BİM İcra Kurulu Üyesi ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, PLAT 7. Private Label Zirvesi’ne fiyat artışları ve zincir marketlere yönelik eleştirilere cevap verdi.
İşte Akçay'ın o açıklamaları;
"BAKANLIK VERİLER ÜZERİNDEN YORUM YAPACAK"
Denetimler her zaman yapıldı yapılmaya devam ediyor. Sadece farklı yöntemle verileri alarak veriler üzerinden bir yorum yapma düşüncelerinin olduğunu sayın bakan bizlere ifade etti. Şimdi bizler verilerimizi onlarla paylaşacağız. Belki günlük belki haftalık satış fiyatlarımızı. Onlar da kendi içlerinde bir analiz yapacaklar. Bu analize göre durumun ne olduğu ortaya çıkacak. Bu kısmı böyle ilerleyecek. Biz aslında verilerimizi TÜİK’e ve Merkez Bankası’na veriyoruz. Zaman zaman Ticaret ve Tarım Bakanlığı’na da veriyoruz. Ama bizim sektör olarak bir istirhamımız var. Verileri tek merkeze verilerim…
"MALİYETLER YÜKSEK"
Fahiş fiyat neden çok konuşuluyor, bunun sebebi enflasyonu yüksek olmasından dolayı. Enflasyon bugün dünyanın yaşadığı bir durum. Son noktada yetkililerle bunu ifade etmeye başladılar. Üretimde maliyet enflasyonu var. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşulanlar tamamen spekülatif ve bilgiye dayalı olmayan, bilinmeyen şeylerle ilgili fikir meyan eden maaşlı yorumcuların çıkıp yorumlar yaptığı ve bizlerin o yayınlara alınıp bir cevap hakkı tanınmadığı bir süreci yaşıyoruz. Bu hakikaten kabul edilebilir bir şey değildir. Organize perakende sektörünü enflasyonu tetikleyen bir şeyle yan yana koymak gibi abest bir şey olamaz.
"BİZ KÂRDAN FEDAKARLIK ETSEK DE ENFLASYON DÜŞMEZ"
Temel tüketim ürünlerinde aşırı bir rekabet var ve burada marjlar aşırı derecede kısıtlı. Bunları diğerlerinden dengelemeye çalışıyor. Bazı gazeteciler köşelerinde bu konuyu yazıyorlar. Ama ben inanıyorum ki sadece sofralarında yumurta ve yağı görmüşler ve sadece yumurta ve yağ ile ilgili yorum yapıyorlar. Bize sorsalar biz bunun doğuruşunu söyleriz. Bizim bilançolarımız devletin elinde. Bizim bilançolarımız karlılığın ne derece olduğunu gösteriyor. Bir çok işletmemiz zarar ediyor. Kar edenlerin de kar marjı yüzde 0-4 arasında. Firmalar yüzde 3-4 oranında fedakarlık etseler bile enflasyonun geriye gelmeyeceğini hepimizin anlıyor olması lazım. Bizim fokus olmamız gereken asıl kısım maliyetler.
"DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMALIYIZ"
Eğer biz kendi kendimize yeter olacaksak; bir çok konuyu inceleyip dışa bağımlığı azaltmak, tarımı kalkındırmak zorundayız. Hayvancılığa el atmak zorundayız. Bunlar işin gerçekleri. Bugün süt sektörü can çekişiyor. Peynir fiyatı et fiyatını geçti diye konuşuluyor. İneklerin kesilme zamanı bitti süt azaldı. Süte destek geldi şimdi ette azaldı. Şimdi et fiyatlarında da artış söz konusu olacak gibi gözüküyor. Bunun olmaması için üretimi artıracağız. Ana ham made olan yemi içeride halledeceğiz. Meralarımız var bir sürü boş duruyor. Boş duran çok sayıda tarım alanlarımız var.
"BİM'İN KÂR MARJINDA BİR DEĞİŞİM YOK"
Bizlerin üzerine bu konuda yapıştırılmaya çalışılan şeyler, nominal şeyler üzerinden değil oranlar baksınlar. Ben şirketim üzerinden söyleyebilirim BİM’in 5 yıllık bilançosunu alıp incelesinler kâr marjında bir artış yok. Biz bunu tutmaya çalıştığımız içinde herkeste bize uymaya çalışıyor ve herkesin de benzer halde olduğunu söyleyebilirim.
"REKABET KURUMU'NA MESAJIMIZ OLSUN..."
Kontroller sıklaşabilir, hiçbir problemimiz yok. Biz kontrollerden memnun oluyoruz. Varsa eksiğimizi görüyoruz. Onları tamamlamaya gayret ediyoruz. Varsa bir hata yanlış bununla ilgili de mevzuat var. Gerekeni yapmak devletin hakkıdır. Buradan şunu da belirteyim; haksız rekabet işliyor bu memlekette. Rekabet Kurumu’na buradan bir mesajımız olsun; bugün Türkiye’nin taklit ve tahşiş ürün üreten dünyadaki 3. Ülke olduğu söyleniyor. Buna bir çare bulalım artık.
TESK BAŞKANI'NA TEPKİ: 60 YILDIR MAKAMI İŞGAL EDİYOR
Tedarik zincirinde bir daralma var. Bu durum fiyatlara da yansıyor. Biz buna mani olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Herkes kendini bir yere konumlandırmak istiyor. Devletler de şirketler de büyümek istiyoruz. Bu programa mani olmak isteyenler var. Bugün Türkiye’nin maalesef çağa ayak uyduramamış, Türkiye’nin gıda perakende de yüzde 50’sini yöneten bir zincirlerimiz var. Bunlara artık çeki düzen verilmesi lazım. Verimsiz yapılarının iyileştirilmesi lazım. Ben bazen soruyorum TESK başkanımız ne yapıyor. Her yerde çıkıp bizlerle ilgili negatif şeyleri söylemek yerine acaba kendine dönüp baksa ‘ben bugüne kadar ne yapmadım’ dese… Sanıyorum 60 senedir o makamı işgal ediyor ama ne yaptığını bilmiyorum.
Editor : Eshahaber