Esha tv
Gündem

Çamlıca Camii'nde İslam Medeniyetleri Müzesi açılıyor

Görkemli mimarisiyle İstanbul’un yeni simgelerinden olan ve kısa sürede milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Büyük Çamlıca Camisi’nin içinde kurulan İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılışı için geri sayım başladı.

Çamlıca Camii'nde İslam Medeniyetleri Müzesi açılıyor
06-04-2022 13:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan İslam Medeniyetleri Müzesi, Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak.

Yavuz Sultan Selim’den Medine Müdafi Fahrettin Paşa’ya kadar kutlu topraklardan kutlu topraklarımıza getirilen İslam eserleri ilk defa sergilenecek.

Büyük Çamlıca Camisi’nde yer alan İslam Medeniyetleri Müzesi cuma günü açılıyor. Görkemli mimarisiyle İstanbul’un yeni simgelerinden olan ve kısa sürede milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Büyük Çamlıca Camisi’nin içinde kurulan İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılışı için geri sayım başladı. Çamlıca Camisi’nin 3 Mayıs 2019’da açılmasının ardından gözler, burada inşa edilecek müzeye çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son olarak ocak ayında ziyaret ettiği müzenin inşası tamamlandı. Açılış cuma günü Erdoğan’ın da katılımıyla yapılacak.

MİLLİ SARAYLAR İŞLETECEK

Milli Saraylar’a bağlı Topkapı Sarayı’nın bir şubesi olarak hizmet verecek müzede Hz. Peygamber’e ait eserler, Kabe örtüsü, el yazması Kur’an-ı Kerimler, levhalar, Hilye-i Şerifler, kılıçlar, silahlar, halılar, kitaplar olacak. Ayrıca, porselen eserler ile İslami döneme ait sikkeler de yeni müzenin envanterine kaydedildi. Toplamda 550’nin üzerinde eser müzede sergilenecek.

MÜZEDE HANGİ ESERLER YER ALACAK?

Kâbe-i Muazzama’nın örtüleri, Kâbe’nin etrafını saran kuşak, 18.yüzyıl ile Sultan Abdülmecid tuğralı Hacerü’l-esved’in gümüş muhafazaları, Kâbe’ye ait anahtarlar.

Yine tek örneği ülkemizde olan Makamı İbrahim’in örtüsü ile Surre Alaylarında hediyelerin ve yardımların götürüldüğü Mahmil-i Şerif, tarihi anlatımıyla sunulmakta.

Peygamberimiz (s.a.v.)’e atfedilen eserler dışında, İslam sanatında dekoratif öğeler, Kur’an-ı Kerim ve Mahfazaları, İslam ve Bilim örnekleri, Osmanlı dönemi Berat ve Fermanlar, Türk dokuma sanatı, Şam Evrakları ve Hüsn-i Hat sanatından örnekler.

Destimal geleneği ve sanduka puşidelerinin yer aldığı ayrı bir bölümde ise fetihlere dair eserlerin yanı sıra İslami Sikkeler ile birlikte Türk Çini Sanatı sergilenmekte.

Müzenin ilginç bölümlerinden birisi de halılar ve seccadelerin dışında, Osmanlı devrinde giyimlerin sergilendiği alanlar. En çok dikkat çeken kısım ise “Tılsımlı Gömlekler”.

Bu müzeyi dikkatlice gezip görenler, eğer gördüklerinin tarihini biraz araştırırlarsa, Batı’ya ilmin ve bilimin, İslam dünyasından gittiğini fark edeceklerdir.

DİJİTAL MÜZE OLACAK

Hem geleneksel hem de dijital bir müze olacak. İslam medeniyetini anlatan interaktif filmler, çocuklara yönelik bölümler yer alacak. İslam medeniyetinin önemli olaylarının canlandırmaları da yapılacak. Çeşitli hocaların vaazlarından birçok eser de burada seslendirilecek. Dijital müzede bahçe de yer alacak. ‘Abıhayat’ denilen bir şelale de burada hayatı simgeleyecek.