Bilim dünyasında yeni gelişmeler devam gelmeye devam ediyor. Bilim insanları diğer dünyalarla daha rahat ve daha kolay iletişim kuralım diye yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Söz konusu teknolojinin uzayda uyduları birbirine bağlayarak gerçekleşeceğinden söz ediliyor.
ABD'li bilim adamları tarafından tasarlanan konsept çalışma, ABD'yi uçtan uca kapsayan atlı sürücüler tarafından iletilen mesajların kullanıldığı Pony Express'ten esinlenerek oluşturuldu. Pony Express, 1860 yılında kurulan kıtalararası posta ve iletişimin sağlanması için kurulan şirkettir.
Independet Türkçe'nin yayınladığı haberde detaylara değinilirken;
"Dünya'ya bağlı kutup ekspresinde mektuplar, mesajları ileten istasyonlar arasında gönderiliyordu. Güneş Sistemi Pony Ekspresi ya da SSPE, uzayda ileri geri uçan uydular dışında hemen hemen aynı sistemi kullanacaktı. Bu, güneş sistemi boyunca seyahat eden, Mars ve ötesi gibi diğer dünyaları keşfeden uzay araçlarıyla çok daha iyi iletişim kurulmasını sağlayabilir." cümlelerine yer verildi.
VERİ MERKEZİNDEKİ BİLGİLER ARTIRILACAK
Bahsedilen iletişler günümüzde Nasa'nın uzay araçlarına mesaj gönderebilen bir dizi yer ve tabanlı ekipman olarak Derin Uzay Ağı'na dayanmaktadır. Ancak bu ağın hem hız hem de veri taşıyabilme konusunda sınırlı olduğu biliniyor.
3D yazıcı ile roket yaptılar! Uzaya fırlatılacak
Bilim şu an konsept halde olan bu çalışmanın daha hızlı ve daha yetenekli hale geleceğini umuyor. Bu sistem sayesinde küçük uzay araçlarından oluşan ve Mars gibi yerlere seyahat ederek mesaj iletebilen data mules (veri katırları) göndererek çalışacak.
Yeni makalenin yazarlarından Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign'den Robyn Woollands,
"Güneş Sistemi Midilli Ekspresi, veri katırları fikrini kullanarak Derin Uzay Ağı'nın veri iletim kapasitesini artırmayı amaçlayan bir görev konseptidir" dedi.
KÜÇÜK UZAY ARAÇLARI YERÇEKİMİNDEN FAYDALANACAK
Bu projeye göre Data mules cihazları, Mars'a varacak bir sondanın vericisine yakınına konumlandırılacak. Daha sonra topladığı verileri Dünya'ya geri taşıyıp alıcılara geri gönderebilecekler.
Bilim insanları, düşük itiş gücünü ve Güneş, Dünya, Mars'ın yerçekimini kullanarak, uzay aracının kaynak tüketmeden uzaydan seyahat edebileceğini iddia ediyor. Robyn Woollands'ın doktora öğrencisi Alex Pascarella konuyla ilgili yaptığı açıklamada,
"Çalışmamız, simüle edilen görev sırasında döndürülen toplam veri hacminin yılda 1 Petabit hedefimizi aştığını ortaya koydu" dedi.
Proje ile ilgili detaylı açıklamalar, Acta Astronautica dergisinde yayınlanan 'Güneş sistemi midilli ekspresi için düşük itişli yörünge optimizasyonu' başlıklı yeni bir makalede ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
Editor : Eshahaber