Esha tv
Dünya

Batı, Türk-Rus iş birliğinden rahatsız: Endişelerimiz giderek artıyor

Haber 7 - Financial Times'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Rus lider Putin'in görüşmesine ilişkin yayımladığı haberde Batılı yetkililer, Türkiye ile Rusya arasındaki derinleşen ekonomik iş birliği konusunda giderek daha fazla endişe duyduklarını söyledi.

Batı, Türk-Rus iş birliğinden rahatsız: Endişelerimiz giderek artıyor
07-08-2022 10:34

İngiliz gazetesi Financial Times'a (FT) demeç veren 6 batılı yetkili, Türk ve Rus liderlerin, cuma günü Soçi'de dört saatlik bir toplantının ardından ticaret ve enerji alanındaki iş birliğini genişletme anlaşmasından endişe duyduklarını söyledi.

Bir AB yetkilisi, Türk-Rus iş birliğinin "giderek daha yakından" izlediğini söyleyerek, Türkiye'nin giderek daha fazla Rusya ile ticaret için bir platform haline geldiğine dair endişelerini dile getirdi. Bir diğer yetkili ise, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik davranışını "çok fırsatçı" olarak nitelendirerek, "Türklerin endişelerimize dikkat etmesini sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

"ŞİRKETLERİMİZİ TÜRKİYE'DEN ÇEKEBİLİRİZ"

Üst düzey bir batılı yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya verdiği taahhütleri yerine getirmesi halinde ülkelerin şirketlerini ve bankalarını Türkiye'den çekilmeye çağırabileceklerini öne sürdü.

Yetkili, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerin, "Türkiye'nin faaliyetlerini genişletmesinin yaratacağı risk ışığında, Batılı firmaları ya Türkiye'deki ilişkilerinden çekilmeye ya da Türkiye ile ilişkilerini küçültmeye çağırarak Ankara'ya karşı harekete geçebileceklerini" söyledi. Ancak bu ifadeler, yasal açıdan durumlarını inceleyen ve iyi bir fikir olup olmadığını sorgulayan diğer bazı batılı yetkililer tarafından reddedildi.

Avrupalı ​​bir yetkili ise, "Bu tür olumsuz eylemlere karşı muhtemelen sert bir şekilde mücadele edecek çok önemli ekonomik çıkarlar var. Türkiye Rusya'ya çok yakınlaşırsa, herhangi bir olumsuz eylemi dışlamayacağız" dedi.

"TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLAR AB'Yİ BÖLEBİLİR"

FT'nin haberinde, Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların AB içinde bölünmelere neden olacağı ifade edilirken, bazı üye devletlerin de harekete geçebileceği öne sürüldü ve "Örneğin ticaretin finansmanına kısıtlama getirilmesini isteyebilirler veya büyük finans şirketlerinden Türk şirketlerine olan finansmanı azaltmalarını isteyebilirler" ifadesi kullanıldı.

Üç Avrupalı ​​yetkili, Brüksel'de Türkiye konusunda henüz resmi bir görüşme yapılmadığını söyledi ve Soçi'deki tartışmaların tüm detaylarının ve yansımalarının henüz net olmadığı konusunda uyardı.