Esha tv
Gündem

Bombalı saldırıdaki Boğaziçi'li prof kim? İlyas Salman kanlı 1 Mayıs'ta kime kurşun sıktı?

Acilciler militanı İbrahim Yalçın, Boğaziçi Üniversitesi’nden bir profesörün 1970'li yıllarda gerçekleştirilen bombalı saldırıda yanlarında yer aldığını açıkladı. 1 Mayıs 1977’de İlyas Salman’ın Taksim Meydanı’nda silah sıktığını belirtti.

Bombalı saldırıdaki Boğaziçi'li prof kim? İlyas Salman kanlı 1 Mayıs'ta kime kurşun sıktı?
14-09-2024 12:33

Haber7 - ÖZEL

12 Eylül 1980 darbesinin 44. yılında, Türkiye’yi kaosa sürükleyen olayların yankıları yeniden gündemde. Türkiye’nin siyasi tarihinde derin yaralar açan 12 Eylül darbesinde, öncesi ve sonrasında oluşan karanlık dönemin gölgesinde kalan pek çok olay tek tek gün yüzüne çıkıyor. Sol tandanslı örgütlerin, sokakları terörize ettiği bu dönemde, Türkiye’yi kaosa sürükleyen unsurların başında Acilciler gibi gruplar geliyordu.

Acilciler örgütünün eski militanlarından İbrahim Yalçın, yıllar sonra yaptığı itiraflarla, o döneme dair bilinmeyenleri açığa çıkardı. Yalçın, Boğaziçi Üniversitesi’nde bugün profesör unvanı taşıyan bir kadın militanla birlikte, bebek arabasında bomba yerleştirdiklerini açıkladı. Yalçın, etkileri hala konuşulan kanlı 1 Mayıs 1977 olaylarında ünlü aktör İlyas Salman’ın Taksim Meydanı’nda silah sıktığını belirtti.

1 Mayıs 1977 olayları

TÜRKİYE'NİN YAKIN TARİHİNDE BİLİNMEYEN GERÇEKLER

Acilciler militanı İbrahim Yalçın’ın kan donduran konuşması Youtube’ta “TDAS Platform” sayfasında yayınlandı.

İki bölümlük video kaydında Yalçın; Ülkücü Öğretmenler Derneği, Ülkücü Gençlik ve MHP teşkilatının toplantı gerçekleştirdiği binaya bombalı saldırıda bulunduklarını anlattı. Alçak saldırı girişimini bebek arabasına yerleştirdikleri bombayla yaptıklarını ifade etti. Yalçın, beraberinde yer alan kadın militanın o dönem Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilik yaptığını şimdi de profesör olduğunu kaydetti. Yalçın, o akademisyenin ismini paylaşmadı.

Yalçın’ın diğer şok edici açıklamaları arasında, 1 Mayıs 1977’deki kanlı olaylar yer aldı. Yalçın, ünlü aktör İlyas Salman’ın, Taksim Meydanı’nda elinde silahla halka ateş ettiğini iddia etti. “Salman diz çökmüş, bacakların arasından ateş ediyordudiyen Yalçın, bu anları tüm çıplaklığıyla anlattı.

 Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1 Mayıs 1977 olayları

Acilciler örgütü üyesi İbrahim Yalçın, 1 Mayıs olaylarının sol gruplar arasındaki ideolojik bölünmelerin doruk noktasına ulaştığı bir dönemde gerçekleştiğini vurguladı. Sol grupların birbirleriyle savaş halinde olduğunu kaydeden Yalçın, olayların arka planında sol örgütlerin birbirine saldırdığını dile getirdi.

 

Türkiye’nin 1980 darbesine hangi atmosferde girdiğini adeta özetleyen konuşmasında sol terörün nasıl azgın şekilde sokaklarda kol gezdiğini yansıtan Acilciler militanı İbrahim Yalçın’ın konuşmasının ilgili bölümleri şöyle:

 

‘BOĞAZİÇİ’Lİ MİLİTANLA BİRLİKTE BEBEK ARABASINDA BOMBA

Ülkücü Öğretmenler Derneği, Ülkücü Gençlik, MHP... Karamürsel’de ana yol üzerinden İzmit'ten Yalova'ya giden dört yolun başında köşede bir binaya toplanmışlardı.

Kanlı canlı bir eylem olsun istedik. Engin dedi ki ben de geleyim. Tamam ama bir de bayan lazım bu iş için, sen bir bayan da bul... Baktım bir bayanla geldiler. Bu bayan daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci olduğunu ve şu anda profesör olduğunu biliyorum. İsmini vermeye gerek yok...

Geldiler, aynı eve gittik. Evdeki daha önceden kalan saatli bombayı daha da güçlendirdik. Dinamitleri demirle bağladık, bilyeler koyduk daha da güçlendirdik...

Patlama zamanını 15 dakikaya ayarladık. 15 dakika sonra patlayacaktı. Buna göre ayarladık. o İstanbul'dan gelen bayanın çantasına koyduk. Engin bununla kol kola girdi yürüyorlar. Ben de hemen 2 metre arkalarında tabancayla... Boğaziçi’nde öğrenci olan bayan arkadaşın acemi olduğunu hemen anladım. Çünkü yüzü sapsarı kesildi. Saatli bomba tık tık tık edip duruyor... Biz diyoruz ki 5 ya da 7 dakikada oraya varacağız. Ya kapı kapalıysa, açamazsalar kapıyı? Geldik önüne baktık apartmanın kapısı açık... Bunlar el bombasını çocuk arabasının içine koyuyorlar, çekiyorlar ‘faşistlerin’ derneklerinin kapısının önüne koyuyorlar.

İndiler aşağıya, apartmanın kapısını çektik. Geçtik karşıya bekliyoruz. Patlama falan olmadı. Engin dedik ki galiba bir hata yaptık, bu iş olmadı. Atladık İstanbul’a...

10 dakika dediğimiz saatli bomba ayarı 10 saate ayarlanmış. Akreple yelkovan yer değiştirmiş. Sabah o toplantı bitmiş ‘faşistler’ dağılmış. Çocuk arabasını kimse görmemiş yani fark etmemişler. Orada tık tık tık devam etmiş... Sabah saat 5-6 sırasında bir patlama! Beş katlı binanın bütün merdivenleri çöküyor...

İbrahim Yalçın

İLYAS SALMAN’DAN KURŞUN YAĞMURU!

1 Mayıs 1977 öncesi herkes biliyor ki Türkiye'de çok yoğun bir dedikodu kampanyası, sol gruplar arasındaki ideolojik tartışmanın en üst boyutlara çıktığı dönemdi. 1 Mayıs meydanında birbirlerini alt edeceklerine dair yayın organlarında sözlü propagandalarla habire faaliyet yürütüyor.

(1 Mayıs) sabahleyin kortej başladı. Biz orada pankartlarımızı açtık. (Taksim) meydanda bir süre sonra bilinen olaylar başladı. Bu arada ilginç bir şey... ‘Bilo’ neydi onun adı? Artist... İlyas Salman! Çatışma başlayınca baktım İlyas Salman benim önümde elinde bir tabanca diz çökmüş milletin Bacaklarının arasından mermi sıkıyor... ‘Ulan ne yapıyorsun oğlum sen milleti vurursun’ dedim... Ondan sonra kayboldu. Görmedim. Yani acemilikten dolayı... Olaylar oldu. O zaman biz orada o kadar adam öldüğünü hiç fark etmedik bile...

Sinema oyuncusu İlyas Salman, 29 Ağustos 1986’da Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde ifade vermişti.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ