Esha tv
Gündem

Çelik Kubbe nedir, ne işe yarar? ASELSAN Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi özellikleri

ASELSAN'ın geliştirdiği ve tüm Türkiye'yi havadan gelecek saldırılara karşı koruyacak olan bütünsel hava savunma sistemi Çelik Kubbe nedir, ne işe yarar? İşte Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi özellikleri…

Çelik Kubbe nedir, ne işe yarar? ASELSAN Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi özellikleri
07-08-2024 13:52
EshaHaber Gündem Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Türkiye’yi savunma alanında güçlendirecek yerli ve milli projeÇelik Kubbe Projesi” detaylı bir şekilde değerlendirilmeye alındı. Peki, Çelik Kubbe nedir, ne işe yarar? İşte  Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi özellikleri…

ÇELİK KUBBE NEDİR?

Çelik Kubbe, hava savunma sistemleriyle donatılan bir koruma kalkanıdır. Çelik Kubbe Projesi ile katmanlı hava savunma sistemleri ile birlikte bütün algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında ortak çalışıyor.

Çelik Kubbe, yapay zeka ile birlikte karar vericilere etkili ve hızlıca bilgi sunması için hazırlanıyor.

Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak olan Çelik Kubbe, bünyesinde çok sayıda hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı bulunduracak.

ÇELİK KUBBE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

ASELSAN tarafından geliştirilen Çelik Kubbe, çeşitli hava savunma sistemlerini entegre (birbirleriyle bağlantılı) bir şekilde çalıştırmaktadır. Bu sistemler arasında KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi önemli savunma sistemleri yer alıyor. 

Çelik Kubbe, teknolojisiyle birlikte ortak hava resmi oluşturarak tüm Türkiye'nin korunmasını sağlayacak ve görüntülerin gerçek zamanlı olarak harekât merkezine iletecek. Yapay zeka desteğiyle birlikte karar vericilere daha etkili ve hızlı bir şekilde bilgi verilecek.

TÜRKİYE’DE DEMİR KUBBE VAR MI?

İsrai’in hava savunma sistemi olarak kullandığı Demir Kubbe, Trükiye’de mevcut değildir. Çelik Kubbe projesi ile Türkiye, kendi ihtiyaçlarına uygun yerli ve milli teknolojilerle hava savunma sistemini üretmeyi amaçlıyor.

ÇELİK KUBBE’NİN İLK ADI NE OLMUŞTU?

Çelik Kubbe Projesinin ilk adıGökkubbe” olarak düşünülüyordu. Fakat, 6 Ağustos 2024 Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantının ardından projenin adı “Çelik Kubbe” olarak değiştirilmiştir.

KORKUT Hava Savunma Top Sistemi

TESTLER BAŞLADI

Çelik Kubbe Sistemi için geliştirme aşamaları devam ederken, aynı zamanda da test faaliyetleri başladı. Bu doğrultuda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile C-RAM (Roket, topçu, havan mühimmatına karşı hava savunma) görevlerini gerçekleştirmek için kritik kazanım elde etti.

2016'dan beri TSK tarafından aktif olarak kullanılan KORKUT Hava Savunma Top Sistemi, ASELSAN tarafından geliştirildi. Katmanlı hale gelen sistemi ile birlikte C-RAM adındaki top, havan ve roket tehditlerine karşı güçlendi.

Çelik Kubbe Sistemi içerisinde bulunacak KORKUT'un, C-RAM görevini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği doğrulandı.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ