

Özgür Gündüz/Haber7

Osmanlı mimarisi özelliklerine sahip Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami 12 Mayıs Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla resmen ibadete açılıyor. 

Levent'te yapımı süren Türk ve dünya denizcilik tarihinin en büyük isimlerinden Barbaros Hayreddin Paşa'nın isminin verildiği cami, denizcilik sembolleriyle dikkati çekiyor.

BU LOKASYONDAKİ EN BÜYÜK CAMİ

Caminin yapım sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan yüklenici firma sahibi Abdülkadir Kart, "Barbaros Hayrettin Paşa Cami bu lokasyondaki en büyük camilerden biri. Beşiktaş ilçesinden Sarıyer’e kadar bu aksta bu büyüklükte bir cami bulunmuyor. Mesela bu bölgede bir Cuma namazı kılmak isteseniz büyük zorluklar yaşayabilir, hatta yer bulamayabilirsiniz. Bu açıdan baktığımızda lokasyon çok doğru ve ihtiyacın olduğu bir yerdi" dedi.

İSMİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ

Caminin isminin nereden geldiğine ilişkin değerlendirmede bulunan Kart, “Bu semtin ismi Levent. Levent Osmanlı’da denizci demek. Barbaros Hayrettin Paşa’da bu bölgede denizcilerine eğitimler verirmiş. Buradan yola çıkarak istişareler sonucunda Cumhurbaşkanımız da Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami olsun diye takdir ettiler" ifadelerini kullandı.

“Cami inşaatına başlayalı 2 yıl 10 ay oldu. Bu büyüklükte bir cami için çok ideal bir süre diyebilirim" diyen Abdülkadir Kart, "Camimizin yapım maliyetleri Barbaros Hayrettin Paşa Camii Yaptırma Ve Yaşatma Derneği’ne hayırseverler tarafından yapılan başlarla karşılandı. Devletin bu anlamda bir katkısı olmadı. Bizim de yüklenici firma olarak bir kar amacımız olmadan bu işe girdik. Gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Kar beklentimiz olmadı" şeklinde konuştu.

MİHRAP 80 BİN PARÇA ÇİNİNİN BİR ARAYA GELMESİYLE YAPILDI

Özel olarak tasarlanan Mihrap 16 metre yüksekliğinde, birkaç yüzyıldır yapılmayan bir tekniği uygulayarak yaklaşık 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı.

BÖYLE BİR MİHRAP EN SON 1500'LÜ YILLARDA YAPILDI

Caminin birçok özelliği olduğunu belirten Kart, "Kapıları özel olarak Konya’da yapıldı. Mihrabı çok özel. Böyle bir mihrap 1500’lü yıllarda Konya’nın Beyşehir ilçesinde yapılmış. Binlerce parça seramiğin bir araya getirilmesiyle yapıldı. Korkulukları, kubbesi, camları hepsi ayrı bir mimari eser” bilgilerini paylaştı.

RAHATSIZLIK VERDİK, HAKLARINI HELAL ETSİNLER

Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami'nin İstanbul'daki birçok güzel camiden biri olacağını ifade eden Abdülkadir Kart, sözlerine şöyle devam etti: 

"Halkımızı buraya davet ediyoruz gelip görsünler. Görenler hayran kalıyor. Teşekkürlerini takdirlerini iletiyor. Biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Yorgunluğumuz gidiyor. Bu arada caminin yapıp sürecinde bazen elimizde olmayan nedenlerden dolayı çevreye zahmetler, rahatsızlıklar verdik. Toz oldu, gürültü oldu. Ben buradan rahatsızlık verdiğimiz tüm vatandaşlarımızdan özür diliyorum, helallik istiyorum. Vatandaşlarımıza biraz rahatsızlık verdik ama bu güzelliği de yaşamalarına vesile olduğumuz için mutluyuz tabiki"

Abdülkadir Kart, "Camimizin yapımında emeği geçen bütün takım arkadaşlarıma, mimarımız Mehmet Güner Bey’e de ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini sözlerine ekledi.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA CAMİ'NİN ÖZELLİKLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ